Hlavní navigace

Je to tady - nový Root.cz

31. 1. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Je to již šest let od okamžiku, kdy první čtenáři zamířili své prohlížeče na adresu www.root.cz a četli první články. Po těch uplynulých šest let se neměnilo téměř nic, což je věc nevídaná a řadící Root mezi nejkonzervativnější projekty na českém webu. Dnes přichází první pořádná změna po šesti letech – Root verze 2.0, tak ať se vám líbí.

Když před šesti lety Michal otvíral Roota článkem „O co tady běží?“, končil ho větou netroufáme si říct, co bude za rok nebo dva, a tudíž určitě ani nevěděl, co bude za let šest. Byla to doba dot.com horečky, milióny dolarů mizely v černých dírách, na svět pomalu ale jistě vystrkoval růžky Linux, potažmo open source idea obecně, a nám prišlo jako dobrý nápad udělat server o této nadějně se rozvíjející části IT. Že to byl nápad dobrý, dosvědčuje i to, že po šesti letech Root existuje (na rozdíl od mnoha jiných webů) a má se čile k světu.

Co bude za dalších šest let, opět nebudu hádat, ale věřím, že tu bude stále Root a možná ve verzi 3.0. Ale nepředbíhejme, pojďme se podívat, co přináší verze 2.0 – tentokrát už s reálnou možností si všechno vyzkoušet.

Nový design

Novinkou číslo jedna, kterou nikdo nepřehlédne, je určitě design, o kterém už bylo řečeno více než dost v diskusích při jeho představování. Pevně věřím, že teď, když ho vidíte na vlastní oči, ubude těch, co ho odsuzovali, aniž by ho viděli. Neděláme si iluze, že se zalíbí všem, stejně jako se určitě nelíbil všem ten starý. Pokud se bude líbit většině (v což věříme), budeme spokojeni. Mě osobně těší to, že design ještě před spuštěním pochválili „VIP“ testeři, jako třeba Michal Illich (Jyxo) či Martin Hassman (CZilla). Věřím, že oceníte i to, že v designu zůstal tajemný muž v brýlích – přeci jen k Rootu patří a bez něj by to nebylo ono (zvláště, když nikdo neví, kdo to je, a můžeme tím trápit vaše mozkové závity :))

Podpora v prohlížečích

Jak už jsme řekli dříve, Root by měl být plně funkční v moderních browserech dodržujících standardy. Vývoj probíhal převážně v Mozille (Firefoxu) a následně byl web otestován a doladěn v Opeře a v MSIE 6. Funkčnost je zaručena i v textových prohlížečích, drobný problém je v Linksu, u kterého musíte před použitím vyprázdnit keš – proč, netušíme. eLinks a Lynx problém nemají. Samozřejmě, že nejsme schopni vyzkoušet každý browser v desítkách různých nastavení, takže pokud narazíte někde na chybu, napište nám prosím.

Poznámka k MSIE

Web se v něm nechová uplně podle našich představ, ale funkční je – Trabant vás do Brna doveze, ale ve Ferrari je to o poznání lepší, že…

Během vývoje jsem měl možnost poznat, co vývojáři v Redmontu dovedou, a občas nad tím opravdu zůstává rozum stát (to, že někde nastavíte pozadí a jinde zcela nepochopitelně zmizí obrázek, je jen kapka v moři problémů tohoto „prohlížeče“). MSIE dostal při ladění webu spoustu přívlastků a přezdívek a myslím, že „kripl browser“ asi nejlépe vystihuje jeho kvalitu. Nezbývá než doufat, že jeho zhruba 20% podíl na Rootu bude i nadále rychle klesat.

Nové vyhledávání

Hodně pyšní jsme na vyhledávání – nebudu zde opakovat všechny vychytávky, zkuste ho sami a přečtěte si i manuál s příklady.

Lepší tématické třídění informací

Root má teď podstatně vylepšené třídění informací podle různých kritérií. Na texty se můžete dívat z různých pohledů:

Sekce

Nabízejí širší pohled podle zaměření textu – například Software, Vývoj, Server, Desktop, Bezpečnost a podobně. Sekcí je momentálně 12.

Rubrika

Upřesňuje téma textu – například Programovací jazyky, Webové servery, Firewally, Audio a podobně. Rubrik je momentálně téměř 60.

Nálepka

Nabízí pohled na téma napříč Sekcemi i Rubrikami – nálepkou může být například Firefox, Perl, Gimp, Linus Torvalds, Apple, kauza SCO a podobně. Nálepek je momentálně téměř 120.

Hlídač

Pokud nechcete nebo nemůžete chodit na Roota každý den, a přesto nechcete přijít o žádnou informaci z oboru, který vás zajímá, máme pro vás Hlídače. Jak již z názvu služby plyne, Hlídač pro vás sleduje vše, co se na Rootu „šustne“, a jakmile zaznamená novinku, o které jste chtěli vědět, pošle vám e-mail.

Hlídat si můžete nejen Sekce, Rubriky a Nálepky, ale i jednotlivé autory a dokonce i konkrétní slova a fráze! – chcete dostat info vždy, když se na Rootu objeví zmínka o Gentoo? Žádný problém.

Newsletter

Co dodat, standardní funkce, která vám umožňuje odebírat e-mailem denní či týdenní souhrn dění na našem serveru.

Důležité upozornění: pokud jste odebírali newsletter na starém Rootu, je třeba se zaregistrovat znova, protože systémy jsou navzájem nekompatibilní. Děkujeme za pochopení.

Exporty

Vyslyšeli jsme četné žádosti a rozšířili RSS exporty kromě článků i na zprávičky a na nově vzniklá diskusní fóra. Takže nažhavte své RSS čtečky, obsahu vám pro ně nabízíme dost.

Ještě jednou upozorňujeme, že přestáváme podporovat jakékoliv jiné exportní formáty, které jsme během let tvořili na přání některých serverů, protože se domníváme, že RSS je de facto standard a udržovat několik různých exportů je zbytečný luxus. Pokud od nás odebíráte nějaké nestandardní exporty, změňte je prosím na RSS – dneškem přestávají fungovat.

A k RSS ještě jedna poznámka – zkuste nastavit čtečky tak, aby nepodnikaly na server Dos útoky, tj. nekontrolujte prosím nový obsah každých 30 vteřin, je to opravdu zbytečné :)

Slovníček pojmů

Slovníček si klade za cíl pomoci hlavně začátečníkům, kteří mohou být zmateni z různých nových zkratek a termínů. Při budování slovníčku spoléháme i na vás – každý čtenář může přidat vlastní pojem i s vysvětlením, případně se na neznámý pojem zeptat.

Píšou jinde

Je rozcestník k českým i zahraničním zdrojům z IT a open source světa – pokud chcete mít přehled, nemusíte chodit na jiné servery, my vám nabízíme vše na jednom místě.

Samozřejmostí je, že pokud máte pocit, že nějaký zdroj chybí, rádi ho doplníme. Do budoucna chystáme i individuální nastavení zdrojů, které vás zajímají.

Registrovaní uživatelé

Registrovaní uživatelé mají možnost využívat nadstandardní služby a získávají i jistá privilegia, díky nimž mohou výrazněji ovlivňovat obsah serveru. Mezi funkce dostupné registrovaným uživatelům patří například:

Samozřejmostí je, že i neregistrovaný uživatel dostane vše, na co byl zvyklý na starém Rootu.

Nové diskuse

Diskuse jsou nově kromě článků i u zpráviček a navíc vzniká i volné diskusní fórum, kde budou moci čtenáři řešit různé problémy. Registrovaný uživatel má právo zakládat nová témata ve fóru.

Diskuse (a vlastně celý Root) mají implementovánu ochranu proti robotům spamerů – pokud se někde vyskytuje e-mailová adresa registrovaného uživatele, vidí ji v normálním formátu pouze známí či přihlášení uživatelé, ostatní, a tedy i roboty, ji vidí ve tvaru jmeno(zavináč)do­ména(tečka)cz, což by měla být pro spamery dostatečná překážka.

Oddělujeme zrno od plev

Systému hodnocení příspěvků a autorů byl věnován celý poslední díl představování nového Roota a popis systému najdete i na samostatné stránce, takže opět nebudu zacházet do detailů.

Důležité je ale to, že tento systém hodnocení bude postupně nabíhat do optimálního stavu tak, jak bude přibývat hodnocení a hodnocených. Berte prosím v úvahu, že dosud žádné hodnocení neexistovalo a do systému se nalilo několik desítek tisíc příspěvků od tisíců autorů, které nemají žádné hodnocení. Tudíž systém nebude dávat úplně 100% výsledky odhadem ještě několik dní u nových článků a diskusí, u starších to bude trvat ještě déle a u těch starých několik let to pravděpodobně nebude fungovat nikdy, protože je prostě dnes už nebude nikdo hodnotit.

Hon na chyby

Nového Roota jsme samozřejmě poctivě testovali, ale nebudeme machrovat a říkat, že je bezchybný (na vychvalování polofunkčních věcí jsou tu jiní experti), protože otestovat statisíce stránek ve všech možných i nemožných prohlížečích a jejich nastaveních je nadliský úkol. Pevně věříme, že chyb nenajdete moc, ale nějaká se najde zcela určitě – budeme rádi, když nás na ni upozorníte a přidáte popis toho, jak ji zopakovat, abychom ji mohli rychle napravit.

Rada nakonec – jak vyjádřit názor na nového Roota

Správně: Chlapi, funkce XY by se dala vylepšit použitím ABC, protože takhle se mi to špatně používá. Případně: Kluci, chybí mi tu funkce XY, nestálo by za to ji dodělat?

Špatně: Vy idioti, proč jste to tak zk******? Nedá se to vůbec používat, končím s vámi.

UX DAy - tip 2

Díky :)

Výsledky soutěže vyhlásíme zhruba do týdne – přeci jen přišlo zatím málo odpovědí, takže vám ještě dáváme šanci zařadit se mezi elitní čtenáře :)

Jak dlouho čtete Roota?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.