Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 6. 2016)

1. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes upozorníme na vydání konkurenta programu GIMP, ukážeme si knihovnu i program pro steganografii, „lepší nano“ i velké vydání Qt IDE.

Krita

Bitmapový editor Krita byl součástí někdejších KOffice, již delší dobu je vyvíjen mimo hlavní balík a úspěšně prošel kampaní na Kickstarteru. Program je vynikajícím konkurentem pro svobodný GIMP i komerčně úspěšný Photoshop. Program je dostupný pro 3 nejpoužívanější OS na desktopech (MS Win, OS X, GNU/Linux), nebo ve formě zdrojových kódů. Seznam změn ukazuje, že hlavní novinkou není jen přechod na Qt5 a KDE Frameworks 5.

Krita, GNU GPLv2, verze 3.0

Stéganô

Steganografie umožňuje ukrýt obsah před očima, které jej nemají vidět, ale sama o sobě není bezpečná. Pro ukrytí je dostatek nástrojů a příspěvek Stéganô funguje v CLI, ale je využitelný i jako knihovna pro programátory v jazyce Python/Python3. Po několika letech pasivity je projekt oživen, v posledních verzích zapracoval autor především na reorganizaci modulů/funkcí a na výkonu. Lze jej nainstalovat ze zdrojových kódů i přes pip.

Stéganô, GNU GPLv3, verze 0.5.4

Suplemon

Pro někoho je složitý vim, či Emacs, a radši používá editor nano. Suplemon je textový editor pro CLI, který je stejně jednoduchý jako nano, ale částečně replikuje funkcionalitu editoru Sublime (pomalou křivkou učení vi/emacs a malými schopnostmi nano odůvodňuje autor vznik editoru). Některé uživatele by mohla zajímat například podpora více kurzorů (viz animace).

Suplemon, MIT Licence, verze 0.1.52

Qt Creator

Vývojové prostředí pro ty, kteří chtějí tvořit software v Qt. Qt Creator je multiplatformní aplikací a lze v něm vytvářet i aplikace pro mobilní platformy Android a iOS. Počínaje aktuální verzí se integruje statický analyzátor jazyka C, nebo automatické testy. Ke stažení je svobodná i komerční verze prostředí. Vedle moderního Qt5 podporuje i starší Qt4.

Qt Creator, GNU GPLv3 a komerční, verze 4.0.0

root_podpora

Blbinka

Blbinku obvykle využívám pro (netestovaný) tip a ani tentokrát tomu nebude jinak. Pro astronomy a příznivce svobodného software se začal „rodit“ nový balíček software, GNU Astronomy.

Ve starším vydání softwarové sklizně jsem upozorňoval na mikropočítač C.H.I.P. Ten bude brzo uveden i ve verzi PocketCHIP, kterou lze získat za sníženou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.