Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Gentoo, Korea a flash přehrávač

1. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uplynulý týden byl na události v open-source světě poměrně bohatý. Mohli jste si přečíst o tom, jak to vře mezi vývojáři projektu Gentoo, jaké problémy má Jižní Korea a jak postupují práce na přehrávači Swfdec.

Ačkoliv se zdá, že Adobe svůj Flash player dělá docela dobře, stále jsou tu snahy nahradit je svobodnou nebo přinejmenším open-source variantou. Právě to si klade za cíl i projekt Swfdec, který právě dosáhl významného pokroku a umí přehrávat video z YouTube. V jaké je fázi? Co nabízí? Co už dokáže a co ještě ne?

Petr Krčmář: Svobodný Flash přehrávač Swfdec přehraje i YouTube

Každý velký projekt se dříve či později dostane do menších či větších potíží. V poslední době se s problémy potýká projekt Gentoo. Vývojáři této populární distribuce si mezi sebou dosti nevybíravě vyřizují osobní účty, což vrhá špatné světlo na celý projekt. Kdo přesně dělá mezi vývojáři problémy?

Petr Krčmář: Krize uvnitř projektu Gentoo

Existuje země, která se díky dávným rozhodnutím sama uzavřela do pasti, nad kterou drží stráž Microsoft. Deset let poté je situace natolik komplikovaná, že už v podstatě není úniku a cesta k alternativám prostě neexistuje. Kde tato země leží? Kdo může za vzniklou situaci? Existuje rozumné východisko?

Petr Krčmář: Cena monokultury: v zajetí Microsoftu

Není tomu ani tak dávno, co freemaily nabízely pouhých několik málo megabajtů. Dnes je však situace zcela jiná a gigabajty se stávají téměř standardem. To ovšem není zdaleka vše, neboť Lupa.cz přišla s povzbuzující informací, že Yahoo začne nabízet ještě daleko víc – zcela neomezenou kapacitu schránky zdarma. Stane se tak v květnu při příležitosti desátého výročí spuštění emailových služeb na Yahoo.

Jakub Šťastný: Yahoo bude poskytovat schránky s neomezenou kapacitou

Na konci února zaslala Recording Industry Association of America (RIAA) čtyřem stovkám studentů z dvanácti amerických universit dopisy, ve kterých jim nabídla snížené mimosoudní vyrovnání za ilegální stahování hudebních souborů. Podle tiskového mluvčího RIAA souhlasila s tímto vyrovnáním více než čtvrtina oslovených.

Petr Krčmář: RIAA nabídla stovkám studentů možnost vyrovnání

S virtualizačními technologiemi se poslední dobou roztrhl pytel. Jádro 2.6.20 již podporuje KVM, nyní byla přidána podpora VMI vyvíjené společností VMware. Poprvé se objeví v příští verzi jádra, tedy ve verzi 2.6.21, která bude součástí blížícího se Ubuntu 7.04 Feisty Fawn.

Jakub Šťastný: VMI: další virtualizační technologie v linuxovém jádře

Linus Torvalds byl od začátku odpůrcem nové licence GNU GPL 3 a několikrát ji otevřeně kritizoval. Nyní se zdá, že začíná pomalu měnit názor. Těsně po vydání třetího návrhu licence se Linus nechal slyšet, že je velmi příjemně překvapen jeho zněním. Po zevrubném prozkoumání nového textu řekl, že jsou konečně nejpalčivější problémy odstraněny nebo minimalizovány.

Petr Krčmář: Linus je novým návrhem GPL 3 příjemně potěšen

Balíčkovací systém Pacman populární distribuce Arch Linux se právě dočkal své třetí verze, která se již dostala do „testing” repositáře. Co přináší nového? Především je to první vydání v němž je oddělen backend (libalpm), přibyla volba Qu k vypsání balíčků k aktualizaci a přibylo také logování zpráv z instalačních skriptů. Od věci rovněž není, že nový Pacman kontroluje před instalací volné místo na disku.

Jakub Šťastný: Pacman 3.0 vypuštěn

Když se na počátku roku spojily Open Source Development Labs a Free Standards Group a společně založily Linux Foundation, řada lidí se ptala, kdo nové uskupení povede. Nyní je tato otázka již zodpovězena a nadace jmenovala nový výbor, který bude udávat další směr.

Petr Krčmář: Je ještě Linux komunitním projektem?

Před několika dny jsme vás informovali o tom, že server YouTube vyhlásil soutěž o nejlepší videa za rok 2006. Nejlepší klipy bylo možno volit v sedmi kategoriích: nejnápaditější, nejinspirativnější, nejlepší „seriál”, nejvtipnější, nejlepší hudební video, nejlepší komentář a nejroztomilejší. Nyní jsou již vítězové známi a můžete si je prohlédnout na stránce s výsledky.

Petr Krčmář: YouTube zná nejlepší videa za rok 2006

CS24_early

Téměř třetina amerických domácností nemá připojení k internetu a neplánuje jeho brzké pořízení. Podle analytické společnosti Park Associates považuje většina z těchto domácností připojení k internetu za zbytečné a neměly by pro něj využití.

Petr Krčmář: Třetina Američanů nemá a nechce domácí připojení

Byl pro vás článek přínosný?