Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 7. 2011)

6. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme převážně na desktopové aplikace a jednu vyhraněnou distribuci. Začneme nástrojem pro změnu pozadí desktopu, aplikací pro omezení času stráveného u počítače a čeká nás i kalendář. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

GnomePhotoFrame

Gnome Photo Frame je pomocník pro nastavení dynamického pozadí na desktopu. Obrázky či fotky si umí brát z lokálních složek, ale také z Facebooku, Flickeru, RSS či databází F-Spotu a Shotwellu. Nejde ale jen o o nastavení pozadí plochy – Gnome Photo Frame doplní ovládací prvky pro integraci se sociálními sítěmi a informace o zdroji obrázku. Jak to vlastně vypadá, objasní screenshot níže. Napsaný je v Pythonu, k běhu budete ještě potřebovat (Py)GTK knihovnu, Twisted framework (internet a web) a PyXDG.

code.google.com/p/gpho­toframe/, 1.4, GPLv3

Charity Linux

Charity Linux je distribuce pro ty, co chtějí obdarovat potřebné (většinou) starším počítačem. Tomu odpovídají i minimální požadavky – procesor Pentium Pro (pokud mě paměť nešálí, to byly procesory od frekvence 233 MHz) a 128 MB RAM. Slepený je ze tří distribucí – Slackware Linux, TinyCore Linux a Sous-marin Linux. Instalační image má cca 100 MB, na disku zabere cca 500 MB a nechybí asi nic podstatného. Obsahuje webový prohlížeč, textový editor a přehrávač médií. Charity Linux se snaží být „čistý“ ve smyslu licencí a omezení pro export šifrovacích algoritmů. Na domovském webu projektu najdete jen velmi strohé info. Mimo jiné i velice optimistický komentář, že byste měli být schopni během během 90 minut Charity Linux nainstalovat, vyčistit počítač od starých dat a otestovat hardware na stabilitu.

charitylinux.sou­rceforge.net/, Beta 02, GPL (+ individuální licence obsažených balíků)

KChildLock

KChildLock je způsob, jak omezit čas malého závisláka u počítače. Úzce se integruje s prostředím KDE, lze dokonce nastavit jak dlouho budou běžet jednotlivé aplikace. Čas u počítače lze omezit jak denně, tak například v součtu delšího času (týden). Osobně mám k těmto programům velice vřelý vztah, ale asi z jiného důvodu, než byste tipovali. Je to totiž časem shora omezená hackovací soutěž. Jak celý systém oblbnout, aby uživatel dostal více času, než je definováno. A Linux přece máme rádi, protože rádi hackujeme, že …

sourceforge.net/pro­jects/kchildloc­k/, 0.90.3, GPL

PhantCalendar

PhantCalendar je malý GTK screenlet, který zobrazuje kalendář. Data si bere z kalendáře z Googlu – předpokládám, že ICS či VCS export. Neměl by tedy být problém nasměrovat jej i na jiný zdroj dat. Dodám jen, že implementační jazyk je zde Python.

CS24_early

gtk-apps.org/conten­t/show.php/Phan­tCalendar?con­tent=120461, 1.0, GPL

Blbinka

Microsoft má aplikace pro Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.