Hlavní navigace

w3m - solidní textový www prohlížeč

8. 9. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Že existuje textový prohlížeč Lynx ví dnes zřejmě každé malé dítě. Aniž bych mu ale chtěl upírat jeho nesporné kvality v mnoha oblastech, rozhodně nelze považovat jeho zobrazování tabulek, neřku-li rámů (frames) za ideální. Naštěstí však existuje i jedno další řešení. Jmenuje se w3m.

Jde podobně jako v případě Lynxu o www prohlížeč pracující v textovém režimu. Jedním z cílů autorů bylo dosáhnout pokud možno perfektního zobrazování tabulek a právě to dává w3m náskok před konkurencí. Pokud jste totiž někdy viděli, co s tabulkami provádí Lynx, víte o čem mluvím. Je jasné, že textový režim je značně limitující, ale autoři w3m se s tím vypořádali na výbornou. Stránky vypadají prakticky totožně jako v grafických prohlížečích (samozřejmě až na tu grafiku :). Posuďte sami, na obrázku můžete vidět, jak ve w3m vypadá Root (klinutím získáte větší obrázek):

0



To však ještě není vše. Autoři si řekli, že od tabulek není daleko k rámům a rozhodli se naimplementovat podporu i pro ně. Frameset je vlastně opravdu velice podobný tabulce a tak byla při implementaci rámů do w3m použita cesta nejmenšího odporu. Rámy jsou konvertovány na tabulky a pak už je s nimi nakládáno úplně stejně jako s ostatními tabulkami. Na rozdíl od zobrazování rámů v grafických prohlížečích se tak při posunování stránky pohybuje i obsah všech rámů, ale to nijak výrazně nevadí. Jak takovou stránka s rámy w3m zobrazuje si můžete prohlédnout na tomto obrázku:

0



Na obrázku je rovněž možné vidět i rozbalené menu, které se ovládá myší a je zcela konfigurovatelné bez rekompilace programu. To je jedna z dalších výhod, která usnadňuje uživateli pracovat s podobným programem bez nutnosti pamatovat si množství klávesových zkratek. W3m je krásným příkladem toho, že ani použití textového režimu nemusí být v mnoha případech na úkor kvality rozhraní. A když už jsem zmínil ovládání klávesnicí, je třeba podotknout, že i to je plně konfigurovatelné a že přímo v distribuci je přibalen konfigurační soubor, který nastavuje ovládání na stejné klávesy jako v Lynxu, což jistě potěší ty, kdo chtějí používat tyto prohlížeče oba.

Pokud se rozhodnete vytvořit si vlastní mapování kláves nebo svoje menu, budete muset sáhnout ručně do konfiguračních souborů, ale to je jediný případ. Všechno ostatní lze nastavit poměrně pohodlně přímo z prostředí, jak ukazuje třetí obrázek (mimo jiné je na něm i vidět, že myšoidní menu může obsahovat i submenu):

CS24_early

0



V konfiguraci můžete nastavit volby týkající se vizuální stránky programu (šířka tabelátorů, použití barev či automatické renderování rámů), „vnitřních“ záležitostí (akceptované jazyky stránek, identifikační řetězec prohlížeče, proxy servery) a v neposlední řadě i nakonfigurovat externí pomocné programy. Ty doplňují některé funkce, které nemá samotný prohlížeč, jako je například editování zdrojového kódu stránky, psaní emailů nebo si lze nastavit až tři externí prohlížeče.

Není myslím celkem třeba zdůrazňovat, že w3m velice urychluje práci s Internetem už jenom proto, že se netahají tuny často zbytečně grafiky. I vykreslování stránky je však velice svižné a zaslouží pochvalu.

Je ovšem třeba přiznat, že zdaleka ne vše je ideální. Mezi ty nepříjemnější nedostatky patří například to, že prohlížeč umí pracovat pouze s URL ve tvaru protokol://ur­l/cesta, takže třeba na www.root.cz zapomeňte, pěkně si musíte vyťukat http://www.root.cz. Je to maličkost, ale obtěžuje. Také je škoda, že prohlížeč musí první URL obdržet už na příkazové řádce ačkoliv později již samozřejmě lze zadávat adresy přímo v jeho prostředí.
Občas narazíte i na nějakou tu nedodělávku, mě například čert ví proč nefunguje přidávání bookmarků. Obvykle nejde o nic nepřekonatelného a navíc vývoj je celkem rychlý, takže lze očekávat brzkou nápravu těchto dětských nemocí.
Pokud bych měl zmínit některé vlastnosti, které mi u w3m chybí, byla by to v první řadě zřejmě absence podpory cookies a jistě i neschopnost práce s https protokolem bude někomu vadit. Vylepšení by snesla i implementace ftp – neškodilo by zobrazovat kromě jména i datum a velikost souborů. Trošku záhadou mi je, proč není nastavitelná aplikace pro prohlížení obrázků. Zdá se, že je v progamu natvrdo „zadrátovaná“ vazba na Electric Eyes.
Poslední výtku bych měl ke stahování stránek či souborů. Jednak bych uvítal možnost prohlížet stránku již během stahování (ale to vadí jenom u opravdu velkých dokumentů, protože tím, že se netahá grafika je většina HTML souborů u vás během pár vteřin) a jednak mi chybí nějaký průběžný ukazatel stažených kilobajtů (bajtů, procent, …). W3m tuto možnost má, protože občas je průběh downloadu vidět na „teploměru“, ale nějak mi uniká, kdy k tomu dojde a kdy ne.

Závěrem bych řekl, že w3m poslouží pro každodenní prohlížení stejně nebo možná i lépe než Lynx, ovšem pouze za předpokladu, že nevyužíváte například zmiňované cookies nebo SSL. Na poli textových browserů je ale poslední doubou celkem živo a tak jsem docela zvědavý, s čím přijde norská Opera. V jejích vývojových laboratořích totiž nedávno vznikl jakožto vedlejší produkt při portování grafického prohlížeče na Linux i textový browser, který si s tabulkami alespoň podle screenshotů poradí stejně dobře jako w3m.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku