Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 9. 2020)

16. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na softwarově definované rádio, vyzkoušíme nástroj pro sledování přidělení paměti, představíme si MPD klienta a podíváme se na jednu komunikační aplikaci.

QRadioLink

Softwarově definované rádio postavené na GNU Radio. Pro interní komunikaci používá VoIP. Jeho primární účel je experimentální a vzdělávací, lze jej ale použít i pro datovou komunikaci. Jeho další využití je samozřejmě také jako amatérský radiopřijímač.

\

qradiolink.org, 0.8.3–5

Heaptrack

Nástroj, který sleduje přidělení paměti pro aplikace. Z takto získaných dat pak umí vyhledat aktivní body, které je třeba optimalizovat, aby se snížila spotřeba paměti aplikace. Dále pak umí najít úniky paměti, hotspoty nebo dočasné alokace paměti.

github.com/KDE/heaptrack, 1.2.0

Ymuse

Moderní otevřený klient pro Music Player Daemon napsaný v GTK a Go. Nabízí čisté a přehledné rozhraní ve kterém se snadno připojíte na MPD server a pak už můžete prohlížet a spravovat hudební databází stejně jako přehrávat a streamovat hudbu.

github.com/yktoo/ymuse, 0.15

Telefy

Aplikace pro komunikaci po internetu, která zahrnuje chat, diskuzní fóra, nástěnky a další. Používá decentralizovanou P2P komunikační technologii. K identifikace uživatelů pak používá klíče OpenPGP. Projekt je v rané fázi vývoje a podporuje zatím jen textovou komunikaci. Zvuková a vizuální komunikace bude podle vyjádření tvůrců brzy přidána.

CS24_early

github.com/universe-software/telefy, 0.1.0

Blbinka

Dnešní doba se vyznačuje tím, že nemá svůj styl. Každý se za každou cenu snaží o originalitu, která se občas nesetká s pochopením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.