Hlavní navigace

Týden ve zkratce: pohled do budoucnosti

24. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V právě uplynulých sedmi dnech jsme měli několikrát možnost nahlédnout do budoucnosti. Jednak své plány na nové Ubuntu odkryla společnost Canonical, ale roušku tajemství odhalil i projekt Python. Microsoft pokračuje ve svém tažení a získal dalšího linuxového „partnera”Ti největší ho ale odmítli.

Co se chystá

Popularita Pythonu stále roste, projektů v něm přibývá, komunita se rozrůstá. Chystá se Python 3.0, který má přinést rozsáhlé změny a který si, co se zpětné kompatibility týče, servítky brát rozhodně nebude. Jaký bude nový Python? Co všechno přinese? Máme se těšit nebo se obávat?

Jakub Šťastný: Co přinese chystaný Python 3.0?

Ještě zhruba čtvrt roku zbývá do vydání nového Ubuntu s kódovým jménem Gutsy Gibbon. Vývojáři už nyní zveřejnili informace o tom, co se chystá a na co se můžeme těšit. Kromě nových verzí některých balíčků se samozřejmě dočkáme i mnoha dalších technických novinek jako je první Ubuntu mobile edition.

Petr Krčmář: Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon vyjde v říjnu

O souborovém systému ZFS, který vyšel z dílen společnosti Sun, se v poslední době hovoří velmi intenzivně po celém světě. ZFS znamená poměrně zásadní průlom v souborových systémech a nabízí řadu jinde nevídaných funkcí. Není tedy divu, že jej chceme mít i v Linuxu. Už nyní je to možné díky projektu FUSE.

Petr Krčmář: ZFS je v Linuxu k dispozici díky FUSE

Dohody s Microsoftem

Microsoft se skutečně snaží a postupně přesvědčuje další a další linuxové společnosti k podpisu dohod o patentové ochraně. Nejnovějším přírůstkem na seznamu je firma Linspire, která podepsala před několika dny. Co to znamená pro uživatele Linuxu? Blíží se nějaká katastrofa? Pokusme se to posoudit.

Vojtěch Bednář: Linspire a Microsoft: Další dva kamarádi

Mark Shuttleworth, zakladatel a šéf projektu Ubuntu, na svém blogu popírá veškeré spekulace o tom, že by firma Canonical jednala s Microsoftem na uzavření patentové dohody. „Některé fámy spekulují o tom, že Ubuntu jedná s Microsoftem o podobné dohodě, kterou podepsal se společnostmi Linspire, Xandros, Novell a dalšími. My jsme odmítli diskutovat jakékoliv dohody s Microsoftem pod nátlakem nebo nespecifikovanou patentovou hrozbou.”

Petr Krčmář: Shuttleworth: My s Microsoftem nejednáme

Nová verze systému Linspire s označením 6.0 vyjde příští měsíc a už bude obsahovat první plody nové dohody společnosti s Microsoftem. Výkonný ředitel Linspire Kevin Carmony tvrdí, že rozhovory s Microsoftem trvaly přes rok a půl. Zvláštní přitom je, že jen před sedmi měsíci Carmony vyčinil Microsoftu za jeho dohodu s Novellem, kterou nazval planými sliby a taktikou strachu.

Petr Krčmář: Ředitel Linspire zpívá s Microsoftem jinou písničku

Po tvůrci Ubuntu se k problematice patentových dohod s Microsoftem oficiálně vyjádřila také společnost Mandriva. Veřejně tak vyjádřila svůj postoj k celé kauze. „Až do teď se neobjevil jediný důkaz od propagátorů lží o tom, že by Linux nebo jiné open-source aplikace porušovaly nějaké patenty.”

Petr Krčmář: Mandriva: není důvod Microsoftu platit

Různé

Svatopluk Vít vydal na svém blogu velmi zajímavý a rozsáhlý post, ve kterém shrnul události kolem licenčních problémů projektů Joomla!, který vytváří svobodný redakční systém vycházející z Mambo. Konkrétně se potíže týkají především licence GNU GPL a komerčních rozšíření pro Joomla! Problém je v podstatě totožný s dřívější kauzou binárních jaderných modulů, které licence nedovoluje.

Petr Krčmář: Projekt Joomla! a licenční past

IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry) na svojich stánkach zverejnila pre nich radostnú správu, že Švédsky súd odsúdil 45-ročného muža za nelegálnu distribúciu hudby na internete. Pokuta je dosť desivá – 20 000 švédskych korún, čo je v prepočte takmer 72 000 Sk. Najzaujímavejšie na tom je, že muž zdieľal „až“ 4 pesničky a malo by teda ísť o príkladné potrestanie za porušovanie práv pri kopírovaní a zdieľaní hudby a softvéru a digitálneho materiálu.

Jozef Šmihuľa: Pokuta 70 000 Sk za 4 pesničky

Linux byl agenturou NASA zvolen jako nový operační systém pro vědecké vesmírné mise. Klíčovým požadavkem při výběru software byl dostatek vývojových a běhových prostředí použitelných samotnými vědci, kteří by tak mohli snadno portovat aplikace z laboratoře rovnou do připravovaných vesmírných plavidel.

Petr Krčmář: NASA testuje Linux pro řízení vesmírných lodí

Red Hat Enterprise Linux 5 získal najvyšší stupeň bezpečnostnej certifikácie v USA, ktorý umožňuje RHEL nasadiť napríklad aj v sieťach amerického Ministerstva obrany, no certifikát platí len pre RHEL používaný na IBM System x, System p, System z a BladeCenter serveroch.

Jozef Šmihuľa: Red Hat má bezpečnostný certifikát

Nadace Linux Foundation založila novou iniciativu nazvanou Green Linux. Ta se zaměří na snížení spotřeby elektrické energie u open-source operačních systémů. Nejen pro velké společnosti představují energie velmi drahý a nepříjemný problém.

Petr Krčmář: Green Linux chce snížit energetické nároky software

CS24_early

Na originálnych inštalačných DVD médiách Windows Vista Business bola nájdená fotka troch mužov. Ide pritom o mikroskopickú fotografiu troch mužov, ktorí sú zamestnancami spoločnosti Microsoft. Dôvody jej prítomnosti vysvetľuje zamestnanec MS, Nick White: fotografia, ktorá je veľká menej než jeden milimeter, nie je voľným okom viditeľná a je súčasťou ochranných holografických znakov DVD.

Jozef Šmihuľa: Fotka 3 zamestnancov MS na DVD Visty

Byl pro vás článek přínosný?