Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Sun konečně vydal kód Javy

13. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jednoznačně nejdůležitější událostí uplynulého tydne je vydání zdrojových kódů Javy pod licencí GNU GPL 2. Sun se kromě open-source chce zapojit i do trhu mobilních komunikací a hodlá vytvořit konkurenta iPhone. S osudem Javy je spojena také budoucnost projektu Apache Harmony, který vydal svůj první milestone.

Sun a Java

Sun Microsystems už několik měsíců slibuje uvolnění Javy pod svobodnou licencí. Plán hovořil o roce 2007. Podařilo se a kód JDK byl oficiálně předán projektu OpenJDK pod licencí GNU GPL 2. Nebylo ovšem uvolněno vše. Proč jsou některé části uzavřené? Co hodlá Sun do budoucna udělat pro jejich otevření?

Petr Krčmář: Java Development Kit uvolněn pod GNU GPL 2

Sun odhalil na konferenci JavaOne své plány v oblasti mobilních telefonů. Společnost hodlá přímo konkurovat iPhone od Apple. Přestože nás od reálného přístroje ještě dělí minimálně měsíce, už teď je jasné, že se Sun chce pustit do „boje” s velkou rybou. Nový přístroj poběží na platformě Java Mobile FX a nabídne velké množství zajímavých aplikací. „Bude to kompletní desktopové prostředí, které přinese síť do vaší dlaně,” řekl Richard Green, vice president oddělení software v Sunu.

Petr Krčmář: Sun představil vlastního konkurenta iPhone

Apache Harmony je projekt, jehož cílem je vytvořit alternativní implementaci platformy Java. Od opensourcované Javy od Sunu se bude, mimo jiné, lišit licencí. V životě tohoto projektu nastal významný zvrat – vyšel první stabilní milestone. Stahovat jej můžete z harmony.apache­.org.

Ondra „Satai“ Nekola: První milestone Apache Harmony

Ve snaze urychlit nástup Solarisu spustil Sun nový projekt s kódovým jménem Indiana. S jeho pomocí chce dát firma svému systému vnější vzhled podobný Linuxu. Projekt má na starosti Ian Murdock, který je zakladatelem distribuce Debian a od března také vedoucí oddělení operačních systémů u Sunu.

Petr Krčmář: Sun chce mít Solaris podobný Linuxu

Ostatní

Firma Novell a projekt openSUSE společně vydaly výsledky rozsáhlé a velmi zajímavé studie, na které se podílelo 27 000 uživatelů Linuxu na desktopech. Nabídneme vám pohled na tyto výsledky a společně je prozkoumáme. Jak vypadá průměrný uživatel Linuxu? Co používá? Co mu vyhovuje nebo naopak vadí?

Petr Krčmář: Kdo jsou uživatelé linuxového desktopu?

Podle jednoho z fór na ICQ.com došlo zřejmě k průniku do databáze ICQ. Zmizely tisíce účtů s UIN o délce sedm a méně znaků. Objevují se ale i informace od lidí s delším UIN a podle našeho dobře informovaného zdroje je postižena i řada českých uživatelů.

Petr Krčmář: Hack ICQ? Řada smazaných účtů a čísla k prodeji!

Byla uvolněna první veřejná testovací verze utilit Slax Tools. Jejich cílem je zjednodušit úpravu Slaxu. Jsou grafické a využívají knihovnu QT. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod licencí GPL verze 2.

Jakub Šťastný: Slax Tools jsou tady

Henri Richard na konferenci Red Hat Summit slíbil, že AMD otevře své ovladače ke grafickým kartám. Jeho projev sklidil pochopitelně velké ovace a potlesk. „Jsem tu, abych vám slíbil, že to bude dokončeno,” řekl vicepresident prodeje a marketingu společnosti AMD. Ve své řeči slíbil, že se změní celý postoj společnosti. „AMD hodlá změnit svůj vztah k linuxové komunitě.”

Přestože se jedná o velmi důležitý krok, nelze jej označit za překvapivý. Hlasy, které tvrdily, že k otevření kódů dojde, se už ozývají mnoho měsíců. Otázkou tedy bylo, kdy k něčemu podobnému dojde. Jen připomenu, že AMD nyní vyvíjí grafické karty bývalé společnosti ATI.

Petr Krčmář: AMD hodlá otevřít ovladače ke grafickým kartám

Jak se zdá, Sun se snaží udělat z NetBeans co možná nejuniverzálnější IDE. O podpoře Ruby v NetBeans jsme vás již informovali, nyní přichází na řadu JavaScript. Práce na pluginu pro Ruby značně pokročila. Umožňuje práci jak s Ruby, tak také s JRuby, Ruby on Rails a také například s balíčkovacím systémem gem.

Jakub Šťastný: Ruby a JavaScript v NetBeans

Max Spevack, vedoucí projektu Fedora, zaslal do mailing listu obsáhlou zprávu, ve které nabízí důležité informace o novém vydání Fedora 7. Den D je stanoven na čtvrtek 24. května. Spevack jako nejdůležitější novinku vyzdvihuje spojení Core a Extra repositářů, které se poprvé objeví právě v sedmičce.

Petr Krčmář: Fedora 7: co, kdy a proč

CS24_early

Mozilla Foundation pracuje na verzi prohlížeče Firefox určené pro mobilní zařízení jako jsou chytré mobilní telefony a PDA. V rozhovoru pro APCMag to řekla Mitchell Baker, výkonná ředitelka Mozilla Corporation. Podle jejích slov se ovšem jedná o dlouhodobý projekt.

Petr Krčmář: Firefox na mobilních zařízeních

Byl pro vás článek přínosný?