Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 9. 2015)

30. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme nástroj pro audit bezdrátových sítí, s TemplateFx vygenerujeme konfiguraci pro přepínač nebo směrovač, využijeme příkazu pro zobrazení informací o průběhu kopírování dat, a nakonec spustíme srovnávací test pro hry z dílny Valve.

FruityWifi

Řešení pro bezpečnostní audit bezdrátových sítí. Aplikace byla původně vytvořena pro Raspberry Pi, nicméně může být použita na jakémkoli systému založeném na Debianu. Pro větší flexibilitu jsou k dispozici dodatečně instalovatelné moduly, aby celková funkcionalita zahrnovala přesně to, co uživatel potřebuje. Mezi dostupnými moduly nechybí URLsnarf, DNSspoof, Kismet, mdk3, ngrep, nmap, Squid3 y SSLstrip, Captive Portal, AutoSSH, Meterpreter nebo třeba Tcpdump.

www.fruitywifi.com/, 2.2

TemplateFx

Nástroj pro generování výstupů založených na šabloně a zdrojových datech. Hlavním využitím je generování konfigurací pro zařízení, jako jsou například směrovače nebo přepínače firmy Cisco Systems. V rozhraní aplikace lze využít IPv4/IPv6 kalkulačku podsítí, vytvořit si šablonu a nakonec nechat program vypsat výstup obsahující sloučená data. Jedná se o přenosné a multiplatformní řešení napsané v jazyce Java.

templatefx.netnix.org/, 2.46

Coreutils Progress Viewer

Nástroj pro Linux a OS X, který sleduje základní a aktuálně běžící coreutils příkazy (například cp, mv, dd, tar, gzip/gunzip, cat) a zobrazuje procentuální stav probíhajícího kopírování dat. Kromě toho se stará o přednes dalších informací souvisejících s průběhem kopírování, ať už jde o množství přenesených dat, rychlost kopírování nebo zbývající čas. Veškerý výstup lze přesměrovávat do log souboru.

github.com/Xfennec/progress

Voglperf

Srovnávací test (benchmark) pro hráče OpenGL her od Valve. Poskytuje takové informace, jako jsou FPS (počet snímků za sekundu), frame time a minimální / maximální hodnoty. Tato data mohou být následně zanesena do grafu. Voglperf neintegruje žádné automatizační nástroje, pouze vypisuje naměřené hodnoty odpovídající konkrétní OpenGL hře. Test je podporován na SteamOS a pracuje se Steamem pro Linux.

CS24_early

github.com/ValveSoftware/voglperf

Blbinka

Zatmění měsíce a načervenalý „superúplněk“ není radno fotit chytrým telefonem bez příslušenství, protože se z krásného pohledu stane nevídaný obraz. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku