Hlavní navigace

Caster: vyrobte si vlastní kráter

22. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na opravdu horkou novinku. Hra Caster byla vydána teprve před týdnem a umožňuje vám jednoduše pomocí zbraní deformovat terén. Ve hře Caster vám rovněž nebude chybět akce, tato akční hra vám ji může nabídnout přímo ve velkých dávkách. Navíc si ještě můžete vymodelovat krajinu snů.

Caster je poměrně nová hra pro Linux, která se snaží zasáhnout tu část hráčů, kteří hráli hry na starších konzolích a stále vzpomínají na staré hráčské časy. Jedná se o akční střílečku z pohledu třetí osoby, která nemá nijak propracovaný příběh. Vše, co vám k hraní stačí, je to, že vetřelci nazývaní Flanx jsou zlí a musíte je ničit.

Linuxová verze

Verze hry Caster pro Windows a Mac byla vydána sedmého ledna letošního roku a několik dnů poté se na serveru linuxgames.com začal tvůrce shánět po někom, kdo by pomohl s portem na Linux. Dva měsíce poté byla uvolněna otevřená beta pro zájemce, kteří mohli kontaktovat vývojáře. Verze pro iPhone byla vydána 10. května a o dva dny později verze pro Linux.

Grafika

Grafika ve hře bohužel nevypadá na dnešní poměry nijak dobře. Podle traileru na hru a mnoha videí z Windows a Mac by ve hře mělo být mnohem více grafických úprav (při sprintu by se za vámi například měla objevovat barevná šmouha). Většina zbraní ve hře má vlastnost přeměny terénu, jednou střelou můžete vyhloubit kráter či vyrobit malý kopec. Další zajímavostí ve hře jsou stromy, jsou totiž na začátku každé mise holé, ale poté, co do nich střelíte, vyrostou jim listy, zvětší se kmen a získáte body. O verzi pro Windows a Mac jsem četl mnoho chval o tom, že hra běží velmi dobře. Na Linuxu se však hra velmi často seká a Caster bývá díky tomu chvílemi nehratelný.

Caster 2

Nastavení

Ve hře se samozřejmě dá nastavit ovládání, které je ale limitované na nastavení směru chůze a skok. Potěší ovšem podpora gamepadu, který jsem ale neměl možnost vyzkoušet. Další možnosti v nastavení jsou ve většině případů na Linuxu nefunkční, například nastavení již zmíněné barevné šmouhy či dalších efektních věciček.

Další možnost jak nastavit některé údaje ve hře je editace souboru settings.ini, který je ve složce hry. Tímto můžete nastavit další věci jako komiksový vzhled hrdiny a nepřátel (toon shading) či hloubku ostrosti (depth of field). Po prvním spuštění hry vám doporučuji zvýšit citlivost myši, neboť ve hře je někdy potřeba rychlejší reakce než s obvyklým nastavením.

Caster 4

Mise

Úrovně ve hře jsou rozděleny do misí, které jsou od sbírání energetických koulí rozsetých po mapě přes uzdravení suchého stromu po ničení obrovských Flanxů. První mise vás provede jako tutoriál ve virtuálním světě, který má místo země pouze mřížku a poté jdete bojovat proti Flanxům do skutečného světa.

Caster 1

Ovládání

Klasické ovládání klávesami W S A D a myší není nijak překvapivé, překvapivý je až způsob vybírání útoků. Při stisku pravého tlačítka a držení se zobrazí výběr z šesti útoků, a když najedete myší směrem k útoku a pustíte pravé tlačítko zbraň se vybere. Další ovládací klávesy jsou shift pro sprint (další možností je dvakrát rychle po sobě stisknout směrovou klávesu), mezerník pro skok, druhé stisknutí mezerníku při skoku způsobí „superskok“ a horní číselná klávesnice lze také využít jako výběr zbraní.

CS24_early

Caster 3

Instalace

Hra je bohužel shareware, stojí v přepočtu asi 100 korun (4,99 USD) a další nevýhodou je lze hru koupit pouze pomocí sítě PayPal. Ke hře samozřejmě existuje demo, které si stáhnete ze stránek hry jako soubor s koncovkou .bin, učiníme spustitelným a spustíme. Tím se vám nainstalujete demo a můžete hrát. Pokud již plánujete koupi hry, mám pro vás dobrou zprávu: hra bude mít více dílů, a pokud si koupíte první díl, získáte další díly po vydání zdarma.

Závěr

Plusy: originální hratelnost, deformace terénu, připomenutí starších her, verze i pro iPhone.
Mínusy: velké množství chyb, slabá grafika, někdy se hra seká.
Verdikt: mám velmi rozpolcené pocity – hra mě zaujala velmi dobrou hratelností a konceptem deformace terénu, ale nepřipadá mi dostatečně stabilní na hraní.

Stars 3 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku