Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 5. 2008)

14. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme, jak stahovat oblíbené seriály, pak tu máme knihovnu pro práci s titulky a ukážeme si, jak podmíněně vypnout počítač. Máme tu i nástroje pro křížovou kompilaci pro Okna a Maca a nakonec jeden programy na měření sítě a IO procesů.

Ted

Tak jsem se rozhodl, že mě nebaví si stahovat nové .torrent soubory pro mé oblíbené seriály a že by to nějaký program mohl dělat za mne. A tak jsem našel program Ted neboli Torrent Episode Downloader. Obsahuje mnoho předdefinovaných seriálů, takže stačí vybrat, od které epizody stahovat, a už stahuje .torrent soubory. V nastavení je i volba, že je má hned po stažení otevřít v default bittorrent klientovi, ale to mi bohužel nefunguje. Horší je to také, pokud chcete stáhnout starší epizody. Například u Heroes jsem zaspal začátek druhé série a Ted nebyl schopen najít odpovídající část prvních dílů. Ale když jsem ho postrčil na čtvrtý díl, tak stáhl zbytek prakticky okamžitě.

Ted

ted.nu, 0.92, licence nezjištěna

autopoweroff

Vypnout počítač programově v zadaný čas již dnes není nic neobvyklého. Autopoweroff jde ale trochu dále. Jeho cílem jsou počítače, které slouží i jako routery (typicky v rodině, nebo v malé škole). Program se v uvedenou hodinu vypne. Ale jenom pokud jsou vypnuté i předem definované počítače. Jinak čeká do doby, než i ony jsou vypnuty, a teprve pak se počítač sám vypne.

Autopoweroff

autopoweroff.sou­rceforge.net, 2.9.0, GPL v2

SubLib

SubLib je knihovna, která vám velmi zjednoduší vývoj aplikací, ve které potřebujete pracovat s titulky. Umí pracovat s 21 druhy titulků a umí veškeré operace, které byste od takové knihovny očekávali: automatickou synchronizaci, detekci znakové sady, časový posun titulků. Ale i něteré pokročilejší: zotavení z poškozených titulků nebo podporu přeložených titulků (více jazykových mutací).

sublib.source­forge.net, 0.9, GPL

I'm Cross!

Údajně existují i jiné populární OS než je Linux! No pokud se vám stane, že musíte programy vyvíjet pro takové operační systémy a nechcete se vzdát pohodlí Linuxu, tak možná uvítáte I'm Cross!. Jedná se o skript (konkrétně Makefile), který vám pomůže vytvořit prostředí, pro křížovou kompilaci a následně váš program zkompiluje pro cílový OS (OS X nebo Windows). Kromě vlastních překladačů se vám postará i o mnoho multiplatformních toolkitů (wxWidgets, GTK, gettext, libpng…) Výsledek může být jak dynamicky slinkovaný, tak statický. A jak pro Intel, tak pro PPC.

www.sandroid.or­g/imcross, 20080510, GPL

GnuWin32

A když už jsme u těch Oken, tak ještě zmíním kolekci GnuWin32, což je soubor programů, které běžně známe z Linuxu a jiných *ixů a které můžeme ve Windows postrádat. Namátkou zmíním: wget, bison, diffutils, findutils, gawk, grep, gzip, less, m4, patch, sed, tar, bzip2, gd, a2ps a mnoho dalších.

gnuwin32.source­forge.net, různé licence

Uperf

Minulý týden Sun uvolnil jako open source program Uperf. Ten slouží k testování sítě. Kromě klasické propustnosti a latence s různými protokoly se můžete dozvědět statistiky celé skupiny (v podstatě čehokoliv), tak i statistiku pro jednotlivá vlákna. Přiznám se že některé měřené statistiky jsou na mě už moc odborné (co to je Flowops?). Hlavní výhodou Uperf je ovšem, že nedělá jednoduché syntetické testy jako jiné testovací programy. Vy nejprve vytvoříte model chování sítě a až ten se teprve několikrát opakuje. Např. tato konfigurace popisuje jednoduchý model www komunikace ve vaší síti. Váš stroj dostává data od různých počítačů ($host1, $host2, $host3 – což jsou shellovské proměnné). Ony vám pošlou 64 bytů (jako http požadavek) a server odpoví daty o velikosti 64 kB (jako http odpověď). Kolikrát to budeme opakovat, určuje shellovská proměnná $nth.

www.uperf.org, 1.0, GPL v3

IOtop

Od té doby, co má CPU více jader, mě už tak moc netrápí otázka, který program mi žere strojový čas. Paměti jsou také levné a kdo má alokováno kolik paměti mě také už moc netrápí. Mnohem častěji si kladu otázku: „Kvůli kterému programu teď tolik rachtají ty disky?“ A na tuhle klasický top dost dobře neumí odpovědět. Ale místo něj zde máme program IOtop. Ten umí přehledně zobrazit, kolik který proces čte a zapisuje dat, kolik má na swapu a kolik procent času stráví v iowait. Pro běh potřebujete novější jádro (>= 2.6.20) a zapnuto TASK_IO_ACCOUNTING. Ale protože je to stále označeno jako EXPERIMENTAL, tak to asi ve vanilla jádrech nebudete mít povoleno a bude nutné překompilovat jádro.

iotop

guichaz.free.fr/mis­c/#iotop, 20070723, GPL v2

CS24_early

Ve zkratce

Vyšel OpenOffice.org 3.0 Beta.

Trolltech vydal dlouho očekávané Qt 4.4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.