Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 2. 2022)

16. 2. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme kalendář pro KDE Plasma, podíváme se na klienta pro Jabber, stáhneme si nějaké ty torrenty a řekneme si o nástroji pro výběr barev.

Kalendar

Kalendářová aplikace určená pro prostředí KDE Plasma, která ale není součástí softwarového balíku KDE Gear. Je napsaná za použití frameworku Kirigami a používá knihovny KDE Frameworks, KDE PIM pro správu osobních informací a Akonadi pro synchronizaci s cloudovými službami jako je Nextcloud, Gmail nebo Microsoft Exchange.

github.com/KDE/kalendar, 1.0

Dino

Moderní na desktopový klient pro Jabber/XMPP zaměřený na bezpečnost a soukromí uživatele. Používá koncové šifrování přes OMEMO nebo OpenPGP. Kromě toho používá decentralizovaný protokol XMPP. Pro lepší soukromí umožňuje vypnout notifikace ať už globálně nebo jen pro vybrané kontakty.

dino.im, 0.3

Fragments

Moderní BitTorrentový klient napsaný v GTK a určený pro prostředí GNOME. Je postavený na BitTorrentovém klientu Transmission a pro přenos dat na pozadí používá jeho démona. Kromě základních i pokročilých funkcí pro stahování souborů přes torrent nabízí i propracovanou sekci se statistikami o stahování.

flathub.org/apps/details/de­.haeckerfelix.Fragments, 2­.0.2

Gpick

Nástroj na výběr je dnes standardní součástí snad každého grafického editoru. Gpick je ale naprosto nezávislý pokročilý nástroj pro výběr barev. Z barvy, na kterou kliknete, umí vygenerovat její hexadecimální kód, který je pak možné zkopírovat a použít v jakékoliv aplikaci.

CS24_early

www.gpick.org, 0.2.6

Blbinka

Na to abyste se mohli stát milionářem nemusíte vymyslet něco převratného. Občas stačí jen trochu štěstí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.