Hlavní navigace

Je príma, i když se brání

14. 9. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Borland nedávno uvedla své vývojové prostředí pro Linux názvané Kylix. Jelikož jsem linuxový maniak a naše firma používá Delphi pro vývoj aplikací ve Window$, chtěl jsem Kylix zkusit a "všem jim ukázat" :). Předtím jsem se ale musel poprat s instalací.

Instalace Kylixu stala se bohužel obtížnější, než jsem původně čekal. Předem upozorňuji, že postup je popsán pro Red Hat Linux 7.1CZ, ale mohl by pomoci i jinde. Budu popisovat instalaci Kylix Trial, ale obdobné by to mělo být i s Kylix Open Edition (tam „jen“ chybí několik rpm souborů a tím pádem samozřejmě i spousta komponent).

Standardní instalace

Po stažení gzipnutého taru a zaregistrování klíče jal jsem se instalovat. Roztarování proběhlo v pořádku, ale tím to zkončilo. Instalační program po prvním nainstalovaném rpm balíku odmítal rozbalit další a nenechal se přemluvit ani pomocí upgrade RPM na verzi 4.0.3, jak radil někdo v diskusi k tiskové zprávě. Po upgrade totiž nešel nainstalovat ani první balík.

Ať žije Open source

Dalším „výzkumem“ jsem zjistil, že balíky není možné ani ručně nainstalovat jinam než do /, což je úplně k ničemu. RPM 4.0.2 s –relocate a –badreloc nebylo schopno balíky správně naistalovat. V RPM 4.0.3–0.6.6× –relocate fungovalo, ale instalační program nebyl schopen s ním pracovat (nevím proč). Instalace jen přes RPM nedopadla dobře, protože instalátor spouští spoustu skriptů pro vytvoření linků a podobně. Spouštět skripty samotné by bylo obtížné, neboť se odkazují na spoustu proměnných z instalátoru.

Další mé kroky tedy vedly ke zdrojákům instalačního programu. Ke kompilaci je potřeba i program Setupdb. Aby to nebylo zase tak jednoduché, u programu Setup ani ve verzi 1.4.0 (kterou používá Oracle), ani ve verzi 1.5.8 jsem nebyl schopen přikompilovat podporu RPM. Kompilace vždy končila chybou v souboru rpm.c a po „opravě“ i při linkování (mám gcc 2.96).

Jak to všechno obejít

CS24_early

Následující postup je jen pro silné povahy.

  1. Zkompilujte Setup bez podpory RPM.
  2. Vytvořené binárky (setup a setup.gtk) zkopírujte do instalace Kylixu, adresáře setup.data/bin/x86 a setup.data/bin/x86/g­libc-2.1 (doporučuji zálohu originálních souborů).
  3. Pomocí RPM ručně nainstalujte požadované balíky z adresáře setup.data/packages (kylix_main_pro­gram_files-1.0–1.i386.rpm je potřeba pro všechny ostatní). Nezapomeňte na –relocate či –prefix, aby soubory byly tam, kde je chcete mít.
  4. Spusťte instalaci přes setup.sh. Vyberte stejné umístění jako pro RPM a zvolte stejné balíky. Instalační program bez podpory RPM jen zkopíruje soubory (pak je smažeme), ale hlavně zavolá všechny potřebné skripty.
  5. Po ukončení instalátoru přejděte do adresáře, kde je Kylix nainstalován, a smažte adresář setup.data, kam instalátor nacpal .rpm soubory.
  6. Teď by již mělo jít spustit Kylix pomocí skriptu „startkylix“. Objeví-li se hláška „Building font matrix, please wait“ a nebude dlouho mizet (u mě cca 10 minut), klidně okno zabijte, program to přežije a bude pokračovat.
  7. A nakonec stačí zadat registrační číslo, které jste získali na Webu Borlandu, a mělo by se nahodit prostředí Kylixu.

Takže tak. Netvrdím, že neexistuje jiná cesta, ale tohle mi fungovalo (pokud jsem tedy postup nezpackal při psaní tohoto článku :)))).
Hodně štěstí při vývoji nových aplikací pro Linux.

Byl pro vás článek přínosný?