Hlavní navigace

Steve Wozniak z Apple: I, Woz. iWoz.

11. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nakladatelství Pragma vydává životopis Steva Wozniaka, spoluzakladatele Apple, který se nesmazatelně zapsal do historie počítačů. Kniha, jejímž autorem je přímo Wozniak spolu s novinářkou Ginou Smith, nám představí tvůrce, jenž předběhl svou dobu a splnil si sny svého mládí: postavit počítač a změnit svět.

Název knihy je zajímavou slovní hříčkou nejen na slůvko iPod, ale ve vysloveném [ai woz] je slyšet „I was“, tedy „byl jsem“ nebo také „I, Woz“, čili „já, Woz“, což je pro životopis název velmi přiléhavý. Jedná se zároveň o jednu z přezdívek Steva Wozniaka, ostatně i jeho oficiální homepage má adresu www.iwoz.org.

Ještě než začnu s recenzí, rozdělím ctěné čtenáře do dvou skupin. Na ty, kteří viděli film Piráti ze Silicon Valley, shrnující vývoj prvních osobních počítačů, a na ty, kteří ho neviděli. Druhé skupině se omlouvám, protože následující odstavec je určen hlavně té první.

Vzpomínáte si z filmu na studenta, který vyráběl modré krabičky (blue box) a volal s nimi zadarmo a dokonce samotnému papežovi? Na mladíka, co si doma postavil svůj vlastní počítač, který shořel během novinářské návštěvy? Na srandistu, který nahrál na pásek vtipy, nechal je pouštět po telefonu a pak mu lidi z celého San Francisca každý den volali, jen aby je mohli slyšet? Na muže, který sám sestavil počítač, aby si splnil svůj dětský sen? Ano, to je Steve Wozniak, a v knize najdete nejen všechny citované události zpracované mnohem detailněji než ve filmu, ale daleko víc.

Wozniak a Jobs

Steve Wozniak (vlevo) a Steve Jobs

Se Stevem (dovolíme si mu zde v recenzi na chvíli tykat) se seznámíme již v jeho dětství. Steve vypráví o svém otci, který ho zasvěcoval do tajů rezistorů, diod a dalších elektronických součástek a vzbudil v něm touhu sestavovat z nich užitečné věci. Když mu bylo jedenáct, dočetl se Steve o počítači ENIAC a od té doby jej po celý život provázela touha takový počítač jednou mít. Touha, která krok po kroku vedla k tomu, že si Steve počítač po letech sám navrhl a postavil.

Během Stevova dospívání, studia a prvních pracovních povinností sledujeme, jak je stále blíž a blíž ke splnění svého snu, aniž by to (na rozdíl od nás čtenářů) tušil. Sledujeme Stevovy složitější a náročnější projekty včetně tvorby videohry Breakout (to byl první Breakout na světě) pro společnost Atari a práci na prvních kapesních kalkulačkách v Hewlett-Packard.

Jsme svědky jeho seznámení se Stevem Jobsem, které bylo rozhodující, protože Jobs díky své výmluvnosti dokázal sehnat součástky, které si Steve nemohl dovolit. Přibližně v polovině knihy se dočkáme postavení počítače Apple I a založení společnosti Apple. Ve druhé polovině již zrychleně sledujeme růst společnosti. Úspěch Apple II, neúspěch Apple III, až po odchodu Steva z Apple a založení jeho nové společnosti Cloud 9.

Ale iWoz není knihou o historii Applu (do které mimochodem vnáší zajímavé, možná i dosud neznámé postřehy), nýbrž hlavně o Stevovi. Proto nahlédneme do jeho osobního života, prožijeme jeho první dvě manželství a výchovu dětí. V poslední kapitole najdeme jakési zamyšlením nad celým Stevovým životem, které obsahuje i jeho rady všem, kdo také jednou chtějí „změnit svět“.

iWoz

Kniha není v žádném případě suché čtení, brzy vás vtáhne do děje, jako byste četli zajímavý román. Jen s tím rozdílem, že v tomto románu hlavní hrdina neobjeví ztracený poklad, ale postaví si vlastní počítač.

Steve je navíc v knize představen nejen jako geniální architekt, ale také jako veselý šprýmař. Místy vás proto kniha určitě pobaví. Od drobných školních vtípků, mezi které patřila televizní rušička, se časem dostal k masovějším akcím, jako byla památná mystifikace počítačového světa distribucí tisícovky letáků propagujících nový počítač Zaltair. Přitom Zaltair ve skutečnosti vůbec neexistoval, pouze Steve vytvořil parodii na počítač Altair v době vzniku mikroprocesoru Z80, kdy se Z-názvy dostaly do módy.

Součástí knihy je i 24 černobílých fotografií ze života Steva Wozniaka a slovníček odborných termínů. Ten je určen zejména laickým čtenářům, protože čtenářům Roota nebudou termíny FORTRAN, EPROM nebo byte zcela neznámé.

O překladu

Zastavme se ještě u kvality českého vydání. Je trochu škoda, že originální podtitul „How I invented the personal computer, co-founded Apple, and had fun doing it.“ byl změněn na „Steve Wozniak – muž, který postavil první osobní počítač. Příběh zakladatele Apple.“ Anglická verze mi připadá knize bližší.

Překladatelka Jana Novotná má za sebou řadu překladů. Na její práci je to znát a kniha se dobře čte. Ovšem technická terminologie, která se v knize občas vyskytuje, je překladatelčinou slabší stránkou, a tak se v knize setkáme s méně obvyklými překlady. Například odporník místo odpor či rezistor, knihařský stroj místo knihtisku, modrá krabice místo zavedeného překladu modrá krabička atd. Takových případů není ovšem mnoho a příjemné čtení příliš neruší.

root_podpora

Je ale škoda, že překlad před vydáním nedostal do ruky odborník. Zmíněné problémy by jistě snadno našel a opravil. A to je také důvod, proč dávám knize jen pomyslné čtyři hvězdičky z pěti.

Koho kniha potěší

Jen jeden člověk v historii mohl vymyslet první osobní počítač, ale prostřednictvím této knihy s ním mohou všechny události, úspěchy i trable prožít tisíce čtenářů. Kniha tak bude určitě krásným dárkem pod stromečkem každého „ajťáka“, programátora a ostatně i všech „kluků“, kteří mají svůj velký sen, že jednou změní svět. Ti ji pak určitě zapůjčí i svým přítelkyním, které se z knihy mohou poučit, že ti divní lidé, jejichž láskou jsou počítače a mateřským jazykem booleovská algebra, mohou být možná trochu šílení, ale v zásadě jsou hodní a nelze vyloučit ani to, že se z nich jednou stanou slavní milionáři.

Informace o knize

  • Název: iWoz
  • Autoři: Steve Wozniak a Gina Smith
  • Překlad: Jana Novotná
  • ISBN: 978–80–7349–064–5
  • Cena: 280 Kč
  • Rozsah: 358 stran + fotografie
  • Kde koupit: Zboží.cz

Máte-li tuto knihu, líbí se vám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Hassman vymyslel a založil projekt Zdroják. Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Pracoval jako webový vývojář a specialista na technologie Mozilla.org.