Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 10. 2015)

14. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme FTP klienta s příkazy podobnými jako v Bashi, s jOOQ vygenerujeme Java zdroják na základě SQL dotazů, využijeme grafického editoru pro tvorbu 3D modelů z volumetrických pixelů, a nakonec zašifrujeme nebo zakódujeme (nebo naopak) libovolný soubor.

Skod

FTP klient napsaný v čistém Céčku, bez použití externích knihoven třetích stran. Umožňuje přehledně zvýraznit výstup, nabízí plnou podporu pro IPv6, příkazy jsou velmi podobné jako v Bashi. Jak sám autor projektu napsal na stránkách GitHubu, Skod se pokusí defaultně přihlásit jako anonymní uživatel, nicméně použitím -u nebo -p v řádku s příkazem lze předat uživatelské jméno a heslo konkrétního uživatele. Klient běží na Linuxu i OS X.

github.com/Hypsurus/skod, 1.0

jOOQ

Projekt nabízený ve čtyřech variantách – z nich jedna je open source, zbytek je určen spíše pro komerční účely a především ve spolupráci s placenými prostředky pro práci s databázemi (Microsoft Access, Oracle Express, SQL Server Express, Amazon Redshift či SQL Azure). V případě bezplatné verze jde o CLI software implementovaný v Javě a navržený tak, aby byl schopen generovat Java zdrojový kód ve spojení s různými databázemi. Aplikace obsahuje API, které umožňuje sestavit typově bezpečné SQL dotazy. Pracuje s open source databázemi CUBRID, Apache Derby, Firebird, HSQLDB (HyperSQL DataBase), MySQL Community Edition, PostgreSQL, H2 a SQLite.

www.jooq.org/, 3.7.0

Goxel

Editor pro voxel grafiku založenou na volumetrických, tedy 3D pixelech. Prostředí aplikace obsahuje panel s nástroji (přidávání pixelů, přizpůsobení pohledu na grafický model, změna velikosti, nastavení tvaru, práce s vrstvami, výběr barev pomocí palety apod.). 3D model je v reálném čase vykreslován v hlavním okně. Hotové projekty je možné ukládat do souborů ve formátech PLY nebo OBJ. Aplikace je multiplatformní, lze ji spustit jak na Linuxu, tak Windows.

github.com/guillaumechereau/goxel, 0.1

BitShade

Utilitka s grafickým uživatelským rozhraním, předurčená k šifrování a dešifrování za pomoci standardu pokročilého šifrování AES. Stejně tak jde o pomocníka pro kódování a dekódování souborů s využitím metody Base64. Kódovat / dekódovat lze libovolné soubory, ať už textové nebo binární. Opět je k dispozici jak vydání pro linuxové systémy, tak pro Windows.

UX DAy - tip 2

sourceforge.net/projects/bitshade/, 20151008

Blbinka

Pořídit na první pohled nenápadnou fotografii v interiérovém prostředí, a ještě tím pobavit internetovou komunitu, to chce nápad a pořádnou dávku inspirace. Některým jedincům ani jedno nechybí, a tak se vydali (ne)nakupovat do IKEA. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku