Hlavní navigace

Rozhovor s Davidem Sugarem z FSF

18. 7. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na letošním OpenWeekendu jsem potkal mnoho zajímavých lidí, mezi něž nepochybně patří i David Sugar z Free Software Foundation. David měl na OW přednášku o GNU Bayonne a o myšlenkách FSF, zúčastnil se také diskuse o informačních systémech ve státní správě. David je hlavním správcem vývoje GNU Bayonne, což je open source server pro telekomunikační služby. Potkali jsme se v sobotu ráno na chodbě, kde David trávil čas do své přednášky, a dali jsme se do hovoru. David se ukázal jako velmi zajímavá osobnost, a tak jsem poměrně brzy pojal úmysl učinit s ním rozsáhlejší rozhovor. David souhlasil.

První část interview jsme skutečně stihli pořídit na OpenWeekendu, bohužel však dokončení na sebe dalo čekat několik měsíců, neboť jsem byl příliš zahrnut studijními povinnostmi. Nyní, když mám školu z krku, jsme mohli rozhovor úspěšně dokončit prostřednictvím e-mailu. Překlad jeho textu vám nyní předkládám.

Rozhovor má několik zásadních částí, a tak je také pro přehlednost do částí rozčleněný. První část se týká Davidovy návštěvy na OW 2003 a jeho osoby. Druhá část pojednává o GNU/Bayonne, třetí je zaměřená na aktuální téma sporu SCO vs. IBM a v poslední, čtvrté části, pak mluvíme o násilném převzetí PeopleSoftu a zda bude mít příchod Linuse Torvaldse do OSDL větší vliv na vývoj Linuxu.

Část první: David Sugar

S Davidem jsme mluvili poprvé v sobotu dopoledne převážně nevážně a o osobních věcech. Přiznám se, že jsem v tuto chvíli ještě netušil, že z rozhovoru vznikne toto interview. Tuto část rozhovoru tedy přepisuji ze vzpomínek:)

R: Davide, jakou jsi měl cestu a na jak dlouho se zde zdržíš?

DS: Cesta byla fajn, přiletěli jsme včera a zůstaneme tak týden.

R: Mluvíš v množném čísle?

DS: Ano, přiletěl jsem s manželkou, ale ona na tyto konference se mnou nechodí.

R: Jak se vám líbí Praha?

DS: Líbí, ale zatím jsme z ní moc neviděli, jak jsem říkal, zdržíme se déle a máme v plánu cestovat.

R: Řekni mi víc o své rodině.

DS: Mám dvě děti, od každého druhu jedno.

R: A je tvá rodinka také příznivcem Open Source? -smích-

DS: No docela ano. Moje starší dítko, syn, si právě nainstaloval na počítač Debian a žena mě ráda doprovází na tyto události.

R: Jezdíš po mnoha podobných konferencích?

DS: No, v Evropě ano, rád navštěvuji podobné akce, jako je OpenWeekend. Bohužel v USA žádné takové jako OW nejsou.

R: Jak to? Všechny jsou komerční? To ani univerzity nic nepořádají?

DS: Ne, zřejmě je to nezajímá. V Evropě je to jiné, byl jsem tu na různých konferencích, nedávno například v Makedonii.

R: Díky, promluvíme si později, pokud souhlasíš, začíná přednáška.

DS: OK.

Část druhá: GNU/Bayonne

Tato část rozhovoru vznikla v cca 17.30 v přednáš­kovém sále, tj. po skončení programu. Rozhovor byl tentokrát již pořízen na mikrofon a byl zaměřený především na GNU/Bayonne.

R: Davide, víš o nějaké instalaci GNU Bayonne v Čechách?

DS: Ne, o žádné instalaci v této zemi nevím. Ale mnoho spolupracovníků tohoto projektu pochází z Itálie, Francie, Německa, Rumunska a dalších zemí.

R: Rumunska?

DS: Ano. Já si myslím, že když je v Evropě tolik přispěvatelů projektu, že určitě někdo z nich GNU/Bayonne používá i zde.

R: V průběhu své prezentace jsi se zmínil, že existuje pár instalací pro státní správy několika zemí. Jak častým jevem to je?

DS: To přesně nevím. Jen mohu říci, že jsem byl několikrát požádán o spolupráci při konfiguraci několika konkrétních instalací. Například pro stát Maine, ale Bayonne je ve skutečnosti kontraktován pro několik velmi rozsáhlých nadnárodních firem. Je tedy dost dobře možné, že je používán i v mnoha jiných státech, minimálně na území USA. Nemám konkrétní informace o nasazení GNU/Bayonne pro státní správy jiných zemí, ale probíhá zde jednání o dodávce pilotního projektu pro Makedonii. Tento konkrétní projekt je zaměřený speciálně na zrakově postižené.

R: Máte v plánu vyvíjet nějaké konkrétní aktivity zaměřené na další šíření Bayonne do světa?

DS: Správně by se to mělo vyslovovat „Bejoun“. (Reakce na mou nepříliš přesvědčivou výslovnost Bayonne.) -smích-

R: Aha:) A co to vlastně znamená?

DS: To je dobrá otázka. -pobaveně-
Na začátku jsme projekt pojmenovali ACS. Jenže se ukázalo, že projektů se jménem ACS již existuje několik. Když jsme dostali e-mail se stížnostmi od lidí, kteří vyvíjeli „A Circuit Simulator“ pod jménem ACS, rozhodli jsme se, že musíme najít jméno jedinečné. Tento projekt je vlastně takovým mostem mezi počítači a telefony, a tak jsme začali uvažovat o mostech. Napadl nás například most Golden Gate Bridge i Brooklynský most, ale oba názvy jsou již využívané. Dále například existuje jeden bezvadný most ve státě Washington, jmenuje se Arrows bridge. Ten se proslavil tím, že se sám od sebe zhroutil.

R: -smích-

DS: Ano. Přemýšleli jsme o tomto mostu, je to totiž perfektní pojmenování pro jednoho proprietárního výrobce softwaru -smích-. (Microsoft je ze státu Washington, jak David později dodal:)

R: -smích-

DS: Tam, kde bydlím, je jiný most jménem Bayonne, tak jsme zvolili nakonec toto jméno.

R: Aha, takže Bayonne je zkrátka dobrý most a dobré jméno.

DS: Ano, nikdy se nezhroutil -smích- Také jsme zjistili, že toto jméno žádný jiný projekt nepoužívá, ačkoli stejně pojmenovaný most je i v jakémsi malém francouzském městečku.

R: Takže Bayonne je skutečně unikátní:)

DS: Ano, stejně jako je jedinečný každý jeden den.

R: A kolik lidí na unikátním Bayonne vlastně pracuje?

DS: No, je jich několik po celém světě.

R: A je někdo tak zaujat tímto projektem, že se mu věnuje na plný úvazek, nebo jako mnohde jinde v Open Source vývoji se jedná o práci lidí ve volném čase?

DS: No, máme oba typy spolupracovníků, například máme lidi, kteří prodávají Bayonne na plný úvazek, a samozřejmě máme i lidi přispívající ve volném čase. Některé části Bayonne vyžadují specifické znalosti od vývojářů a mezi Open Source vývojáři naštěstí jsou i takto vzdělaní jedinci, kteří jsou navíc ochotni se na Bayonne podílet. Myslím, že to je i pro ně dosti zajímavý projekt.

R: A existuje tedy firma, která se orientuje výhradně na komerční využití Bayonne?

DS: Jistě, existuje Open Source telecom, který prodává služby a řešení založená na Bayonne.

R: A je ta firma komerčně úspěšná?

DS: Ó ano, je.

R: Aha.

DS: -smích- a samozřejmě existují i další firmy, které Bayonne komerčně používají, ale nemyslím, že ve velkém měřítku, spíše jsou to Open source firmy.

R: Slyšel jsem, že na ostrově Kiribati dala tamní vláda správu veškerých telekomunikací do správy místnímu telekomu, kterě používá výhradně Open Source řešení. Myslíš, že má Bayonne šanci získat si významnější postavení na telekomunikačním trhu v celosvětovém měřítku?

DS: No v současné době je Bayonne jediným Free a navíc i Open Source řešením na poli telekomunikací. Když se podíváš na to, co se dělo například ve webovských službách, kde bylo vedle sebe mnoho proprietárních webových serverů a pak i jakýsi Apache. Dneska je tam především Apache, ale také i nějaké ty proprietární servery. No, očekávalo se něco podobného i v oblasti infrastrukturních projektů, a tak se to stalo…

CS24_early

Bohužel právě v tu chvíli byli všichni přítomní naléhavě vyzváni k opuštění sálu, aby mohl být tento uklizen. Škoda, zrovna to jsem začínal cítit, že slova, která jsem používal, začínají připomínat angličtinu a David se dostal do správně sdílné nálady. Domluvili jsme si pokračování na druhý den OW, ale bohužel jsme se vůbec nepotkali. Rozhovor tedy pokračoval až po dlouhé době prostřednictvím e-mailů.

O názorech Davida Sugara na kauzu SCO vs IBM, PeopleSoft a Linuse Torvaldse v OSDL si povíme příští týden.

Seriál: Zpovědnice

Byl pro vás článek přínosný?