Hlavní navigace

Vyšel digiKam 7.8.0, verze 8.0.0 s Qt 6 přijde za několik týdnů

9. 9. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: digiKam
Po třech měsících vývoje byla vydána nová verze nástroje pro práci s fotografiemi digiKam 7.8. Novinky jsou poměrně zajímavé, stejně jako výhled na příští velkou verzi 8.0.

Situace kolem Qt5

Jednou z důležitých novinek je přechod AppImage balíku nového digiKamu na LTS verzi frameworku Qt 5.15. Tvůrci doplňují, že od verze Qt 5.15.2 je framework vydáván interně pro registrované klienty společnosti Qt Company. Při troše štěstí se podaří projektu KDE vyjednat se společností Qt poskytování rolling release celého Qt frameworku zahrnujícího všechny klíčové patche, ale pro tuto chvíli jsou věci, jaké jsou.

Autoři digiKamu tak zmiňují balík Qt collection patch, kerý je tedy nyní v AppImage sestavení digiKamu používán a který je vlastně sadou Git repozitářů postavených na posledních veřejných commitech pro Qt 5.15 větve dostupných, navíc s kontrolovanými kolekcemi patchů. Tato kombinace sestavování použitého Qt 5.15.x umožní udržovat věci použitelné, dokud neproběhne přechod na Qt6, včetně důležitých oprav chyb či podpory pro nejnovější verze MySQL / MariaDB s pluginem QtSql. Přesto platí, že na rozdíl od placené verzi řady Qt5 je zde významná časová prodleva oproti této používané kombinaci.

Nový KDE Framework

Sedm-osmička používá také novější KDE Framework a knihovnu Libraw.Jde konkrétně o poslední vydání KDE Framework 5.96 s opravou řady chyb a knihovnu Libraw na bázi snapshotu ze 14. července 2022 – podporováno je již 1199 různých fotoaparátů s RAWy, nově se na seznamu objevují tyto:

Nejen opravy desítek chyb

Údržba a vylepšení kódu programu tentokrát zahrnují opravu 51 v bugzille nahlášených chyb. Autoři tomu doslova říkají, že proběhla triáž, a vypichují z novinek rozpoznávání souborů HIF jako formát HEIF a také aktualizaci balíku GMicQT na poslední řadu 3.1 (na domovském webu projektu je nyní aktuální verzí 3.1.6, jako obvykle u G'Mic platí, že novinek nebylo u verze 3.1 málo, byť šlo převážně spíše o dílčí drobnosti a pokud vás neoslovil generátor náhodných tváří, dala by se tři-jednička považovat za relativně nezajímavou verzi; digiKam umí samozřejmě pracovat s touto novou poslední verzí).

Opravené chyby řeší například generování náhledů PSD souborů či práci s 16bit PSD, neschopnost běhu digiKamu různých verzí na různých verzích CentOS, podporu tmavého režimu na macOS, neběžící AppImage na Fedoře 36, nefunkčnost „Otevřít s …“ u AppImage digiKamu, padání na macOS 10.14 atd.

Aktuální verze digiKamu je nyní lokalizována do 57 jazyků. Tvůrci připomínají, že k lokalizačním snahám se může připojit v rámci projektu KDE kdokoli. Aktuální stav lokalizací do jednotlivých jazyků lze sledovat, čeština si nevede nijak špatně (ač osobně jsem spíše příznivcem ponechávání nástrojů pro zpracování obrazu, zvuku a videa v anglické verzi, kvůli zažité anglické terminologii).

Cloud 24 - tip 1

Budoucí plány

Jednoduše a stručně: verze 8.0.0 během příštích několika týdnů, pokud vše půjde hladce a projdou všechny regresní testy. Je možné, že dojde ještě na vydání digiKamu 7.9.0, bude-li to nutné, nicméně hlavní úsilí tvůrců směřuje k osmičce. Ta přinese přechod na framework Qt6, přesto zachová kompatibilitu s Qt5.

V rámci letošního letního kódování proběhly dva mentorované projekty, jeden implementující automatický systém vyhodnocování obrazové kvality využívající neuronovou síť (175 hodin práce s využitím Qt6, a OpenCV / DNN), druhý se pak věnoval OCR za použití enginu Tesseract (175 hodin práce s využitím nejen Qt6 API a Tesseractu). Oba projekty se nyní finalizují a očekává se začlenění jejich výstupů do digiKamu 8.0.0.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.