Hlavní navigace

Týden ve zkratce: novinky u Mandrivy a DRM

28. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V předcházejících sedmi dnech jste se mohli dočíst o velké změně ve vývojovém modelu Mandrivy. Vývojáři se rozhodli opět přejít na kratší půlroční cyklus. Do Mandrivy byl také zařazen 3D desktop Metisse, který by měl uživatelům zpříjemnit a zjednodušit práci na desktopu. Poměrně hodně se také hovořilo o DRM.

Mandriva

Mandriva vyslechla žádosti uživatelů desktopu, zhodnotila všechny výhody a nevýhody a rozhodla se opět vrátit ke kratšímu vývojovému cyklu. Ten sice přinese novější software, ale zároveň i řadu problémů a hrozí, že s rychlým vývojem přijdou i nové chyby a nedodělky. Jak vidí tento krok český distributor Mandrivy?

Petr Krčmář: Mandriva se vrací k půlročnímu vývojovému cyklu

Vývojáři z In Situ pracují na integraci 3D desktopového prostředí Metisse do distribuce Mandriva. Podle zatím neoficiálních informací bude nové prostředí k dispozici už v Mandriva Spring 2007 a nyní je na live CD založeném na Mandriva 2007.0.

Petr Krčmář: Mandriva Spring 2007 bude obsahovat Metisse

Jak jsme už upozornili dříve, Mandriva dnes vydala speciální verzi Mandriva One 2007, která využívá prostředí Metisse. Podle vývojářů se nejedná o běžný 3D desktop typu „krychle”.

Petr Krčmář: Mandriva One 2007 s Metisse

DRM

Zdá se, že by se v otázce DRM mohlo začít blýskat na lepší časy. International Herald Tribune píše o něčem naprosto nemyslitelném: Nahrávací společnosti se začínají přiklánět k hudbě bez DRM ochran. Podle všeho může za rozhodnutí paradoxně klesající trend online prodeje hudby s ochranou.

Petr Krčmář: Hudební vydavatelé přehodnotili postoj k DRM

Čím dál víc lidí se staví proti DRM a Norsko se odhodlalo s tímto problémem něco udělat. Zákrok byl překvapivě tvrdý a obchod iTunes je nyní v této zemi postaven mimo zákon.

Petr Krčmář: Norsko postavilo iTunes mimo zákon kvůli DRM

Ostatní

Mark Shuttleworth kritizuje Red Hat a Novell za jejich postupy. Údajně se snaží dělat své komerční distribuce proprietární. Na free verze není certifikace, support, záplatování bezpečnostních chyb není systematické a navíc je Mark označuje za beta software

Pavel Chalupa: Zakladatel Ubuntu kritizuje komerční distribuce

Ochrana proti kopírování Blu-ray disků byla prolomena stejným člověkem, který minulý měsíc obešel DRM u konkurenčního formátu HD DVD. Vývojář známý pod přezdívkou muslix64 využil naprosto stejného postupu i v případě Blu-ray.

Petr Krčmář: Prolomena ochrana Blu-ray

Podle porovnání TCO (celkové náklady na vlastnictví) je výhodnější použít Windows 2003 server. Měl by být o 15.9 % levnější. Jako zdroj informací je uváděno microsoft.com, frost.com. Kdo si to objednal, kdo to zaplatil a kdo to zpracoval je zřejmé.

Pavel Chalupa: Windows 2003 nebo Linux?

Spoločnosť Google potvrdila výstavbu svojho nového datacentra v Severnej Karolíne. Táto výstavba, nazvaná tiež „serverová farma (server farm)“, pohltí 600 miliónov dolárov a zamestná 210 ľudí. Toto centrum google serverov by malo postaviť na nohy túto oblasť, ktorú postihlo zníženie pracovných príležitostí v nábytkárskom a textilnom priemysle.

Jozef Šmihuľa: Google stavia nové datacentrum

Novell spustil další část své dlouhodobé kampaně, která se snaží lákat uživatele MS Windows k přechodu na Linux. Tentokrát se firma zaměřila na nejnovější počin Microsoftu – Windows Vista. Nově spuštěný web představuje výhody Suse Linuxu.

Petr Krčmář: Novell říká: vynechte Vista a použijte Linux

CS24_early

Na serveri ZD Net Australia sa objavilo zaujímavé 3-minútové video Linusa Torvaldsa, v ktorom hovorí, ako môže byť komunita vývojárov linuxového kernelu nepríjemná, alebo aké je ťažké priviesť k tejto práci „novú krv“, nových nadšencov.

Jozef Šmihuľa: Linus Torvalds: Vývojári kernelu sú „nepriateľskí“

Byl pro vás článek přínosný?