Hlavní navigace

Souboj AMD vs Intel příště na 7nm, Gaël Duval a jeho /e/OS na telefonech Samsung

12. 5. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Gaël Duval
Rastrový editor Krita 4.2 s HDR v Alfa verzi, Samsung chystá 64Mpix telefony, Wine 4.8 s podporou Unicode 12.0, BSD systém Project Trident 19.04, XMPP/Jabber kecálek Kaidan součástí KDE.

AMD i Intel hovoří o svých 7nm plánech

14nm éra je víceméně pasé, takže je nejvyšší čas vypustit PR tygry a pohovořit o éře následné, tedy 7nm (kdo by čekal 10nm proces od Intelu, ten nechť sní dál, více o tom za chvíli).

U AMD je 7nm éra již v běhu. Firma už nějakou dobu prodává grafické a výpočetní karty se 7nm GPU a už nějakou dobu jezdí po světě a prezentuje vzorky příští generace procesorů Zen 2 s 7nm CPU částmi pospojovanými 14nm čipem do 64jádrových monster. Mnozí výrobci již tyto procesory provozují a víme také, že vedle evropského severu vznikne minimálně jeden další superpočítač, postavený na 7nm procesorech AMD EPYC.

Firma spolupracuje s Cray a dalšími institucemi, přičemž výsledkem jejich spolupráce bude už za dva roky budoucí nejvýkonnější superpočítač FRONTIER, který nabídne výkon přes 1,5 EFLOPS. Stát přitom bude na AMD CPU + AMD GPU + AMD technologiích + AMD open-source softwaru. Podrobnosti jsou k dispozici přímo u AMD.

Pokud se AMD podaří udržet dostatečné výrobní kapacity (zejména u TSMC) a dostatečnou výtěžnost výroby, bude to skvělé. Už několik měsíců hovoří velcí prodejci, že AMD prodává do desktopů více a více CPU, víceméně už překonala Intel (hovoří se o nárůstu v desítkách procent, případně až o dvojnásobných prodejích ve srovnání s Intelem) a nyní útočí i v serverovém / enterprise / datacenter segmentu. Je to obrovská příležitost postavit AMD na nohy po mnoha hubených letech spojených zejména s nepříliš podařenými produkty generace Bulldozer/Piledriver.

Intelu nezbývá nic než nějaká forma „damage control“. Ta už nějakou dobu probíhá, mimo jiné tím, že Intel přetahuje z AMD lidi, třeba Raju Koduriho. Každopádně firma stále nemá na trhu 10nm produkty, takže její povídání o 7nm budoucnosti berme spíše jako papírového holuba na střeše. Na nedávném setkání s investory zaznělo, že firma pojede strategii „datacentra jako první“, což si pro tuto chvíli volně přeložme jako: nemůžeme pustit AMD do našeho HPC hájemství, ale nemáme nic, čím bychom jim mohli konkurovat, takže ohlašujeme strategii.

Je jasné, že na generaci ~7nm produktů se odehrají zajímavé bitvy a je jasné, že Intel nedá svou kůži lacino. Firma si uvědomuje, že se AMD opět rozjela a je potřeba nedopustit další průšvihy. Proto je tu Raja Koduri a jeho nově sestavený GPU tým, proto byl odejít Brian Krzanich a proto ty neustále se měnící a mlhavé povídačky o 10nm produktech.

Otázkou tak zůstává pouze, zdali Intel nezvolí logickou taktiku: s ohledem na vlastní nedostačující výrobní kapacity a neschopnost vyrábět ve velkém lépe než 14nm procesem, bylo by jedině logické, kdyby silou svého kapitálu zkusil u TSMC přeplatit veškerou konkurenci, včetně AMD a prostě hrubou silou zabrat výrobní kapacity.

XMPP/Jabber Kaidan součástí KDE

Jednoduchý klient pro Jabber/XMPP jménem Kaidam je nyní součástí projektu desktopového prostředí KDE. Staví na Kirigami a QtQuick a jeho cílem je býti plnohodnotnou alternativou k řešením jako Telegram, přičemž nabídnou právě i onu decentralizaci a soukromí, které s XMPP/Jabberem přichází.

Tvůrci dodávají, že s komunitou KDE měli vždy dobré vztahy, kód Kaidanu používá framework Kirigami a je napsán tak, že počítá s Plasma Mobile. Připojení k projektu KDE je tak logickým vyústěním.

Kaidan
Autor: Kaidan

Kaidan

Kaidanu to přináší výhody: může využívat instanci KDE na GitLabu, KDE Invent, což odstraňuje potřebu vlastního hostingu. V budoucnu plánují tvůrci i oficiální buildy pro Windows a macOS, za použití Binary Factory infrastruktury projektu KDE.

Alfa verze Krita 4.2

Grafický editor Krita přináší náhled nové funkcionality pro verzi 4.2. Alfa verze tohoto budoucího vydání tak přináší lepší podporu grafických tabletů (včetně podpory více modelů) a více-monitorových zobrazení, tvůrci pak dodávají, že na tomto nechali opravdu hodně práce.

Na platformě Windows 10 je k dispozici již dříve ohlášená podpora práce v HDR zobrazení. Vykreslování tahů štětců je nyní rychlejší, Krita má k dispozici vylepšenou barevnou paletu (Michael Zhou v rámci GSoC 2018), Animation Python API, Color Gamut Masking, vylepšený výběr barev, zálohu konfiguračních souborů, krok zpět pro operace přesunu, přesun a transformaci výběru, rychlejší kreslící masku, vylepšený výběr průhlednosti, změny v nastavení doostření tahů štětců / průhlednosti atd.

root_podpora

Gaël Duval a staré smartphony se svobodným OS

Už nějakou dobu pracuje zakladatel někdejšího Mandrakelinuxu na projektu svobodného a otevřeného operačního systému /e/OS pro chytré telefony. Tento projekt stavějící na forku LineageOS se nyní dostává do nové fáze, kdy Gaël sonduje zájem o repasované telefony ve vysoké kvalitě s předinstalovaným /e/OS.

Nabídka potenciálních modelů sahá od Samsungu Galaxy S7 s orientační cenovkou 279 € až po Galaxy S9+ s cenovkou 549 € (~14 tisíc Kč). Nejde o prodej ani předprodej, ale možnost vyjádřit zájem o konkrétní model, kdy posléze v případě realizace budete kontaktováni. Pro srovnání: nový Samsung Galaxy S9+ s 64GB flash lze v běžných eshopech koupit kolem 15 tisíc Kč.

Krátce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.