Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 6. 2016)

15. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se budeme učit notový part, seznámíme se s novým APT, podíváme se na prohlížení internetu beze stop a nakonec vyzkoušíme Android na platformě x86.

Nootka

Multiplatformní aplikace, umožňuji uživateli naučit se klasický notový zápis. Program může být použit také pro trénink sluchu. Je přeložen do angličtiny, francouzštiny, polštiny, ruštiny, němčiny a dokonce i do češtiny.

nootka.sourceforge.net, 1.2.6

APT

Advance Package Tool důvěrně známý hlavně z Debianu, Ubuntu a distribucí z nich vycházejících vyšel v údržbové verzi, která bude zřejmě poslední před příchodem verze 1.3 slibující množství změn.

wiki.debian.org/Apt, 1.2.13

Tor Browser

Speciálně upravený prohlížeč Firefox, s integrovanou sítí TOR vyšel ve verzi 6.0. Je založen na Firefoxu 45, a obsahuje OpenSSL 1.0.1t, Torbutton 1.9.5.4, Tor Launcher 0.2.9.3, HTTPS-Everywhere 5.1.9. V nové verzi je kladen ještě větší důraz na soukromí.

www.torproject.org, 6.0

Android-x86

Projekt pod Apache Public License 2.0 (některé části jsou licensovány pod GPL 2.0 nebo novější), který si dal za cíl portovat Android na platformu x86. Operační systém je založen na Android Open Source Project se některými úpravami a vylepšeními. Nejnovější verze vychází z Androidu 6.0.1 Marshmallow.

CS24_early

www.android-x86.org, 6.0-RC1

Blbinka

Facebook udělal chybu a málem poslal Filipíny do války.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.