Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 7. 2015)

22. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes využijeme mediální server pro Raspberry Pi, pro podnikové účely budeme vytvářet faktury podle vlastních preferencí, prostřednictvím GRUB2 Editoru nakonfigurujeme a přizpůsobíme bootloader a nakonec importujeme PCB do FreeCADu. Nebude chybět ani blbinka.

AudiculaPi

Mediální server pro jednodeskový počítač Raspberry Pi. Jedná se o minimalistický systém nainstalovaný na SD kartě s postačující kapacitou 256 MB. Nabízí grafické uživatelské rozhraní webového prohlížeče s vícejazyčnou podporou pro správu z prostředí desktopu, množství předinstalovaných součástí, jako jsou MPD (Music Player Daemon) pro přehrávání hudebních souborů a internetových rádií, dále je vybaven IPTV /DVB-T/S/C rekordérem, SAMBA serverem nebo SSH a SFTP serverem, OpenVPN nebo WLAN klientem.

sourceforge.net/projects/audiculapi/, 2015–03–25

Fakturama

Podnikový software pro vytváření faktur, který je kompatibilní s běžně používanými kancelářskými balíky – LibreOffice, Apache OpenOffice a další. Nabízí snadný návrh a generování faktur, správu produktů, kontaktů, plateb, dokumentů a dalších důležitých položek spjatých s fakturováním. K dispozici je i vestavěná kalkulačka pro případné přepočty nebo integrace s internetovým obchodem (osCommerce, xt:Commerce a xtcModified).

www.fakturama.info/, 1.6.8

GRUB2 Editor

Řídící modul pro konfiguraci GRUB2 bootloaderu. Umožňuje nastavení různých parametrů, včetně defaultního systému při bootování, délky čekání před načtením systému, rozlišení v době zobrazení boot menu nebo barev pozadí a popředí. Konfigurační soubory GRUB2 je možné prostřednictvím tohoto nástroje kdykoliv aktualizovat a ukládat, přičemž v nabídce funkcí je i obnova GRUB2 nebo třeba odstranění starých položek.

ksmanis.wordpress.com/projects/grub2-editor/, 0.6.4

FreeCAD-PCB

Programové řešení, které umožňuje realizovat import 3D modelů desek plošných spojů do FreeCAD. Poskytuje podporu pro různé vrstvy. Je schopen výběru barev, nastavení průhlednosti a názvu každé z těchto vrstev. Nabízí možnost importování IGES barevných modelů. Mezi podporovaný software pro vytváření desek plošných spojů patří Eagle, Razen, FreePCB, gEDA, FidoCadJ, KiCad a IDF, přičemž se počítá s příponami brd, rzp, fpc, fcd, pcb a kicad_pcb.

CS24_early

sourceforge.net/projects/e­aglepcb2freecad/, 3.8

Blbinka

Pokud vás ještě operátor nepřesvědčil svou nabídkou mobilního internetu, pak jistě přijde vhod aplikace WifiMapper, která zahrnuje nejrozsáhlejší databázi bezplatných WiFi hotspotů po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku