Hlavní navigace

Samorost 2: co bylo před hrou Machinarium

26. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Máte rádi zajímavé hádanky? Máte rádi adventury, ale nechcete trávit odpoledne s návodem kvůli zákysu? Zahrajte si Samorost 2. Je tu velká šance, že se vám bude líbit. Je to předchůdce fenomenální hry Machinarium a budete se u něj bavit stejně dobře. Ponořte se do vesmíru samorostů a přelstěte zlé mimozemšťany.

Základní informace

Samorost 2 je point'n'click 2D adventura, z půlky kreslená a z půlky z fototextur. Je to pokračování prvního Samorostu, který na internetu mezi hráči sklidil velký úspěch. V tom jste zachraňovali svůj rodný samorost, na který se řítil jiný samorost z vesmíru. Za oběma kousky stojí brněnské nezávislé vývojářské studio Amanita Design, které bylo založené v roce 2003 Jakubem Dvorským. Tehdy vyšel i první Samorost.

Samorost

Hra má příjemných 20 MiB a díky flashovému základu je k dispozici jak pro Linux, tak i pro Mac a Windows. Možnosti jsou zahrát si první část zdarma nebo za celou hru zaplatit 5 USD, nebo 90 Kč. V ceně je i soundtrack v MP3. Během Vánoc se dokonce objevila akce na zakoupení her Machinarium a Samorost 2 dohromady jen za 10 USD.

Příběh

Příběh začíná u vašeho domu (pozorovatelny) na vašem starém známém samorostu. Jednoho dne k vám na zahradu přiletí mimozemšťani a kromě hrušek vám ukradnou i vašeho nejlepšího přítele, vašeho psa. Vám se to samozřejmě nelíbí, a tak je sledujete až na jejich domácí samorost, kde hodláte pejska osvobodit a vrátit se domů. 

Samorost

Když se vám ho podaří z otroctví vysvobodit a vracíte se domů, dojde vám bohužel palivo (zde končí první část) a musíte přistát na cizí planetě. Zde musíte udělat vše pro to, abyste mohli doplout až domů Taxi-lodí.

Ovládání

Hra se nedá ukládat. Na pozici se dostanete pomocí kódů lokací (jako třeba u Quadraxu). Jinak se hra ovládá čistě levým tlačítkem, jak už to bývá u her založených na flashi. Navíc vám hra nedává zbytečně mnoho možností pro klikání, takže se nemusíte bát, že jste na něco někde zapomněli. Občas se vám ale může stát, že nebudete vědět, jak danou věc použít, i když budete vědět, že ji máte použít (např. balónek v druhé části).

Samorost

Závěr

V celé hře hraje velmi nerušivá hudba (téměř si jí ani nevšimnete). Grafika je velmi rozporuplná, mně se moc líbila, někomu se líbit nemusí. Hra není zvlášť složitá a není ani nijak přehnaně dlouhá, takže se dá dohrát na jeden zátah. Nevyskytují se v ní ale žádné zásekové lokace ani bugy. Hra je neagresivní a s pěkným příběhem.

Samorost

Výhody:

zajímavá grafika

povedený příběh

originální puzzly

žádné špatné tahy (neexistuje prohra)

nízká cena

Nevýhody:

přílišná linearita

root_podpora

krátká hrací doba

není zadarmo

Stars 3,5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku