Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 4. 2016)

6. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme poznámkový blok, Úkolovník, naučíme vim syntaxi PostgreSQL a podíváme se na dvoupanelového správce souborů 4Pane. Chybět nebude ani blbinka, zajímavost.

QOwnNotes

Program QOwnNotes je poznámkový blok s podporou ToDo seznamů i markdown a volitelnou možností přihlášení na ownCloud. Soubory poznámek se ukládají do čistě textových souborů. Autoři program nabízí i pro Mac OS a Windows. Vývojový cyklus programu je poměrně rychlý, během posledních dní přibylo několik oprav a překladů.

QOwnNotes, GPL, 1.3.6

Úkolovník

Proč další úkolovník? Když jeden z autorů populárního PHPMyAdmina nemohl najít rozumnou aplikaci pro přehled úkolů, prostě jej vytvořil, pro populární kombinaci PHP+MySQL. Úkolovník třídí úkoly do kategorií a na soukromé/pracovní, nemá žádnou část pro správu uživatelů, ani přihlášení. I přes omezení „pro jednoho uživatele“ poslouží jak malému teamu, tak freelancerovi.

Úkolovník, GPLv2, verze 1.6

Vim PgSQL plugin

Pro jeden z nejlepších textových editorů vim se urodil plugin pro PostgreSQL. Plugin umí nejen korektní syntaxi PgSQL (není použito generické SQL), ale i automatické doplňování. Plugin podporuje PL/PgSQL, PL/Python a další. Mezi podporovanou fnkčností je PostGISpgTAP.

pgsql.vim, Public Domain, verze 1.0.1

4Pane

4Pane je dvoupanelový správce souborů pro GNU/Linux, ale i GNU/Hurd. Nabízí velmi široké možnosti konfigurace, zajímavé je undo/redo pro provedené operace, včetně smazání soubouru. Při práci s archivy nechybí možnost manipulace se zabalenými soubory. Terminál nebo uživatelsky přiřazené programy jsou podporovány. Pokud se rozhodnete pro vlastní kompilaci, budete potřebovat wxWidgets 2.8+.

4Pane, GNU GPL, verze 4.0

root_podpora

Blbinka

Pokud rádi experimentujete, může být zajímavým tipem nový POSIXový OS Sortix. Vývoj se dostal k milníku, verzi 1.0.

I na našem webu proběhla informace o koupi Xamarinu Microsoftem. Dalším krokem v otevírání .NETu je jeho relicencování pod MIT, od původní GPL s „proprietární doložkou“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.