Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 7. 2015)

1. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes nabídneme minimalistický LAMP server, konvertor multimediálních souborů pro BFU, nakreslíme grafy a vysypeme je do různých formátů a s minimálními znalostmi programování zkusíme vytvořit RPG. Nebude chybět ani blbinka na závěr.

TheSSS

V jednu chvíli se snad odehrával souboj o co nejmenší distribuci GNU/Linuxu, použitelnou jako desktop běžného uživatele. Stejně minimalisticky se dá přistoupit i k sestavení serverové distribuce. Projektu TheSSS dala základní stavební kameny distribuce 4MLinux a obraz serverové distribuce se vešel do pouhých 53,3 MB, kde je celý běžný LAMP (Apache 2.4.12, MariaDB 10.0.19, and PHP 5.6.10). Zajímavé řešení, třeba na flash klíčenku, jejíž obsah budete spouštět ve virtuálním stroji.

TheSSS, (převážně) GPL, verze 13.0

FF Multi Converter

Konverze souborů mezi formáty je potřebná a pokud chceme dostatečně velkou uživatelskou základnu svobodných OS, je nutné programům dát rozhraní, které zvládají běžní uživatelé. Program/nadstavba FF Multi Converter využívá pro převod mezi formáty knihovny ffmpeg (audio a video), ImageMagick (obrázky) i unoconv (dokumenty). Byl přepsán do modernějšího Pythonu 3 a pro GUI využívá PyQt4. Mimochodem, pokud jste byli šikovní a natočili video „na stojáka“, můžete si jej v konvertoru opravit také.

FF Multi Converter, GPLv3, verze 1.7.1

Veusz

Další program pro přípravu grafů do formátů k publikaci (ps, pdf, svg, emf, nebo bitmapa) je Veusz. Program umí běžet v cli, ale i v Qt GUI, a možností pro vytvoření grafů nabízí bezpočet. Data grafů mohou být importována z existujících souborů (CSV, FITS, …), ale mohou být pořízena i přímo v programu. Náročnější uživatelé, se znalostmi programování, jej mohou využít i jako modul.

Veusz, GPLv2, verze 1.23.1

RPGBoss

Vytvoř RPG, hraj RPG a pokus se svou hru distribuovat dále, toť filosofie aplikace RPGBoss. Vše je napsáno v Javě, díky čemuž funguje na běžných platformách, a jednoduchá hra se dá vytvořit i bez znalostí programování. V editoru poskládáte mapy z dlaždic do několika vrstev, pro napsání herní logiky (reakcí, menu, dialogů) butete potřebovat jen trochu JavaScriptu. Aplikaci ocení spíše začínající zvídavci, kteří se chtějí seznámi s tvorbou her.

CS24_early

RPGBoss, Affero GPLv3, verze 0.9.2 (prerelease)

Blbinka

Ještě nejste unaveni novými a novými programovacími jazyky? Autoři jazyka sidef se inspirovali jazyky Ruby, Perl6 a Go. Pokud se vám z toho nezamotala hlava a živíte se programováním, zkuste se zamyslet nad tím, co naprogramovat, protože v sedmi jednoduchých aplikacích, které udělaly multimilionáře ze svých tvůrců, nenajdete nic převratného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.