Hlavní navigace

Kam se poděl Jabber? Velké firmy už nezajímá

17. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Komunikační protokol Jabber/XMPP v posledních letech nalákal pozornost i několika velkých firem, ty se ho však nedávno bez velké pozornosti zřekly. Jabber už nefrčí tak jako kdysi. Centralizovaná řešení nabízí více možností a jsou snazší na použití. Standardům XMPP se bohužel nedaří jít s dobou.

Psal se rok 2007 a Česká republika a velká část Evropy komunikovala přes ICQ. Nepříliš bezpečný protokol a děravý klient s podivnou a restriktivní licencí, která omezovala např. i použití alternativních klientů. Licenční podmínky však nikdo moc neřešil. Na druhé straně začal na popularitě nabírat také protokol XMPP, alespoň co se týče pokročilejších uživatelů.

Otevřený protokol se svobodnou volbou klienta i provozovatele, navíc podstatně bezpečnější. Už v roce 2005 si jeho potenciálu všiml Google, který na něm postavil komunikátor Talk. O pět let později se do jisté míry přidal i Facebook, který přes XMPP umožnil připojení externích klientů k chatu. Spojení na jiný server však povoleno nebylo. Od té doby o XMPP slýcháme je zřídkakdy. Co se stalo?

Vítězství telefonního čísla

Rychlá textová komunikace se začala ve velkém přesouvat na chytré mobilní telefony. Ne že by např. neexistovaly klienty pro Android, ale alternativní komunikátory zkrátka byly pro uživatele mnohem přístupnější. Pokročilé technologie tak s trochou nadsázky byly poraženy obyčejným telefonním číslem. Dnes existují desítky takových komunikátorů, ke kterým se připojíte jednoduše po ověření telefonního čísla, a jejich uživatelé se souhrnně počítají v miliardách.

Není to jen snadné zřízení účtu, ale také dokonale jednoduché nalezení přátel. Komunikátor vám zkrátka pročeše váš seznam kontaktů a automaticky vás spojí se všemi, kteří danou službu také používají. Jaké jsou ony komunikátory zevnitř? Téměř nikdy nevíme. Většině uživatelů to ale nevadí, protože to prostě funguje. Vítězství telefonního čísla tak s sebou částečně nese i nepříjemný efekt rezignace na bezpečnost. Prim hraje důvěra v provozovatele, nikoliv samotná kvalita protokolu.

XMPP chybí inovace

Bylo by nefér ústup XMPP svalovat pouze na jiné návyky uživatelů. Na vině je i absence inovací ze strany XMPP. I když v tomto ohledu mezi vývojáři zrovna nepanuje shoda. Řada z nich si myslí, že protokol je v současném stavu standardizován úplně akorát. Standard by podle nich neměl být zbytečně svazující, jen by měl udávat základní směr. Případná rozšíření funkcionality by měla být ponechána klientům, případně službám/serverům.

Obecně je stále větší důraz je kladen na šifrování komunikace. Šifrování komunikace na straně klienta se do standardu dosud nedostalo. Na XMPP je sice možné naroubovat Off-the-Record, ale vzhledem k absenci standardizace ho podporují pouze někteří klienti, a to ne vždy úplně stejně. Šifrovat jabberovou komunikaci tedy možné je, ale opět je to krok od nejistoty, pokud se jasně nedomluvíte s druhou stranu. Naproti tomu takový Telegram je sice centralizovaný, ale nabízí koncové šifrování při zachování jednoduchosti použití.

Úplně ideální není ani nabídka klientů, zejména co se týče mobilních aplikací. Většinou jde o víceprotokolové klienty, kteří často XMPP podporují jen povrchově. Klientů zaměřených čistě na Jabber je relativně málo. Nejschopnější a pravděpodobně nejpoužívanější je Xabber, který ale dosud používá zastaralý vzhled ve stylu Androidu druhé generace. Pravda, k dispozici už je i betaverze s novým designem, ale to už je docela pozdě. Klienti jen stěží a pomalu reflektují trend.

