Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Od Vista k jiným systémům

2. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V právě uplynulém týdnu jste si kromě jiného mohli přečíst také o tom, že se mnohým firmám nechce přecházet na Windows Vista a část z nich už se rozhodla zvolit jiný operační systém. V týdenním souhrnu nebudou jako obvykle chybět také nejčtenější zprávičky a výběr toho nejzajímavějšího z blogů.

Článek shrnuje výsledky výzkumu, kterého se zúčastnili IT profesionálové na těch nejvyšších a rozhodujících postech převážně ve velkých firmách. Drtivá většina jich v současnosti používá systém MS Windows a průzkum byl zaměřen na budoucnost operačních systémů v souvislosti s příchodem systému Windows Vista.

Pavel Chalupa: Přechod na Vista a budoucnost operačních systémů

Organizace Linux Foundation pořádá už třetím rokem průzkum mezi uživateli Linuxu. Ten má za úkol jednak zmapovat aktuální situaci, ale také naznačit trendy a směrování desktopového Linuxu do budoucna. Letošní čísla jsou velmi zajímavá a dokazují, že je o Linux čím dál větší zájem, především ve firmách.

Petr Krčmář: Linux začíná prorážet na firemní desktopy

Nejčtenější zprávičky

Pokud chcete u Google uchovávat svá data, můžete už delší dobu používat GmailFS, který soubory uchovává v mailové schránce. Google se tento přístup ale nelíbí a nevidí ho příliš rád. Nyní to ale vypadá, že přijde s vlastním oficiálním řešením s názvem GDrive. Podle dostupných informací se služba objeví během několika následujících měsíců a nabídne velkou kapacitu zdarma.

Petr Krčmář: Google připravuje internetový GDrive

Pracovní skupina pro HTML včera vydala svůj první dokument. Jedná se o HTML Design Principles (first draft) neboli základní principy, jimiž se bude řídit vývoj hlavního jazyka webu v připravované specifikaci HTML5.

Martin Hassman: Základní principy HTML5 v češtině

Ivo Lukačovič je zakladatelem a většinovým vlastníkem největšího českého portálu Seznam.cz. Ve svém blogu nyní píše o tom, že mu vadí přístup Apple a jeho chrlení uzavřených produktů. „Jako uživatel nemám proprietární systémy rád, protože mě omezují a nedávají mi možnost volby,“ píše Lukačovič.

Petr Krčmář: Ivo Lukačovič: nemám proprietární systémy rád

Svatopluk Vít se na webzinu LinuxExpres.cz zamýšlí nad tím, jak je to s legálním používáním Linuxu. Myslíte si, že používat Linux je legální? Linux jako takový ano, ale není to tak snadné – například ICQ nelze používat jinde, než v oficiálním klientu, jak uvádí licence zmíněného programu.

Jakub Šťastný: Legálně na Linuxu? Určitě?

Server OperaWatch upozorňuje na zajímavý příběh člověka, který kvůli prohlížeči Opera Mini přišel o podporu v nezaměstnanosti. Zmíněný uživatel žije v Oregonu a do nedávna byl veden jako nezaměstnaný a pobíral od státu dávky. Vyřazen byl proto, že si pracovní úřad myslel, že je více než dva týdny mimo stát. Onen uživatel totiž vyplňoval žádosti přes mobilní prohlížeč Opera Mini. Ten ale používá vzdálený proxy server v Norsku, což právě způsobilo ono nedorozumění.

Petr Krčmář: Jak s Opera Mini přijít o podporu v nezaměstnanosti

Podle posledních statistik pochází až 90 % příjmů BSA ze soudních procesů s malými firmami. Organizace tvrdí, že se zaměřuje na malé firmy právě proto, že nejčastěji porušují licenční ujednání a používají software nelegálně. Taktika BSA jde ale ještě mnohem dál, než by se mohlo zdát.

Petr Krčmář: BSA se zaměřuje na malé firmy

Začínají se ozývat hlasy, které tvrdí, že známý mini notebook Asus Eee porušuje licenci GNU GPL. Výrobce prý k předinstalované distribuci Xandros nedodává zdrojové kódy. Uživatelům také vadí, že notebook nenabízí jednoduchou cestu k instalaci jiné distribuce.

Petr Krčmář: Asus Eee zřejmě porušuje GNU GPL

Asus zareagoval na obvinění ohledně porušování licence GNU GPL a zveřejnil zdrojové kódy k ovladačům a dalšímu software v Asus Eee. Nyní je tak možné je doplnit do libovolné distribuce. Asus navíc slíbil, že v případě dalších nesrovnalostí „stačí napsat“ a on opět promptně zareaguje.

Petr Krčmář: Asus vydal zdrojové kódy k ovladačům Eee

Výběr z blogů

V neděli mi konečně dorazil můj vánoční dárek (vzhledem k ceně si s ním budu muset zřejmě vystačit na několik vánoc dopředu), zbrusu nový notebook Lenovo (IBM) ThinkPad T61. Jeho nedílnou součástí byly i Windows Vista, bez kterých ho bohužel nebylo možno zakoupit.

Blog Corwin78: Windows Vista? Ne, děkuji…

Ne že by mi to nedělalo radost, že můj článek Přechod na Vista a budoucnost operačních systémů je nejdiskutovanější, ale řeší se tam pořád dokola to samé a nejsmutnější na tom je, že to dělá doslova pár jednotlivců.

Blog Pavla Chalupy: Ještě jednou Vista a skončete ten flame

Nedávno tu na Rootu vyšel článek pojednávající o ceně Velkého bratra. Jedná se o horké téma a jelikož jsem v mém posledním zaměstnání na VŠCHT Praha měl zkušenosti i z té druhé strany, pokusím se o ně podělit.

Blog Martina Hassmana: Jak jsem se stal Velkým bratrem

CS24_early

Pracovní skupina HTML (ta pracující na HTML 5) včera zveřejnila svůj první dokument – HTML Design Principles. Dokument, jak už jeho název napovídá, obsahuje sadu obecných principů, na kterých se autoři budoucí nové verze HTML shodli a jimiž se při návrhu jazyka hodlají řídit.

Blog Petra Cimpricha: První veřejný dokument HTML WG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku