Hlavní navigace

Týden ve zkratce: kauza Microsoft a Novell pokračuje

26. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V předchozích sedmi dnech jsme mohli postupně sledovat pokračování kauzy, která vznikla kolem dohody Microsoftu s Novellem. Obě firmy se k problematice vyjadřují a odmítají postoj druhé strany. Red Hat se ale o tento problém nezajímá a chystá nový RHEL. Bez Mono. Česká Wikipedie má 50 000 článků.

Microsoft a Novell

Zdá se, že vztah Microsoftu a Novellu není stále vyjasněn. Od té doby, co firmy jako blesk z čistého nebe oznámily vzájemnou spolupráci, objevují se další a další informace o podivné dohodě. Nyní Microsoft přiznal barvu a řekl, proč vlastně dohoda vznikla. Nejde o nic menšího než o peníze.

Petr Krčmář: Ballmer: Linux používá naše intelektuální vlastnictví

Mohli jste si přečíst článek o tom, že Microsoft vidí dohodu s Novellem úplně jinak než Novell. Steve Ballmer dokonce tvrdí, že Linux zneužívá intelektuálního vlastnictví Microsoftu. Prý to byl také důvod uzavření dohody mezi oběma firmami.

Novell samozřejmě okamžitě vydal vlastní prohlášení, ve kterém vše jednoznačně popírá. „Nesouhlasíme s tvrzením Microsoftu na téma Linux a patenty. Naše dohoda není v žádném případě doznáním, že Linux zasahuje do intelektuálního vlastnictví Microsoftu,” řekl Ron Hovsepian, ředitel Novellu.

Petr Krčmář: Novell popírá tvrzení Microsoftu o patentech

Red Hat a Mono

Open-source implementace .NET se těší obecně velké oblibě a je stále živější. Je již součástí mnoha distribucí včetně Fedory. Red Hat ale Mono do své enterprise distribuce nezařazuje a raději preferuje jiné technologie. Co jej k tomu vede? Má to něco společného s hrozbami Microsoftu?

Petr Krčmář: Red Hat nechce Mono v RHEL

Česká Wikipedie

V sobotu dosáhla česká Wikipedie významného kulatého výročí, když byl zadán článek s pořadovým číslem 50 000. Společně jsme se podívali na některé zásadní informace, které se Wikipedie týkají. Který článek to byl? Jak si stojí česká varianta ve světových žebříčcích? Jaká zajímavá čísla jsme v souvislosti s Wikipedií objevili?

Petr Krčmář: Česká Wikipedie slaví 50 000

Ostatní

Byl nahlášen velmi nepříjemný bezpečnostní problém ve Firefoxu. Umožňuje získat hesla uložená v prohlížeči uživatele. Konkrétně je možno na stejné doméně, na které má uživatel svůj účet, vytvořit podvodnou stránku, která bude obsahovat přihlašovací formuláře. Protože mohou být kolonky skryté, uživatel ani nemusí vědět, že jeho prohlížeč vložil jméno a heslo do nesprávných rukou.

Petr Krčmář: Chyba ve Firefoxu dovoluje získat uložená hesla

Mark Shuttleworth, zakladatel společnosti Canonical, která vyvíjí distribuci Ubuntu, řekl v pátečním rozhovoru pro DesktopLinux.com, že Linux bude jistě dominantní platformou budoucnosti. „Podle mého názoru je to jen otázkou času,” řekl Shuttleworth. Kéž by byli všichni takovými optimisty.

Petr Krčmář: Dominance Linuxu na desktopu je prý jen otázkou času

Spoločnosť Samsung predstavila na konferencii WiMAX 2006 v kórejskom Soule zariadenie s veľkým displejom a pohodlnou klávesnicou pracujúcim na OS Windows XP. Malo by ísť o mobil, aj keď jeho parametre skôr pripomínajú malý počítač.

Jozef Šmihuľa: Megamobil či mikropočítač

Open-source databáze dokáží snížit celkovou cenu vlastnictví (TCO) až o 60 % v porovnání s proprietárními databázemi od Oracle, Microsoftu nebo IBM. Podle dat, která získal Forrester Research, se průměrné úspory pohybují okolo 50 %.

Petr Krčmář: Open-source databáze jsou o 50 % levnější

root_podpora

Blogy

V posledním týdnu mě zaujalo několik textů na téma Mobile 2.0, případně Mobile Web 2.0. Primární byla informace o konferenci mobile 2.0 (6. listopadu, San Francisko), od které se odvíjí celá pavučina odkazů. Mobile (Web) 2.0 je něco jako buzzword na druhou. Samotný Web 2.0 je dost nejednoznačně přijímané téma.

Blog Petra Cimpricha: Mobilní web 2.0

Byl pro vás článek přínosný?