Hlavní navigace

Tiny Tiny RSS: náhradní Google Reader na vašem serveru

25. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oznámený konec služby Google Reader namíchl nejednoho spokojeného uživatele. Všichni se teď ptají: kam máme přejít? Jaké jsou vlastně alternativy? Vyzkoušeli jsme aplikaci Tiny Tiny RSS, která je napsaná v PHP a vyžaduje jen MySQL. Je perfektní náhradou za Reader, včetně šikovné aplikace pro Android.

Google Reader za tři měsíce skončí a nechá své uživatele na holičkách. Nutno ovšem dodat, že jde o spokojené uživatele, protože Reader nabízel dokonalé a jednoduché služby. Existuje sice (nejméně jedna) petice za zachování, ale je prakticky jisté, že nebude nic platná. Google se rozhodl. že 1. července Reader vypne a šmitec.

Nezbývá nám, než se poohlédnout po náhradě. Těch jistě existuje celá řada, často je doporučován například Feedly. Některým učaroval, má ovšem několik nevýhod, které většinu potenciálních uživatelů odrazuje. Má hodně jinou filosofii, nemá běžné webové rozhraní a nutné rozšíření není k dispozici pro všechny prohlížeče.

Většina uživatelů Readeru chce ale prakticky totéž, co měla doteď: jednoduché webové rozhraní, příjemně rychlou správu zdrojů a praktickou mobilní aplikaci. To vám může nabídnout například Tiny Tiny RSS, který má ještě jednu výhodu: běží na vašem serveru. Máte nad ním tedy plnou kontrolu a nemusíte se spoléhat na to, že vám jej zase někdo vypne.

Instalujeme

Abyste mohli Tiny Tiny RSS nainstalovat a provozovat, budete potřebovat webový server s PHP a MySQL či PostgreSQL. To jsou velmi triviální požadavky, které splní každý web hosting nebo malý server, který už stejně někde máte.

Vše potřebné k instalaci naleznete na domovském webu tt-rss.org. Úplně dole stačí stáhnout 2MB tarball. Ten jednoduše rozbalíte na svém hostingu třeba do nějakého podadresáře /rss/. Kromě toho je potřeba založit databázi a přiřadit k ní uživatele. To by mělo na hostingu stačit, teď už zbývá jen nastavit a připravit Tiny Tiny RSS.

Nejprve je potřeba do databáze naimportovat schéma, které je součástí instalace. Můžete použít nějakého PHP admina (Adminer či phpMyAdmin) nebo to udělat na konzoli. Já jsem postupoval takto:

$ mysql -D databáze -u uživatel -p < schema/ttrss_schema_mysql.sql

Teď už stačí jen soubor config.php-dist zkopírovat na config.php a poeditovat. Důležité jsou samozřejmě první konfigurační volby, jako je typ databáze, její jméno, uživatel a heslo. Dále můžete nastavit, zda chcete víceuživatelský režim, zda se mohou uživatele sami registrovat a podobně. Teď už stačí jen otevřít URL ve vašem oblíbeném prohlížeči a přihlásit se. Po instalaci je založen uživatel admin a heslo má „password“.

Automatická aktualizace zdrojů

Abyste mohli Tiny Tiny RSS používat, je potřeba ještě vyřešit automatickou aktualizaci zdrojů. Ty se musí aktualizovat i ve chvíli, kdy se na webové rozhraní nedíváte. Existuje několik způsobů podle toho, kde máte aplikaci nainstalovanou. Doporučovaná je metoda aktualizačního démona, kterého jednoduše na řádce spustíte příkazem:

$ php ./update.php -daemon

Aplikace se spustí a vše zařídí sama. Problém je, že ji musíte nějak dostat na pozadí. Pokud používáte Screen nebo Tmux, můžete jej nechat běžet v terminálu. Můžete si taky napsat init skript, který vám démona spustí na pozadí. Je to na vás.