Text už nestačí, standardem je video

Jinou otázkou je, proč XMPP opouštějí i firmy včetně zmíněného Googlu a Facebooku. S velkou pravděpodobností jednoduše proto, že už jim nestačí. Messenger (Facebook) či Hangouts (Googlu) už pracují nejen s textem, ale i s audiem a videem. Google pro potřeby tehdejšího Talku připravil rozšíření XMPP Jingle, které ale dosud nebylo schváleno. Někteří klienti ho sice podporují, ale opět – bez standardizace nelze nějaké širší uznání očekávat.

Teoreticky by sice bylo možné přes XMPP provozovat pouze textovou komunikaci a audio a video řešit po svém, ale je pochopitelné, že se v takovém případě Google rozhodl neomezovat se standardem a postavit dle svého to nejlepší řešení pro univerzální komunikaci. Firma tak má stoprocentní kontrolu nad protokolem, klienty a kdykoliv něco bude potřeba změnit, může tak pružně učinit. Standardy jsou užitečné, ale pokud se jim nedaří držet krok s dobou, snadno se pro subjekty je dodržující mohou stát spíš omezením než přínosem. Právě to možná postihlo XMPP.

V případě Facebooku asi nelze hovořit o tom, že by na XMPP vyloženě sázel. Jeho podpora byla spíš jen doplňkem, který se později ukázal jako nedůležitý. S tím se pojí další fakt, o kterém řada lidí neví. Některé komunikační služby, včetně např. nejpopulárnějšího komunikátoru WhatsApp, XMPP používají. Obvykle prostřednictvím serveru ejabberd. Ale jakožto svobodný software si ho upraví k obrazu svému a protokol již není kompatibilní se samotným standardem. A i kdyby byl, umožní pouze komunikaci s uživateli ze stejného serveru.

XMPP u Googlu stále běží

Jak už je z předchozích odstavců zřejmé, Facebook a Google se s protokolem XMPP loučí. Podpora ze strany Facebooku oficiálně skončila 30. dubna, ale ještě nějaký čas připojení fungovalo. V současnosti už jsou uživatelé natvrdo odpojováni. U Googlu je to poněkud komplikovanější, jelikož se míchá víc věcí dohromady. Firma už sice propaguje pouze Hangouts a letos v únoru přestaly fungovat aplikace Google Talk, ale XMPP servery stále běží. Na jak dlouho? O tom Google mlčí.

Na jedné e-mailové adrese, resp. účtu u Googlu, tak můžete provozovat jak Hangouts, tak XMPP, pokud se připojíte z alternativního klienta. Má to ale jeden háček, nebo spíš pořádný hák. Google už do čistého XMPP v podstatě neinvestuje a mimo jiné nepodporuje šifrovanou komunikaci mezi servery přes TLS. Z toho důvodu už s ním některé servery odmítají komunikovat. Patří mezi ně i Jabber.org. S uživateli českého serveru Jabbim.cz se stále domluvíte.

root_podpora

XMPP je jistě dobře použitelné i dnes a některým uživatelům – včetně řady našich čtenářů – zkrátka vyhovuje. Pokud bude i nadále mnoho let zaostávat za novými trendy v komunikaci, nové uživatele získá jen těžko. A časem mohou začít odcházet i ti stávající. V současnosti je XMPP někde na pozici IRC. Jedná se o technicky chytře vymyšlenou věc, která má své zastoupení v určitých komunitách, ale průměrného uživatele internetu v podstatě nezajímá.

Decentralizace u velkých firem a služeb nikdy nehrála hlavní roli. A když už se o podporu XMPP některá pokusila, narazila na bariéry, které jí znemožnily službu posouvat a inovovat, když se chtěla držet standardu. Proto si dnes některé služby prostě ohnou jabberový software a standard a decentralizaci neřeší. Dokud se XMPP nepodaří dohnat dobu, lepší to nebude.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.