Hlavní navigace

Týden ve zkratce: konečně vyšlo KDE 4

13. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento týden opět přinesl spoustu nového, zajímavého dění, jemuž patrně vévodí vydání dlouho očekávaného KDE 4. Mezi další novinky patří například informace, že Yahoo testuje OpenID a vydání třetí alfaverze Ubuntu 8.04 s kódovým označením Hardy Heron.

Co nového vyšlo?

Právě vyšla třetí alfaverze Ubuntu 8.04 s kódovým označením Hardy Heron. Co přináší nového? Dlouho očekávaný X.Org 7.3 podporující automatickou konfiguraci, kernel verze 2.6.24, defaultně povolené PulseAudio, integraci PolicyKit, což je nástroj umožňující běh administrátorských nástrojů s právy neprivilegovaného uživatele a do prostředí Gnome lépe zapadající Firefox 3 beta. Další podrobnosti o chystaném Ubuntu 8.04 najdete v našem článku.

Jakub Šťastný: Vyšlo Ubuntu 8.04 Alpha 3

Komunita KDE nadšeně oznamuje okamžitou dostupnost KDE 4.0. Toto významné vydání představuje konec dlouhého a intenzivního vývojového cyklu započatého pro KDE 4.0 a zároveň začátek éry KDE 4. Průvodce KDE 4.0 obsahuje zběžný přehled různých nových a vylepšených technologií.

Petr Tomeš: Vydáno dlouho očekávané KDE 4.0

Internetové dění

Portál Yahoo v současné době testuje podporu OpenID, decentralizovanému systému, který umožňuje používat jediný účet pro veškeré weby, které tuto technologii podporují. Podpora tak velkého hráče jako je Yahoo by jistě znamenala velký průlom v rozšíření tohoto systému.

Jakub Šťastný: Bude Yahoo podporovat OpenID?

Aaron Weaver posunul hranici možností zneužití XSS na novou úroveň. Dal vzniknout názvu nového pojmu Cross site printing. Pokud navštívíte stránku, která využívá této nové bezpečnostní chyby, může útočník poslat na vaši síťovou tiskárnu například spam. Stránka podstrčí javascriptový kód, který zjistí lokaci síťové tiskárny a pošle na ní tiskovou úlohu. V tuto chvíli je možný ASCII art spam, ale je teoreticky možné poslat i klasický PostScript. Chyba je zneužitelná v Internet Exploreru i Firefoxu a netýká se lokálně připojené tiskárny. Detailní popis technologie zneužití je k dispozici v PDF.

Pavel Chalupa: Spam rovnou na síťovou tiskárnu

Zajímavosti

Server PC World píše o deseti nejhorších klávesnicích, na jakých byli uživatelé nuceni pracovat. Na čelní místo žebříčku se dostala jedna z prvních bezdrátových klávesnic, která se dodávala s IBM PCjr. Zajímavý žebříček pak uzavírá klávesnice Comodore C64.

Petr Krčmář: Deset nejhorších klávesnic v historii počítačů

Google sice oznámil platformu Android s linuxovým jádrem 2.6, ukázal nám propagační video, ale zatím neoznámil jediný podporovaný kousek hardwaru. Oficiálně je tedy k dispozici pouze softwarový emulátor založený na QEMU. Oficiálně podporovaného hardwaru bychom se mohli dočkat až v druhé polovině letošního roku. Částečně běžící Android na několika oficiálně nepodporovaných platformách je k vidění v odkazech v článku na TechWorld. Ovšem takové „drobnosti“ jako nereagující dotykový displej nebo nefunkční Bluetooth jsou současnou realitou běžícího Androidu na skutečném hardwaru.

Pavel Chalupa: Google Android? Peklo pro vývojáře

Ostatní novinky

Na podpoře souborového systému ZFS pro FreeBSD se pracuje už téměř rok. Zatím se ale stále jedná o experimentální funkci, která není určena pro nasazení na produkčních strojích. V mailing listu týkajícím se FreeBSD-current se diskutuje o tom, jak dál se ZFS postupovat. Scott Long poznamenal, že je především potřeba ZFS poladit, aby byl stabilní:

CS24_early

„Na ZFS mě štve, že funguje skvěle nebo vůbec. Buďto pracuje nebo zhavaruje. Sám nerozpozná limity a neupraví nastavení nebo nevzdá svou práci, ale rovnou spadne. Že to chce několik gigabajtů RAM kvůli kešování a optimalizaci výkonu, je sice hezké, ale že to spadne, když je nemá, už tak hezké není.“

Petr Krčmář: ZFS na FreeBSD ještě není dostatečně stabilní

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.