Hlavní navigace

TeX? Klidně i pro naprosté začátečníky!

20. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nevyhovuje vám pro psaní Microsoft Word ani OpenOffice.org Writer? Vadí vám typografická nedokonalost těchto programů? Jejich paměťová náročnost či šílená, nekonečná, x-úrovňová meníčka? Co takhle zkusit starý dobrý a osvědčený TeX? Nebojte se jej, uvidíte, že ve skutečnosti je docela jednoduchý!

Stručně o TeXu

TeX je typografický systém, který před zhruba třiceti lety naprogramoval Donald Knuth, který byl nespokojený s mizernou kvalitou sazby jeho matematické knihy. Od té doby se ve velké míře uchytil pro psaní zejména vědeckých – zvláště matematických – textů a stal se standardním formátem pro mnoho známých vědeckých časopisů. Jeho historie je myslím velmi zajímavá, já se však chci zabývat především praktickým použitím TeXu, a proto vás v případě zájmu odkazuji na články TeX pro každého – co přichází s TeXem a TeXty TeXem

Ačkoliv se TeX prosadil především mezi vědci a technicky zdatnými lidmi, není nikterak složitý a z jeho výhod může těžit i relativně méně znalý uživatel. Stačí si zvyknout na to, že TeX má jinou logiku než WYSIWYG editory jako je MS Word nebo OO Writer a že je třeba občas kouknout do dokumentace. To bývá ale občas nutné i v tom Wordu. Jinými slovy nelze říci, že je TeX složitější než třeba Word, je prostě jiný. V něčem je složitější, ale v mnoha věcech také jednodušší.

Proč psát v TeXu?

  • Skvělý typografický výstup.
  • Vaše dokumenty půjdou kdykoliv přečíst, nemůže se stát, že se jejich obsah poškodí a nepůjdou otevřít (což se velmi často stávalo se staršími verzemi MS Office).
  • Vede uživatele k dobrým návykům strukturování dokumentu.
  • Můžete použít svůj oblíbený editor.
  • TeX je multiplatformní, existují implementace pro MS Windows, Linux, Mac OS X, BSD systémy a další operační systémy.
  • Existuje pro něj spousta šablon, ale také dokumentace.
  • TeX je úžasně přizpůsobitelný a programovatelný, nebude vám bránit v rozletu, až se stanete pokročilým uživatelem.

Všimli jste si někdy, jak MS Word, případně OpenOffice.org Writer zarovnávají do bloku? Myslím si, že i méně náročný uživatel bude z výsledku patřičně zklamám. TeX zarovnává do bloku defaultně a nutno poznamenat, že mu to jde velmi dobře. Zvládá obrovské množství ligatur a dalších typografických technik, které sice normální člověk nezná, ale když jsou v dokumentu špatně vysázeny, dokument vypadá hůře.

Pokud jste navíc zrovna vývojáři, mám pro vás pár dalších důvodů: TeXové soubory jsou samozřejmě plaintextové, takže se dají velmi snadno zpracovat programem či skriptem a vzhledem k tomu, že TeX je neinteraktivní, je možné jej použít jako engine pro generování PDF souborů například z vašeho blogu. Kromě toho pro práci s TeXem bývají pro každý rozšířenější jazyk k dispozici knihovny, které práci s ním zpříjemňují a zjednodušují na maximální možnou míru.

Co u TeXu jistě potěší, jsou šablony a styly. Ty mohou v TeXu ovlivňovat velmi mnoho, například i přidávat příkazy, a je jich velké množství na volně k dispozici na internetu.

Jak se v tom tedy píše?

TeX na rozdíl od Wordu není grafický interaktivní program, nýbrž program neinteraktivní, který zpracovává vstup dávkově. Uživatel tedy nekliká na ikonky, ale píše zdrojový kód. Ale nebojte, není to žádné programování (když nechcete), je to docela jednoduché.

Cyklus editace dokumentu se skládá ze dvou kroků: z napsání zdrojového kódu a vysázení dokumentu. Postup je prostý. Stačí otevřít libovolný textový editor a v něm zdrojový kód napsat. Ten posléze uložíme s příponou .tex. Tím máme první krok za sebou. Nyní otevřeme příkazovou řádku a napíšeme do ní pdflatex nas_dokument.tex. Tímto příkazem spustíme zpracování dokumentu, které, pokud je úspěšné, vyprodukuje PDF dokument, který se kromě přípony bude jmenovat stejně jako vstupní soubor (tedy nas_dokument.pdf) nebo v případě neúspěchu zobrazí, kde je chyba a dá nám možnost ji napravit.

Vím, že pokročilí uživatelé při čtení tohoto článku občas nevěřícně kroutí hlavou, v horším případě jí buší o zeď či o klávesnici. Než se ale dáte do psaní nějakého nepříliš zdvořilého příspěvku o inteligenci autora, vzpomeňte na to, že článek je určen pro začátečníky, ne pro geeky. O rozdílech mezi TeXem a LaTeXem bude řeč v některém z příštích dílů a určitě upřesním i další zjednodušeniny. 

Je mi jasné, že se jistě mnozí z vás nechytají. Nevadí, tohle byla pouze ukázka toho, jak se to v praxi dělá. V příštích dílech vás tímto procesem provedu krok za krokem. Znovu opakuji, že to není tak těžké, jak to zpočátku vypadá.

Klíčový software: textový editor

Textový editor je naprosto klíčový článek při našem texování. Vybrat si můžete jaký chcete, což je určitě velká výhoda. Je třeba si ale vybrat dobře, protože dobrý editor je schopen za vás dělat i dvě pětiny práce, kterou byste jinak museli oddřít ručně. Protože je téma výběru textového editoru či vývojového prostředí dosti obsáhlé a pro začátečníka také velmi náročné, budeme se mu v některém z příštích dílů náležitě věnovat. Možností je spoustu, nebojte.

root_podpora

TeXové prezentace

Označil jsem TeX za nástroj, s kterým si vystačí i náročný uživatel na téměř cokoliv. Aby to byla pravda, musel by TeX zvládat i snadnou tvorbu graficky působivých prezentací, ale to asi neumí, nebo ano? Umí. V našem seriálu budeme prezentacím věnovat alespoň jeden díl, zatím vás namlsám drobným demíčkem: [PDF], [TeX]. Určitě se na něj podívejte, uvidíte, že prezentovat v TeXu je tak svůdně snadné…

Závěr

V dnešním úvodním díle jste mohli najít vše, co bude obsahem příštích dílů našeho seriálku, pochopitelně s tím rozdílem, že další díly půjdou mnohem více do hloubky. Budu se snažit detailně vysvětlit, jak s TeXem začít i jak se v něm neztratit. V příštím díle o instalaci TeXu očekávejte hodně screenshotů z instalace různých distribucí na nejrůznějších operačních systémech. Ačkoliv je náš server primárně zaměřen na Linux, tento seriál se budu snažit koncipovat zcela multiplatformě, aby byl užitečný i uživatelům ostatních operačních systémů.

Doporučili byste TeX i méně zkušeným uživatelům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.