Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (19. 4. 2006)

19. 4. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tu máme něco na vylepšení vzhledu, ripování DVD, nové KOffice, LinuxBIOS. Netradičně se podíváme na jeden program pro Windows, přinesu vám dobré zprávy o MySQL a na konec zbyde trochu PR hesel.

TileQT

Každému z nás se líbí jiný toolkit. Někomu Qt a jinému GTK a dalšímu Tcl/Tk. Pokud jste, jako já, fandové Qt, tak tu pro vás mám téma (0.3) pro Tk. Toto téma používá pro vykreslení toolkit Qt, takže aplikace napsané pod Tk se jako mávnutím kouzelného proutku změní na Qt. Pro GTK existuje podobné téma. Bohužel podobu dialogu pro procházení adresářů téma nezmění.

TileQt

TileQt

DVD Rip-O-Matic

Ripování filmů již dávno v linuxu není jenom příkazová řádka mencoderu, existuje mnoho populárních grafických programů. Pokud nerozumíte množství voleb u ripování a chcete si film „prostě stáhnout“, tak zkuste DVD Rip-O-Matic (0.94). Je to klasický průvodce, který vám položí několik jednoduchých otázek a volby si nastaví sám.

DVD Rip-O-Matic

DVD Rip-O-Matic

KOffice

Po roce vyšla nová verze KOffice (1.5), která jako hlavní formát používá OpenDocument. Kromě nového plánovače projektů KPlato obsahují KOffice dlouho očekávanou správu databáze Kexi. Kexi má být náhradou za MS Access nebo Oracle Forms, není závislé na KDE a lze jej používat i na Windows (podpora OS X je plánována).

Kexi

Kexi z KOffice

Xming

Xming (6.9.0) je program pro Windows, takže by tu, čistě teoreticky, neměla co dělat. Ale protože většina z vás si čte Roota z Windows, tak udělám výjimku. Xming je port X Windows na Windows, konrétně se jedná o port Xorg. Jde o stejný kód, který je obsažen v Cygwin, ale není na něm závislý. Takže si ho můžete nainstalovat samostatně. Navíc mi přijde Xming mnohem lepší, protože jde o plnohodnotné prostředí X Windows. Máte také na výběr, zda chcete vše provozovat v jednom hlavním okně nebo v samostatných oknech, tj. každé okno v X Windows je i plnohodnotným oknem ve Windows (viz obrázek).

Xming

Xming

LinuxBIOS

Zdá se, že projekt LinuxBIOS začíná opět trochu ožívat (za poslední měsíc tři nové verze). V tomto projektu se jedná o nahrazení klasického BIOSu upraveným jádrem Linuxu. Hlavní motivací je získání kontroly nad počítačem hned po zapnutí. Vedlejším efektem je výrazné zrychlení bootování (průměr 10 sekund, rekord 3 sekundy).

CS24_early

MySQL

Od doby co Oracle koupil InnoDB, panuje kolem MySQL nejistota. Mám pro vás dobré zprávy! MySQL AB získalo další storage engine podporující transakce. Jedná se o storage engine ze solidDB. V tuhle dobu by na mém blogu měl být zveřejněn rozsáhlejší komentář.

Blbinka

Potřebovali jste někdy nějaké úderné heslo na propagaci Linuxu? Zkuste tento generátor. (Wouldn't You Like To Be A Linux Too?)

STB2

Velká velikonoční soutěž o set-top-boxy

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže společnosti Internet Info, vydavatele serveru DigiZone.cz, a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Kvůli velikonoční výslužce už není nutné mlátit holky! Stačí správně odpovědět na soutěžní otázky a počkat na slosování výherců. Pokud nevyhrajete, nezoufejte. DigiZone.cz spustil internetový obchod se set-top-boxy, kde si určitě vyberete ten správný přijímač.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.