Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 8. 2015)

5. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vytvoříme PDF nebo DjVu soubory z naskenovaných dokumentů, využijeme editor se zaměřením na jazyk LaTeX, prostřednictvím MatterControlu budeme organizovat a řídit proces 3D tisku a nakonec vytvoříme kombinovaný DNS a DHCP server.

gscan2pdf

Aplikace pro vytváření (i vícestránkových) PDF nebo DjVu souborů z vybraných naskenovaných dokumentů. Současně nabízí několik integrovaných funkcí pro automatické generování zdrojových souborů v .gscan2pdf formátu, kompresi dočasných souborů, posílání PDF přes e-mail nebo tisk dokumentů. Projekt podporuje několik front-endů (libsane-perl, scanimage, scanimage-perl, scanadf-perl), přičemž každý z nich nabízí své vlastní konfigurační možnosti.

sourceforge.net/projects/gscan2pdf/, 1.3.3

LaTeXila

LaTeX editor zaměřený na jednoduchost. Podporuje přizpůsobitelná tlačítka pro kompilaci, konverzi a zobrazení dokumentu. Defaultně je použit Latexmk, nicméně příkazy pdflatex, dvipdf a bibtex jsou také možností. LaTeXile nechybí kompletace LaTeX příkazů, strukturování dokumentu, tabulky se symoly, několik předpřipravených šablon pro tvorbu nových dokumentů, přepínání mezi PDF a .tex, integrovaný průzkumník souborů nebo několik menu nabídek a nástrojových lišt s často používanými LaTeX příkazy.

projects.gnome.org/latexila/, 3.17.0

MatterControl

Projekt vyvíjený americkou společností MatterHackers, který umožňuje ovládání 3D tiskáren RepRap. Nabízí prostředky pro organizování a řízení procesu tisku. Program integruje 3D prohlížeč s možností rotace, přibližování nebo zrcadlení, 2D prohlížeč pro zkoumání jednotlivých vrstev, tiskovou frontu pro správu velkých projektů, knihovnu umožňující organizaci, vyhledávání a správu souborů, možnost rychlého připojení k tiskárně a správy více 3D tiskáren, přepínání mezi MatterSlice, CuraEngine a Slic3r enginy, nakonec je k dispozici i terminál pro procházení a editování G-kódu.

mattercontrol.matterhackers.com/, 1.3

Dual DHCP DNS Server

Kombinovaný DNS a DHCP server pro malé a středně velké lokální sítě, dostupný pro Linux i Windows. Software je schopen detekovat odposlouchávající rozhraní (až 125), nabízí podporu pro duplexní operace a replikované operace pro DNS i DHCP. Samozřejmě je možné používat samostatnou verzi DNS serveru nebo DHCP serveru, případně obě verze současně.

CS24_early

dhcp-dns-server.sourceforge.net/, 7.29

Blbinka

Pokud patříte mezi skutečné znalce v oboru kryptografie a je vám motivací odměna 250 000 australských dolarů, pak není nic „jednoduššího“, než pročíst pravidla výzvy jménem Crypto Throwdown a pustit se do práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku