Hlavní navigace

Rok 2005 na Root.cz: změny a změny

3. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Počátkem roku všichni bilancují uplynulé období. I my se pokusíme o něco podobného. Co všechno se událo v uplynulém roce? Bylo toho opravdu hodně.

Loňský rok na Root.cz byl jednoznačně ve znamení změn. Root byl znám jako stabilní médium, které si už několik let jede spokojeně ve svých kolejích. Čtenáři si zvykli na zaběhanou podobu i režim, který na serveru panoval.

Rok 2005 ale všechno změnil, čtenáři zažili spoustu změn a nejeden šok. Projdeme si postupně všech 12 měsíců a řekneme si o tom nejdůležitějším, co se stalo.

Leden

Na počátku roku se začaly objevovat první informace o největší změně, která kdy Roota potkala – o novém designu. Vývojové oddělení pilovalo a odstraňovalo poslední mouchy. Změna designu byla ohlášena už před časem, ale jelikož se jednalo skutečně o velkou změnu, výsledek se dostavil až poslední lednový den.

Nakonec se změnilo úplně všechno. Zbyla jen databáze článků a zpráviček, uživatelský systém byl kompletně vyměněn. Objevil se také nový světlý design, který ovšem řada čtenářů nepřenesla přes srdce.

Přesně po šesti letech jsme tedy dostali novou podobu, nové funkce a vůbec nového Roota. Nezměnil se však jen uživatelský systém, také redaktoři dostali nový redakční systém, který velmi ulehčuje jejich práci. Jen pro zajímavost: celkově zabral vývoj 1635 člověkohodin. Samotným překlopením to ale neskončilo, to byl jen začátek.

Únor

Během února byly upraveny některé vlastnosti nového systému. Byla přidána možnost přidávání příspěvků i pro neregistrované uživatele a změnila se identifikace diskutujících čtenářů.

V únoru také šéfredaktorka Johanka oznámila, že hodlá po roce a půl složit svou funkci pro nedostatek času a syndrom vyhoření. Bylo proto vyhlášeno výběrové řízení na nového šéfredaktora. Odezva byla poměrně silná.

Poslední únorovou akcí byla opětovná adopce jednoho tučňáka Humboldtova v pražské ZOO. Po pěti letech jsme tak znovu pomohli našemu oblíbenému zvířátku. Adopce trvá dodnes a „našemu” tučňákovi se daří velmi dobře.

Březen

Vyslyšeli jsme názory některých uživatelů, kteří byli zvyklí na tmavý design stránek. Byl proto spuštěn alternativní tmavý styl, který barevným rozložením přesně odpovídá starému Rootu. Každý uživatel si nyní může v profilu zvolit oblíbenou podobu serveru.

Výběrové řízení na post šéfredaktora dospělo ke svému konci. Ví to ovšem jen několik zasvěcených lidí a nový šéfredaktor.

Duben

Prvního byla oznámena další velká změna – funkci šéfredaktora přebírá Petr Krčmář. Johanka nadále zastává jen pozici korektorky, což jí umožňuje pracovat na dalších projektech, zejména na vlastním studiu. Petr Krčmář je v pořadí třetím šéfredaktorem Root.cz. Před Johankou tuto funkci vykonával téměř pět let Michal Krause.

Květen

V květnu začala vycházet pravidelná diskusní témata týdne ve kterých se čtenářů ptáme na jejich názory. Pokus, který měl za úkol vyprovokovat nové diskuse se, zdá se, podařil a tak se každé pondělí můžete dočkat nové otázky.

Poprvé se objevil článek Z redakční schránky, kde odpovídáme na dotazy čtenářů, které míří na náš poštovní server. Máte-li chuť se na něco zeptat, neváhejte napsat.

Červen

V červnu se Root.cz připojil k iniciativě OSS Alliance, která se snaží pomáhat správním orgánům při řešení otázky, zda je vhodné přejít/nepřejít na open source a jejich následné využívání pro činnost státní správy, samosprávy i soukromého sektoru. Root se stal hlavním mediálním partnerem sdružení a pomáhá mu v jeho činnosti.

Červenec

V červenci se objevila série nepříjemných výpadků, za které mohl z velké části hardware. Ač značkový a drahý, přesto problémový. Nejdříve odešel disk, pak se zbláznil řadič a nakonec server samotný. Naštěstí se po mnoha problémech podařilo vše vyřešit a Root se zdá být nadále stabilní.

Srpen

V srpnu se Root stal hlavním mediálním partnerem další užitečné akce – OpenWeekend 2005. Jedná se o jednu z největších přednáškových akcí u nás, a tak jsme samozřejmě nemohli chybět.

Do butiku byl přidán nový trhák, kterým jsou dámská tanga. Vaše přítelkyně a manželky mají jistě radost, protože jste jich objednali skutečně hromadu. Ještě jich naštěstí pár máme.

Proběhl další upgrade nového uživatelského systému a tentokrát přišly na řadu diskuse. Pomocí AJAXu je nyní možné si jednoduše zobrazit skryté příspěvky. Nové příspěvky jsou navíc jasně označeny.

Září

V září jsme obnovili spolupráci s Rádiem AKROPOLIS a společně jsme začali pracovat na pořadu Terabajt, audio newsletteru a softwarové audio sklizni. Každých 14 dní si tak můžete poslechnout novinky ze světa IT. Podle vašich ohlasů skutečně posloucháte.

Říjen

Naprostou novinkou na Rootu je tématicky laděný komiks. Začali jsme na něm spolupracovat se známými autory, kterými jsou Jojin&HedgeHog. Možná je znáte ze studentského komiksu na ČVUT. Komiks si můžete přečíst každou sobotu.

Listopad

Johanka oznámila, že chce po třech letech opustit redakci úplně a odejít z místa korektora. Na její pozici byla vybrána Věra Rybářová, která nyní zodpovídá za jazykovou kvalitu našich článků. Zdá se, že se Věrka zabydlela rychle a práce jí jde od ruky.

Prosinec

V prosinci prošel změnou designu náš sesterský server Lupa.cz. Protože se prolíná nejen náš design, ale někdy i obsah, snažíme se vám často nabízet odkazy na informace našich kolegů. Aktuální seznam našich serverů a jiných projektů naleznete stále v liště úplně nahoře.

Rok 2005 v číslech

Vydaných článků: 555 (celkem 3104)
Vydaných zpráviček: 1747 (celkem 11234)
Počet čtenářů: 122 213 měsíčně (NetMonitor 11/2005)
Spamů v redakční schránce: 23845

CS24_early

Na závěr

Root.cz prošel v uplynulém roce mnoha změnami a zdá se, že přežil bez úhony. Čtenáři si k němu stále nacházejí cestu a podle všech statistik vás navíc přibývá. V prosinci vás bylo více než 120 000. Děkujeme vám za podporu a přejeme klidný rok 2006.

Čtenáři v roce 2005

Počet čtenářů v roce 2005 (Zdroj: NAVRCHOLU.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.