Hlavní navigace

Linuxové distribuce bez systemd: pořád ještě je z čeho vybírat

24. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Systemd je ve většině distribucí, představuje velké zvýšení komplexity a podle mnohých odporuje unixové filosofii. Stále však existuje skupinka distribucí, do kterých systemd nepronikl a které se drží klasiky.

Přehled distribucí bez systemd naleznete na webu without-systemd.org. Jeden z prvních odkazů na ní směřuje na podrobný přehled bezpečnostních i principiálních problémů a chyb, které jsou v systemd obsaženy a tak se nelze divit, že řada lidí se snaží systemd vyhnout. 

Naštěstí pro tuto – přiznejme si na rovinu – minoritu linuxových uživatelů existuje několik alternativ, které se dostatečně liší, aby tak učinily i tento sub-svět linuxových distribucí bez systemd dostatečně zajímavým.

Devuan a Slackware

Mezi prvními distribucemi, které většinu linuxových uživatelů napadnou, je jak starý dobrý Slackware, tak fork Debianu po jeho přechodu na systemd.

Připomeňme, že první hotové vydání Devuanu přišlo na svět v roce 2017, přičemž aktuálně je k dispozici vydání druhé, celým názvem Devuan GNU+Linux 2.0 ASCII Stable. Už i Devuan se přitom dočkal svých derivátů, na domovském webu jsou zmíněny:

  • Refracta: instalovatelná Live verze cílící na domácí použití a obnovu v případě potíží
  • MIYO: využívá desktop Awesome
  • FluXuan: využívá desktop Fluxbox
  • Maemo Leste: edice pro mobilní telefony a tablety, a to včetně Nokia N900/N950, Motorola Droid 4, Allwinner a mnoha dalších
  • DecodeOS: edice pro tvorbu mikroslužeb či anonymní síťové clustery s použitím Toru

Nejstarší existující distribuci Slackware jistě netřeba věnovat přehnané množství prostoru. Většinu jsme připomněli loni v létě při 25letém výročí existence Slackware. Právě absence systemd je jedna z věcí, která u Slackware drží nemalou část skalních fanoušků.

Alpine Linux

Podobně jako Slackware, ani Alpine Linux nevznikl jako reakce na přechod původní distribuce na systemd. Na světě je od roku 2005, zakládá na musl libc a busybox a vyznává unixovou filosofii ve smyslu jednoduchosti a přehlednosti.

Má vlastní balíčkovací systém apk a jako init systém využívá OpenRC a skripty. Právě díky své designové jednoduchosti je populární pro kontejnerové použití.

Artix Linux a Funtoo

Artix Linux je další z mnoha distribucí založených na populárním Archu představuje nástupce za Arch OpenRC i Manjaro OpenRC (oba projekty v minulosti skončily). Jinými slovy: všechna krása Archu, ale bez systemd.

Funtoo, jak již název napovídá, vychází z Gentoo. Tento fork byl založen zakladatelem projektu Gentoo a používá též OpenRC. Ostatně i samotné Gentoo používá ve výchozím stavu OpenRC, přestože je do něj možné přidat i systemd.

Void, Guix a další alternativy

Poměrně zajímavou distribucí může být Void Linux, protože nevychází z žádné jiné distribuce. Napsána je od základu, používá vlastní balíčkovací systém a od roku 2014 používá init systém runit.

Opomenout nemůžeme ani GNU Guix, distribuci od samotného GNU, neb ta jako init systém používá neobvyklý GNU Daemon Shepherd. Další distribuce založená na Debianu, je relativně známý lehký systém antiX. Poměrně populární svého času byl PCLinuxOS vycházející z Mandrake/Mandrivy – ten nyní používá sysvinit.

root_podpora

Stále máme možnost volby

Linuxových distribucí vyhýbajících se systemd je stále ještě poměrně hodně. Některé zakládají na jiných projektech či jsou jejich forkem, jiné stavějí na vlastních základech, nechybí ani speciality typu Linux From Scratch či Chromium OS. V neposlední řadě by v tomto připomínkovém výčtu mohly leckomu chybět systémy, které nespadají do kategorie linuxových, čímž je myšlen zejména svět BSD.

Módní systemd sice pronikl do většiny linuxových distribucí, ne všem ale vyhovuje. Naštěstí se pohybujeme v otevřeném světě linuxových distribucí, kde si může každý připravit svůj vlastní koktejl. Některé byly namíchány natruc systemd, jiné tu jsou s námi čtvrt století.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.