Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 7. 2006)

4. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si společně vyrobíme DVD, abychom jej vzápětí zase převedli zpět na disk do XviDu. Uděláme si pořádek v rodinném rozpočtu, koukneme na jeden šikovný frontend rsyncu a na řadu přijde i prohlížeč obrázků. V závěru nebude chybět blbinka.

DVDStyler

Výroba vlastního DVD sice není nikterak zvlášť obtížná, jak jste se mohli přesvědčit např. v našem článku AVI 2 DVD pod Linuxem, ale na druhou stranu, pokud byste chtěli i nějaké úvodní menu, tak to přímo prosí o nějakou GUI aplikaci, jako např. DVDStyler.

DVDStyler je napsán pomocí wxGTK a jedná se o multiplatformní frontend, který je zaměřen právě hlavně na to úvodní menu. Vybrat si nějaký pěkný obrázek pozadí a udělat odkazy na přehrávaná videa je otázkou několika kliknutí. Vlastní příprava videí ho však již moc nezajímá a na vstupu očekává MPEG2, takže pokud nemáte nahrávky např. z DVB-T, zmiňovaný článek stojí za přečtení.

DVDStyler

Dvd2avi

Dvd2avi je prográmek z domácí produkce, který si klade za cíl spíše pravý opak. Na vstupu očekává DVD a na výstupu dostaneme AVI s MPEG4 v útrobách. Jedná se o frontend napsaný v Perlu postavený nad mencoderem. K vytvoření GUI bylo použito GTK.

Po zadání cesty k DVD a místu, kde chceme DVD rip uložit, stačí v prvním panelu zvolit, kterou část DVD budeme chtít konvertovat. Druhá záložka je věnovaná zvuku, přičemž máme ne výběr kopii původní zvukové stopy, nebo mp3 s parametry dle uvážení. V posledním panelu je pak k dispozici možnost nastavení ořezu, datového toku nebo média, kde bude výsledný záznam uložen, a několik nastavení kodeku. Nastavení vstupních parametrů je možno průběžně kontrolovat pomocí náhledu, o který se stará mplayer. Enkódování je možno provádět přímo v GUI nebo později dle vygenerovaného skriptu.

Podobných aplikací postavených nad mencoderem je celá řada a většinou rozhodují jen detaily a vkus autora/uživatele. Pokud máte tendenci občas sdělit autorovi nějaké návrhy či připomínky a angličtina není vaši silnou stránkou, zde můžete i česky.

dvd2avi

KMyMoney

Pokud máte rádi peníze pod kontrolou a hledáte spíše něco jednoduššího pro domácí použití, možná by mohl dobře posloužit KDEčkový program KMyMoney.

KMyMoney by mohl dobře posloužit zejména při kontrole příjmu a výdajů, i když jsou podporována i aktiva a pasiva. Je zde možnost účtovat i v cizích měnách či počítat DPH, ale program je stále ve vývoji a jako dospělý účetní program zatím asi stačit nebude, ale to asi posoudí líp spíše ten, kdo se problematikou zabývá. Já jen ještě doplním, že program je šířen pod licencí GPL a zatím mu bohužel chybí lokalizace.

KMyMoney

Grsync

Rsync je bezpochyby mocný nástroj dostupný snad v každé distribuci. Jeho obsluha sice není nikterak obtížná, ale pokud jej nepoužíváte pravidelně, manuál to asi bude chtít. Jestliže čtení manuálů nepatří mezi vaše oblíbené činnosti, raději bych doporučil Grsync před hledáním v historii shellu.

Foťák

Letní fotosoutěž o ceny

Čas dovolených, prázdnin a digitálních foťáků je tady. Připravili jsme pro vás na prázdniny velkou fotosoutěž o zajímavé ceny. Máte šanci vyhrát PDA s operačním systémem Palm OS, set-top-box pro příjem digitální televize a další skvělé ceny! Pošlete nám své fotky a vyhrajte.

Grsync je příjemné GTKčkové klikátko, ve kterém stačí nastavit zdroj, cíl a můžete začít synchronizovat. Pokud máte i nějaké zvláštní požadavky, ledasco si můžete nastavit v panelech základní a rozšířené volby.

Grsync

Gwenview

Prohlížeče obrázků taky nepatří zrovna mezi ohrožený druh, a tak tu dnes pro vás další jménem Gwenview. Za úvodním G se tentokrát neskrývá GNOME ani GTK, ale spíše zapadne do KDEčkového desktopu.

root_podpora

Pokud čekáte multifunkčního všeuměla, Gwenview vás pravděpodobně moc neoslní. Jedná se naopak spíše o malý rychlý prohlížeč, který se nebojí zavolat externí programy a sám si troufne jen na rotace obrázku, krom prohlížení samozřejmě. Zásahy do barevného provedení sice taky zvládá, ale zde již jen pro obrazovku.

Gwenview

Warez Talk

A na závěr samozřejmě zase jedna blbůstka. Tentokráte mám pro vás script napsaný v Pythonu jménem Warez Talk. S tímto skriptem se můžete cítit jako správný warezák, aniž byste museli nějaké nelegální aplikace provozovat/sdílet. Jak již název napovídá, pomůže vám s úpravou textu do správné formy a tak na výstupu např. občas dojde k záměně „o“ a „0“ a samozřejmě nemůžou chybět různě pomíchaná velká a malá písmena. Pr0STě War3ZTalk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku