Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (26. 7. 2006)

26. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska zde mám trochu sentimentu po Sinclairu a Commodore, servery s nula kaloriemi a kulturou bifidus active, propracovanou čtečku knih, grafický frontend k nmapu a nástroj na revizi kódu psaného více vývojáři. A na závěr nás čeká poloha 01000101.

Zmakebas

Terabajty, OpenGL, Gigaherze, SMP… Nuda! Pamatujete na gumáče Sinclaira? Ach takový Chamurabi… Pokud vím, tak existuje mnoho interpretů binárních souborů starého Sinclaira. Co ale dělat, pokud nemáte binárku, ale máte výpis programu v Basicu? Starého gumáče teď pohledat, ale můžete zkusit program zmakebas (1.1), který převede textový soubor Basicu do TAP formátu, který můžete spustit na většině emulátorů nebo na originálním počítači.

Cbmfs

A když už jsme na sentimentální vlně, tak i něco pro Comodoristy. Pomocí programu cbmfs (1.0) si můžete připojit své 8 bitové obrazy disků z Commodora. Cbmfs potřebuje pro svoji práci FUSE.

Umit

UMIT (0.7.1) je frontend k mocnému nástroji nmap. Umit se snaží být užitečný pro pokročilé uživatele, ale i přítulný pro začátečníky (u nmapu je to skoro protimluv, ale každý někdy začínal). Začátečníci uvítají různé průvodce. Pro pokročilé jsou zde obarvené výstupy z nmapu, profily pro rychlejší a jednoduší scanování sítě. Jednotlivé výsledky je možné jednoduše porovnat, zda se od sebe liší. Můžete si vybrat nějakou službu a zjistit, které počítače v síti ji nabízejí.

umit

Umit

Four Calorie Server

Four Calorie Server (1.0.7) je soubor čtyř základních programů: dns serveru (Zero Calorie DNS server), http serveru (Zero Calorie HTTP server), mail serveru (Zero Calorie Mail server) a testovací aplikace (Zero Calorie HTTP Stress Tester). Hlavní rysem těchto programů je jejich velmi malá velikost. Například binárka Zero Calorie DNS server má pouhých 26 kilobytů! Takové očesání ma i drobné nevýhody. Konkrétně DNS server umí odpovídat pouze na „name server“ (NS), „start of authority“ (SOA), „address record“ (A), „reverse address“ (PTR) a „mail exchanger“ (MX) požadavky. Navíc některé parametry jsou hardcodované přímo do zdrojáku. Takže se učitě nejedná o programy pro každého a do každé situace. Pokud je vaší prioritou velikost, tak to zkuste.

GutenPy

Projekt Guttenberg je kolekcí knih, které již nejsou chráněné autorským zákonem. Knihy jsou archivované v čistém ASCII formátu, což má mnoho výhod, ale také nějaké nevýhody. Například se takové knihy špatně čtou. Program GutenPy (0.3.0) je jednou z čteček knih z projektu Guttenberg. Program vám umožní si knihu vyhledat v katalogu (stáhne si lokální kopii), uložit si knihu a samozřejmě si ji přečíst (i ve fullscreenu). Protože každá kniha je jeden velký soubor, je velmi užitečná funkce záložky, která si pamatuje nejenom knihu, ale i řádek v dané knize.

gutenpy

GutenPy

CodeStriker

Každý větší projekt, kam přispívá svým kódem více než jeden člověk, se neobejde bez nějakého nástroje pro začleňování patchů a porovnávání rozdílů. Můžete to dělat ručně pomocí patch a diff. Nebo trochu elegantněji pomocí kdiff3. A nebo si nato můžete vzít opravdu mocný nástroj jako je Codestriker (1.9.2rc2). Kromě základního porovnávání textu umožnuje CodeStriker vytvářet diskuse nad nějakým problémem. Diskutující pak mohou komentovat přímo konkrétní řádky (najeďte myší na červená čísla řádků). Codestriker obsahuje podporu pro programy pro správu verzí: CVS, Subversion, Perforce, ClearCase a Visual SourceSafe. Volitelně může být také propojen se systémem pro sledování chyb, např s Bugzillou. Codestriker si můžete vyzkoušet online.

codestriker

CodeStriker

CS24_early

Blbinky

A prý že počítače nemají smysl pro humor. Ovšem i uživatelé Gentoo mají smysl pro humor. Nebo nemají…? No nic.

Pravdivé odhalení termínů „Patching the Kerenel“, „Master/Slave“ , pozice „01000101“ a mnoha dalších. Tyto stránky jsou přístupné pouze starším 18 let. Nahoře na stránce je i odkaz na verzi pro gaye a lesbičky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.