Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 9. 2015)

23. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: OpenTTD
Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme nástroj pro zpracování videí ve formátu Matroska (MKV), editor CSV; které jsou velké pro tabulkový procesor; usnadníme si sázení v TeXu a připomeneme si starší hru, vhodnou pro nadcházející zimní večery. Blbinka vás zkusí navnadit na zajímavou výzvu.

MKVToolNix

Nástrojů pro zpracování videosouborů lze najít celou řadu, MKVToolNix patří mezi ty mocnější. V programu můžete spojovat/rozdělovat videa, vytvářet kapitoly a poradí si s formáty AVI, MP4, OGM, Dirac, h264. Nová verze programu přináší především opravy chyb, ale i nový spojovací nástroj s drag&drop. Pokud používáte nejen GNU/Linux, není to omezující, protože MKVToolNix je multiplatformní (GNU/Linux, Windows i OS X).

MKVToolNix, GNU GPL, verze 8.4.0

reCsvEditor

Editovat CSV soubory přehledným způsobem (tj. v tabulce) není vždy možné tabulkovým procesorem. Pokud velikost bude v řádu desítek MB, snadno překročíte meze pro tabulku. Pak může přijít ke slovu reCsvEditor, napsaný v jazyce Java (Swing GUI), jenž má velikostní mez 1 GB, nedělají mu problém různá kódování, nebo nabízí možnost exportu do XML i HTML tabulky. Samozřejmě, pro větší zpracování dat v CSV bude dobré použít nástroje sed, awk, grep, …

reCsvEditor, GPLv3, verze 0.97g

TeXstudio

Uživatelé editorů vi[m] a Emacs na své favority nedají dopustit, ale TeXstudio je tu pro ty, kdo se nechtějí učit ovládání editoru a potřebují jednoduše vysázet dokument. Síla TEXu je především v naprosto přesné sazbě a nedostižných možnostech sazby matematiky. Editor TeXstudio usnadňuje tvorbu dokumentu, nevyžaduje po autorovi, aby si pamatoval všechna klíčová slova (není to však wysiwyg, jako například Writer z balíku LibreOffice), s možností rychlého náhledu.

TeXstudio, GNU GPL, verze 2.10.2

OpenTTD

Starší a známá strategická hra, jež je svobodnou interpretací Transport Tycoon Deluxe (která je logicky návazná na kdysi populární sérii SimCity), byla vydána v nové verzi. Protože jde o hru známou, zaměříme se jen na některé novinky. Od verze 1.5 je vylepšeno GUI pro monitory s velkým rozlišením, byla doplněna automatická kompletace silnice a opravené velké množství chyb. Pokud originální hru nemáte, není potřeba ji nelegálně shánět pro získání zvuků a grafiky, ve hře je nabídka svobodných dat.

OpenTTD, GPLv2, verze 1.5.2

UX DAy - tip 2

Blbůstka

Pokud si chcete vydělat až 1 milion dolarů, nevadí vám Apple a máte rádi velké výzvy, zkuste prolomit iOS 9. Pokud je pravdou, že neexistuje software bez chyby, je možný vznik několika nových dolarových milionářů.

Aby nám neuniklo…

Vývojáři pomalu mohou sledovat odpočítávání času do vydání Java 9.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.