Hlavní navigace

Prosil bych jeden Internet Explorer pro Linux

19. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ačkoliv to může znít na první přečtení podivně, existují lidé, kteří chtějí (potřebují) Internet Explorer i v Linuxu. Důvodů může být několik, ale překážkou je, že Microsoft svůj prohlížeč zatím neportoval. I přesto je tu možnost, jak ho do vašeho oblíbeného systému pohodlně a bez problémů nainstalovat.

Proč bych měl chtít Internet Explorer?

Možná vás napadá, proč byste proboha něco takového měli mít doma, když existují nativní prohlížeče pro Linux, které vám dnes nabídnou totéž a obvykle ještě mnohem více. Napadají mě dva hlavní důvody.

Pokud jste uživatel, pak se vám Internet Explorer hodí při přístupu na různé weby, které jsou stále ještě určeny jen pro tento majoritní prohlížeč. Přestože se situace v posledních letech výrazně zlepšila, v některých bankách nebo firemních informačních systémech se bez MSIE neobejdete.

Nebo jste web designér a potřebujete občas svou práci vidět i v Internet Exploreru. Přece jen se některé věci v různých prohlížečích chovají jinak a potřebujete tak zpětnou kontrolu, abyste zjistili, že je vše v pořádku.

V MS Windows to obvykle není problém, Internet Explorer je automaticky součástí systému a tak jej stačí jednoduše spustit. V Linuxu to tak jednoduché není, ale i tady existuje poměrně snadné řešení.

IEs4Linux

Projekt IEs4Linux, o kterém bude v článku řeč, využívá k instalaci MSIE na Linux programu Wine. To je software, který umí zachytávat systémová volání MS Windows a zjednodušeně řečeno je „překládat“ pro Linux. Není to emulátor v pravém slova smyslu, ale jen jakýsi převodník API.

Programy, které pod Wine běží, tak dokáží leckdy běžet plnou rychlostí a samotný překladač je zdrží jen nepatrně. Pod Wine běhají hry, nástroje a další aplikace, tak proč by pod ním nemohl běžet Internet Explorer.

Protože ruční rozchození MSIE není zrovna snadné a vyžaduje mnoho různých knihoven, rozbalování, ladění, zápis do virtuálních registrů a podobně, je tu právě projekt IEs4Linux.

Ten připravuje automatický instalátor, který celou akci udělá za vás. Vše stáhne, rozbalí, nainstaluje, připraví a naservíruje přímo před uživatele. Podíváme se společně na to, jak vlastně funguje a co umí.

Je to legální?

Na začátku se ještě podíváme na legálnost takové instalace. Microsoftí licence EULA vyžaduje, abyste pro instalaci MSIE vlastnili platnou licenci na některou verzi MS Windows 95 a vyšší. Už se ale nezmiňuje o tom, že byste museli Internet Explorer instalovat do Windows.

Je tedy potřeba, abyste vlastnili legálně některý ze systému firmy Microsoft, pak můžete instalovat i do Linuxu. Bez platné licence je instalace ilegální. Samotný program IEs4Linux je svobodný software, vydaný pod licencí GNU GPL.

Co umí?

Název programu je IEs4Linux což znamená „Internet Explorery pro Linux“. Množné číslo je zde na místě, protože skutečně dokáže nainstalovat několik různých MSIE prohlížečů. Dohromady je jich celkem sedm.

  • Internet Explorer 1.0
  • Internet Explorer 1.5
  • Internet Explorer 2.0
  • Internet Explorer 5.0
  • Internet Explorer 5.5
  • Internet Explorer 6.0
  • Internet Explorer 7.0

Velkou výhodou je, že na rozdíl od MSIE v originálních MS Windows, dokáže IEs4Linux nainstalovat několik verzí a zároveň je také dovolí všechny najednou používat. Můžete tak weby ladit v různých verzích.

Kromě toho IEs4Linux dokáže také volitelně nainstalovat Adobe Flash 9 a rovnou jej v IE uchodit. Budete tak mít rovnou podporu Flash animací, která se dnes pro testování webů také hodí.

K Internet Exploreru 7 ještě jednu poznámku: IEs4Linux neinstaluje plnohodnotný IE7. Grafické rozhraní je totiž zřejmě přísněji vázáno na MS Windows. Je proto použita malá finta: program používá rozhraní z IE6 a v něm otevře jádro IE7. Sice to na pohled vypadá jinak než plnohodnotný IE7, ale vykresluje naprosto stejně.

Předinstalační příprava

Před samotným spuštěním instalátoru je potřeba do systému dostat dva balíky. Jaou to wine a cabextract. Určitě je najdete ve své distribuci, takže nainstalujte svým oblíbeným postupem.

Nová verze instalátoru používá grafické rozhraní a je proto o kus pohodlnější. Jelikož grafické rozhraní instalátoru je napsáno v Pythonu, budete ještě potřebovat balíček python-gtk2. Bez něj instalátor padá, ale nevypisuje žádnou kloudnou hlášku.

Nejnovější verzi (aktuálně 2.0.5) naleznete vždy na adrese www.tatanka.com­.br/ies4linux/dow­nloads/ies4li­nux-latest.tar.gz. Já doporučuji stáhnout verzi 2.5, která je sice ve stavu beta (aktuálně 2.5 beta 6), ale je plně funkční.

Beta totiž nabízí několik zásadních vylepšení. Přináší už zmíněné grafické rozhraní, ale umožňuje také instalaci aktuálního IE7 a opravuje několik starších chyb. Více informací naleznete na stránce IEs4Linux 2.5 Beta 6. Dále budeme pracovat se zmíněnou betaverzí.

Pokud splňujeme všechny podmínky a doinstalovali jsme potřebné balíčky, můžeme jít na samotnou instalaci. Stáhneme si proto instalační archiv.

$ wget http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/ies4linux-2.5beta6.tar.gz

Stažený balíček má asi jen 330 KB a všechno ostatní bude stahováno z internetu. Instalace tedy vyžaduje trvalé připojení. Teoreticky by mělo být možné soubory stáhnout jinde a nahrát je programu do jeho download adresáře. To jsem ale nezkoušel.

Pak stažený archiv rozbalíme a spustíme samotný program.

$ tar xzf ies4linux-2.5beta6.tar.gz
$ cd ies4linux-2.5beta6
$ ./ies4linux

Instalujeme

Po spuštění na nás vyskočí grafické rozhraní instalátoru. V něm můžeme naklikat, co vlastně hodláme instalovat.

IE1

rozšířeném dialogu pak můžeme vybrat i instalaci IE7, která je zatím ve fázi beta (ne IE, ale IEs4Linux), ale bez problémů funguje.

IE4

Program sám rozpozná lokalizaci Linuxu a stejně tak nastaví jazyk v MSIE. Pokud by autodetekce nefungovala, je možno jazyk vnutit v instalačním dialogu. Česky je pak nejen samotná instalace, ale především také nainstalovaný prohlížeč, což považuji za velkou výhodu pro běžné uživatele.

Poznámka: Při práci s instalátorem na vás budou vyskakovat zelená okna Wine. Jsou v nich různá hlášení, informace o problémech a podobně. Okna stačí normálně odklepnout (tlačítko Okay) a dál se jim nevěnovat. I když jich vyskakuje poměrně hodně, instalace probíhá bez problémů.

Během instalace se stáhne asi 40 MB dat (IE6 + IE7) a vše probíhá plně automaticky. S instalací MSIE se vlastně vůbec nesetkáte. Vše probíhá „na pozadí“ a velmi často je používán program cabextract, který jsme nainstalovali na začátku. Ten umí rozbalovat .cab archivy, ve kterých je instalace prohlížeče uložena.

IE2

Spouštíme a běžíme

Instalátor ve vašem domovském adresáři založí podadresář bin, ve kterém jsou symbolické linky na skripty uložené standardně ~/.ies4linux. Ty už umí bez řečí IE spustit.

$ bin/ie7

Prohlížeč se otevírá běžným způsobem v samostatném okně a vlastně ani nepoznáte, že se nejedná o nativní linuxovou aplikaci. Zkušenosti s provozem jsou poměrně dobré. Reakce IE6 je velmi rychlá a nainstalovaný Flash běží. Jen s IE7 je to trochu horší, reakce jsou zpomalené a někdy trvá vykreslení stránky i půl minuty. Pro testování webů to ale stačí. Flash sice zobrazuje, ale jeho obraz bliká, což je prý známá chyba a vývojáři IEs4Linux o ní vědí.

root_podpora

IE3

Během testování jsem jinak nenarazil na větší problém, prošel jsem i skrze „IE only“ weby a vše se tvářilo velmi dobře. Ačkoliv jsem dříve od jiných uživatelů zaslechl výtky směrem ke stabilitě, žádného pádu jsem se nedočkal.

IE5

Závěrem

Ačkoliv pro Linux (stále ještě) majoritní prohlížeč nativně k dispozici není, s pomocí Wine a automatického instalátoru IEs4Linux je možné ho docela bez potíží zprovoznit. Radovat se tak mohou nejen webdesignéři, ale také všichni, kteří musejí používat Internet Explorer třeba v práci nebo ve své bance.

Používáte někdy Internet Explorer?

  • Ano, kvůli některým webům.
    17 %
  • Ano, jsem web designér.
    34 %
  • Ano, líbí se mi.
    3 %
  • Jen velmi zřídka.
    19 %
  • Vůbec nepoužívám.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.