Pokud tuto možnost vůbec nemáte, můžete zvolit alternativní postup a spouštět proces pomocí Cronu. To umožňuje snad každý rozumný web hosting. Nejlepší je každých třicet minut spouštět následující „skript“:

cd /home/uživatel/public_html/rss/ && /usr/bin/php /home/uživatel/public_html/rss/update.php -feeds >/dev/null 2>&1

Cesty si samozřejmě upravte podle svého hostingu. Teď už by to mělo být opravdu vše.

Poznámka: Pokud se rozhodnete pro Cron, webová aplikace bude ječet, že démon neběží. Abyste hlášku odstranili, stačí z instalace Tiny smazat soubor  lock/update_daemon.lock.

Používáme

Nyní se můžeme přihlásit jako admini a prohlédnout si webové rozhraní. V první řadě je potřeba si změnit heslo a založit nového uživatele, pod kterým budeme normálně pracovat a číst RSS. Vpravo nahoře je menu Actions, ve kterém nás bude zajímat první položka Preferences. Tam si můžeme změnit heslo uživatele admin a založit nové uživatele.

Kromě toho je tam možné nastavit, jak často se mají zdroje aktualizovat (pokud používáte démona), po jaké době mají články zmizet a podobně. Je také možné přizpůsobit si vzhled aplikace tím, že si do ní vložíme vlastní CSS. Přizpůsobování se tak meze nekladou.

Teď už je možné pomocí menu Actions přidávat nové RSS zdroje, řadit je to kategorií, přiřazovat jim štítky nebo mezi nimi vyhledávat. Webové rozhraní je moderní, používá AJAX a různé příjemné (ale ne rušivé) animace. Pokud jste byli zvyklí na Google Reader, velmi rychle se zorientujete.

Importujeme data z Readeru

Důležité také je, zda je možné jednoduše přenést zdroje z Readeru do Tiny. Naštěstí je to snadné, Google umí vyexportovat údaje ve standardním formátu OMPL, který Tiny umí zase načíst.

Vstupte do Readeru, klepněte vpravo na ozubené kolečko a navštivte nastavení. Tam vás zajímá záložka Import/Export a v ní odkaz na Download your data through Takeout. Tam zvolte export služby Reader a počkejte na vygenerování malého balíčku.

U mě to trvalo pár sekund a mohl jsem si stáhnout malý zip. Ten obsahuje různé soubory a mezi nimi i subscriptions.xml. Ten je možné v Tiny naimportovat v Preferences → Feeds → OPML. Import chvíli trvá a u mě si stěžoval na problémy v importovaném souboru, ale vše se podařilo a všechny zdroje se i se správnými kategoriemi objevily v nové službě.

Poznámka: Tiny pěkně dole upozorňuje na problémy se stahováním RSS zdrojů. U mě se jednalo o jeden neaktuální zdroj a byla mi nabídnuta možnost jej odebrat či editovat.

Mobilní aplikace

Pro mnoho uživatelů je dnes důležitý mobilní přístup. Součástí projektu je i aplikace pro Android, kterou si můžete nainstalovat z Google Play. Zdrojové kódy jsou k dispozici na Git Hubu, ale aplikace je šířena jako trial verze. Máte sedm dní na vyzkoušení, poté si budete muset za necelých 40 Kč koupit odemykač. Za ten příspěvek autorovi to podle mého názoru stojí.

Než ale začnete aplikaci používat, musíte v nastavení povolit funkci externího API, se kterým program pracuje.

CS24_early

Po prvním spuštění pak budete vyzváni, abyste zadali přihlašovací údaje ke svému Tiny Tiny RSS. Tedy jméno, heslo a URL. Volitelně ještě můžete nastavit údaje k HTTP autentizaci, pokud jste za ni svůj Tiny web schovali. Dále můžete nastavit ověření SSL certifikátu, vzhled aplikace a další drobnosti.

Poté už můžete pohodlně číst své RSS zdroje. Aplikace umožňuje nastavit, zda je chcete třídit do jednotlivých kategorií nebo je na mobilu můžete mít v jedné úrovni. Příjemné je, že aplikace je i na pomalém 2G připojení velmi svižná, aktualizuje zdroje prakticky okamžitě a je radost s ní pracovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.