Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 6. 2015)

3. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes nás čeká multiplatformí správce souborů, grafický správce vzdálených připojení konkurující Putty, interaktivní i dávkový kalkulátor, minimalizovaný prohlížeč s jádrem WebKit a blbůstka, která není blbůstkou, ale velmi seriózní prací.

WCM Commander

Vývojáři správce souborů WCM Commander vytváří dílo podobné osvědčenému správci FAR, dvoupanelovému správci souborů, který běží v pseudotextovém módu (zobrazuje se do okna X Window). Funkčností se nevyrovná Midnight Commanderu, jehož další vývoj je ohrožen (aktuálně ani není co vylepšovat). Někteří se s WCM již možná setkali, původně se jmenoval Wal Commander.

WCM Commander, MIT, verze 0.20.0

PAC

Program podobný populárnímu Putty, to je PAC. PAC je napsaný v Perlu a rozumí si s protokoly SSH, Telnet, SFTP, RDesktop, VNC, Remote-TTY i FTP. Přehledné rozhraní a bohaté možnosti konfigurace každého připojení pomohou každému, kdo si musí pamatovat parametry k mnoha vzdáleným destinacím. Snad jediné by bylo vhodné si pamatovat - hesla, ale i na to jsou nástroje.

PAC Manager, Perl/Gtk approach to connections managing, GPLv3, verze 4.5.5.2

smib

SMall IBeautiful potěší uživatele, kteří mají rádi matematiku. Smib je interaktivní kalkulátor, který lze používat i v dávkovém módu. Nekonkuruje známému bc, ale kolik toho umí je překvapivé, zvláště při pohledu na velikost. Namátkou umí počítat statistické funkce, integrály, derivace, Riemannovskou i Gaussovskou diferenciální geometrii a pokud budete potřebovat grafický výstup, i to smib zvládne.

SMall Is Beautiful, Public Domain, verze 0.3.6

Fifth

Prohlížečů lze najít bezpočet, ale příznivce „miniatur“ by mohl zajímat Fifth, využívající osvědčené jádro Webkit s uživatelským rozhraním v Fltk. Teoreticky podporuje vše, co Chrom[ium/e], Epiphany, nebo Konqueror. Prohlížeč je, především díky Fltk, velmi nenáročný na paměť (porovnejte s klasickými prohlížeči).

Trochu nezvyklé je, že klávesová zkratka CTLR+S ukládá obrázek (nikoliv HTML+CSS+JS) a vlastní identifikace Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0 (díky níž třeba nepřehrajete videa na YouTube, pokud nemáte zprovozněný Flash). Pokud netrváte na Flashi a nemáte paměti na rozhazování, vypadá prohlížeč Fifth na vynikající volbu.

Fifth, GPLv3, verze 0.3.0

CS24_early

WebKit, respektive Blink, ještě jednou. Pod taktovkou bývalého CEO a spoluzakladatele Opery Jona Stephensona von Tetzchnera, je vyvíjen i prohlížeč Vivaldi, který byl vydán ve verzi 1.0.190.2 Tech Preview 3. Vivaldi používá stejné jádro jako novější verze Opery a měl by to být logický pokračovatel původního směru, který byl ztracen opuštěním vlastního jádra Presto.

Blbinka

Dnešní blbinka vlastně není blbinkou, ale seriózním projektem společnosti Cray Inc., proslavené legendárními počítači, na nichž si mohl člověk i odpočinout. V roce 2009 začali vývojáři pracovat na novém programovacím jazyce Chapel, který vzniká pro projekt náročných paralelních výpočtů ve spolupráci s DARPA (složka amerického ministerstva obrany). Jazyk je vyvíjen pod BSD licencí a nedávno vydanou verzi 1.11.0 naleznete na GitHubu. Někdo si možná posteskne „nač další jazyk“, ale u lidí kolem DARPA a Cray se dá očekávat smysluplnost i takovéhoto projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.