Hlavní navigace

Vzdělávání v IT: studovat můžete nejen na univerzitě

16. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vysoké školy jsou obecně stále považovány za nejlepší způsob vzdělávání. Není to však způsob jediný. Do vzdělávání čím dál víc fušují i soukromé firmy nabízející nejrůznější kurzy. A když nejsou peníze, tak můžete jen sednout k internetu a studovat z obrovského množství zdrojů. Třeba i těch z MITu.

Sebevzdělávání: chce to vůli

Možnost sebevzdělávání existuje už stovky let, v podstatě od vynálezu knihtisku, který umožnil do té doby nevídanou replikaci informací. Knihy samozřejmě dodnes hrají velkou roli, nicméně předčil je vynález snad ještě větší než knihtisk – internet. Naleznete zde obrovské množství studijních materiálů, ať už v textové, zvukové či video podobě. A často navíc zdarma, koneckonců i Root.cz by se do jisté míry dal označit za vzdělávací server. Není proto divu, že někteří tento způsob získávání vědomostí začínají preferovat před institucionálním vzděláváním.

Rozdíl oproti knihám v minulosti je samozřejmě i v tom, že díky internetu o problémech můžete diskutovat v různých skupinách apod. Informatika je pro sebevzdělávání možná vůbec nejvhodnějším oborem. Je to zejména ze dvou důvodů. Za prvé nepotřebujete téměř žádné pomůcky, často si vystačíte jen s počítačem. To např. v medicíně určitě nepůjde. Za druhé pro práci v IT téměř nikde na světě není ze zákona vyžadován diplom. Nezáleží tak na tom, kde vzdělání a dovednosti získáte.

Sebevzdělávání ale má i své nevýhody. Patří mezi ně zejména absence organizátora nebo dohledu. Zkrátka není snadné si z vícero zdrojů poskládat studijní plán tak, aby danou problematiku pokryl komplexně. A co je hlavní, dlouhodobé sebevzdělávání vyžaduje obrovskou vůli, protože nad sebou nemáte nikoho, kdo by vás do toho nutil. Pokud takovou vůli máte, je sebevzdělávání velmi zajímavou alternativou. Např. v kombinaci s prací na částečný úvazek nebo samostatnou výdělečnou činností.

 

Nenechte nudnou práci dusit vaše schopnosti a vlohy. Zajeďte si na zahraniční konferenci, čtěte a čerpejte inspiraci - třeba právě v tomto speciálu o vzdělávání. Nikdy nevíte, kdy vám v inboxu cinkne zajímavá pracovní příležitost. Zaměstnavatelé teď hledají nejvíc lidí za posledních 6 let.

Jobs.cz, hlavní partner speciálu o vzdělávání.

Komerční vzdělávací kurzy

IT je rovněž jedním z oborů, kde jsou oblíbené krátké vzdělávací kurzy, chcete-li školení. Trvají většinou jen jeden nebo několik málo dnů a věnují se jasně vymezenému problému. To je velký rozdíl oproti některým kurzům na vysokých školách, kde je student zavalen hromadou teorie. Školení jdou na dřeň a předávají hlavně praktické informace a zkušenosti, často prostřednictvím jednoho z největších odborníků na danou problematiku.

Vzdělávací kurzy jsou sice velmi užitečné, ale komplexní vzdělání v informačních technologiích zajistit nedokážou. Obvykle jsou po účastnících vyžadovány určité vědomosti v oboru, které kurz daným směrem rozšiřuje. A i kdyby bylo tolik kurzů, že by pokryly vše, asi byste se nedoplatili. Běžná cena školení začíná přibližně na dvou tisících korunách za jeden vyučovací den.

Komerční kurzy tak berme spíš jako doplněk ke studiu vysoké školy nebo sebevzdělávání, kde mohou částečně hrát roli organizátora. Na kurzu získáte i cenné informace o tom, jak se v dané problematice vzdělávat dál, kde najít užitečné informace apod. Kurzy jsou zároveň velmi oblíbené u pracovně vytížených lidí, kteří se nechtějí orientovat v hromadě volně dostupných materiálů, ale raději si zaplatí za organizované vzdělávání.

Dlouhodobé vzdělávání s certifikací

Do této kategorie se řadí dlouhodobější vzdělávací programy poskytované převážně soukromými organizacemi. Úspěšní účastníci obvykle po několika měsících studia získají certifikát vydaný danou institucí/společností. Firem nabízejících různé certifikace je spousta, většinou však jde spíš jen o složení zkoušek. Část z nich ale zajišťuje i celé vzdělávání – o těch je zde řeč. Zřejmě nejznámější jsou kurzy a certifikáty od společnosti Cisco zaměřující se na síťařinu. Mezi hlavní výhody patří zejména možnost vlastního tempa a způsobu studia (na rozdíl od vysoké školy) a získání osvědčení (na rozdíl od ryzího sebevzdělávání).

Jakou bude mít získaný certifikát váhu? To se samozřejmě velmi liší, jelikož tato oblast vzdělávání není nijak regulovaná. Podobně se liší cena, která se vzhledem k mnoha faktorům pohybuje od cca sta dolarů do mnoha tisíc dolarů. V dolarech počítáme proto, že takové kurzy a certifikace nabízejí hlavně velké společnosti s globální působností. Stejně tak certifikát potěší potenciální zaměstnavatele po celém světě. Očekávejte tak studium v angličtině.

Forma certifikovaných programů je různá, někdy vzdělávání probíhá osobně, ale dnes už spíš převládá celkově méně nákladná on-line forma. Nakonec tak vzdělávání probíhá hlavně formou samostudia. Účastník ale má k dispozici velmi dobře zpracované a strukturované materiály, cvičné testy a další pomůcky, které ho navigují. Někdy jsou součástí kurzu také konzultace s lektory apod., ale to už se samozřejmě promítá do vyšší ceny.

Univerzita on-line a pro všechny

Vzhledem k existenci výše zmíněné konkurence se stále častěji objevují názory, že by se univerzity měly otevřít širší veřejnosti a sloužit jako centrum více způsobů vzdělávání. A některé univerzity už se snaží. V České republice jsme zatím na počátku (například první platforma Seduo.cz), ale ve Spojených státech už zajímavé projekty běží. Řada tamních univerzit několik svých kurzů otevřela pro veřejnost z celého světa. Takové kurzy jsou k dispozici např. na platformě Coursera. Značná část kurzů se nepřekvapivě věnuje IT.

Jelikož se některých kurzů účastní mnoho tisíc lidí, pochopitelně odpadá možnost byť alespoň částečného individuálního přístupu. Toho se však v základních kurzech příliš nedočkáte ani při klasickém způsobu studia. Účastníci on-line kurzů jinak ale mají stejné možnosti včetně plného přístupu ke studijním materiálům, videozáznamům přednášek atd. Na on-line studenty rovněž čekají relativně obtížné testy. Úspěšný student pak obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

CS24_early

Na druhou stranu je třeba říct, že takové kurzy neznamenají revoluci ve vysokém školství. Aspoň zatím. Univerzity je pojímají spíš jako jistou formu reklamy a prezentace se veřejnosti. Část kurzů je proto zdarma, další jsou za relativně nízký poplatek, porovnáme-li to s výší školného na prestižních amerických univerzitách. Za kurz o délce 4–8 týdnů většinou zaplatíte od padesáti do sta dolarů. Chcete studovat kryptografii na Stanfordu? Žádný problém.

Další univerzity je třeba ocenit za to, že alespoň začínají se zveřejňováním komplexních studijních materiálů. Zřejmě nejaktivnější je v tomto známý Massachusettský technologický institut (MIT), který na serveru MIT OpenCourseWare zveřejňuje hromadu materiálů včetně kompletních učebnic. Stále sice existuje řada univerzit, která své materiály považuje téměř za tajné, ale to se postupem času bude měnit. Stejně jako celkový přístup k on-line univerzitnímu vzdělávání.

Jakými způsoby jste se někdy vzdělávali? (možno více odpovědí)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.