Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 8. 2015)

12. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa otevřeného softwaru. Dnešní nabídkou je záchranná distribuce s kořeny v Gentoo a podporou neobvyklého NILFS2, vývojové prostředí pro znalce Basicu a nástroje pro ty, kdož chtějí zdrojové kódy do článků i lovce pokladů ve hře Geocashing.

PrRescue

Záchranná distribuce PrRescue je vytvořena na základech Gentoo pro platformy i686 a x86–64, s podporou nilfs2 a btrfs. Hlavní devizou je aktuálnost a (zatím) ne zcela běžná podpora NILFS2 od japonského NTT. Defaultně nemountuje disk, ani nekonfiguruje síť, to vše je na uživateli (který by měl být zdatný v práci s CLI). PrRescue umí i testy paměti nebo zátěžový test mikroprocesoru (v létě bych byl velmi opatrný).

PrRescue, (převážně) GNU GPL, verze 0.36

Gambas

Projekt Gambas připomíná jazykem i prostředím populární VisualBasic od Microsoftu (s klasickými BASICy na 8 bitových počítačích nemá mnoho společného), ale nejedná se o klon. Nová verze 3.8.0 přináší podporu Qt5, zcela přepsaný ovladač SQLite, pod tlačítkem importu CSV se schovává celý průvodce. Software napsaného v Gambasu není mnoho, ale určitě je použitelný pro spolupráci s Arduinem.

Gambas, GPLv2, verze 3.8.0

Highlight

Pokud programujete a chcete dát ukázky zdrojových kódů do článku, nemusíte je formátovat ručně, ale můžete využít svobodný nástroj highlight. Program lze přeložit pro Un*xové OS i pro MS Windows, požadavky jsou Lua a Boost; eventuálně Qt4 (pokud chcete GUI). Mezi jazyky, jejichž formát je podporován, lze najít klasiky (C/C++, Fortran, nebo PostScript), ale i „nováčky“ (Go, Scala, či Rust), výstup lze zvolit mezi formáty HTML, TeX, LaTeX a SVG.

Highlight, GNU GPL, verze 3.23

GeoToad

Léto znamená i přehršel důvodů k výletům. Jednou z geekovských zábav může být i Geocaching, který může hráče dovést na místa, kam by běžně nepřišel. První cache byla umístěna v květnu 2000, ale princip hry je starší než 150 let (Letterboxing). Program GeoToad je pro ty, kteří se Geocachingu nevěnují náhodně, ale chtějí si třeba „zoptimalizovat trasu“ lovu v oblasti. Historie programu začala v roce 2002, je napsán v Ruby a stejně jako u jiných projektů jsou vítáni další vývojáři. Od této verze je GeoToad přestěhován na GitHub.

CS24_early

GeoToad, BSD, verze 3.23.1

Blbůstka

Příjemná exkurze vývoje grafického desktopu Apple se povedla, byl vytvořen Punchkick Interactive. Kromě nástupu mobilních platforem se posledních 30 let nic zásadního neměnilo, tedy na desktopu, i virtuální pracovní plochy uvedené ve Windows 10 jako velká novinka jsou pro Un*xáře „obnošená vesta“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.