Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 2. 2021)

17. 2. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na renderovací nástroj od Intelu, prohlédneme si herní scény, zaúčtujeme pár faktur a řekneme si o aplikaci pro tvorbu prezentací v jazyce Markdown.

OSPRay

Otevřený škálovatelný renderovací nástroj z dílny Intelu. Cílem tohoto projektu je nabídnout sadu knihoven, které pak budou snadno použitelné v aplikacích, které používají ray tracing renderování. Jelikož se jedná o produkt Intelu, tak pro svůj běh využívá pouze procesor a jak se dá očekávat, je optimalizovaný na procesory této značky.

www.ospray.org, 2.5.0

view3dscene

Prohlížeč formátů glTF, X3D, Spine JSON a dalších formátů modelů podporovaných Castle Game Enginem (3DS, MD3, Wavefront OBJ, Collada, Cocos2d). Podporuje prohlížení scén a virtuální procházky po vytvořeném světě s funkcemi jako jsou detekce kolizí nebo gravitace. Vykreslování probíhá díky OpenGL a nabízí stíny, zrcadlení a další efekty.

castle-engine.io/view3dscene, 4.1.0

Mustang

Knihovna a nástroj pro příkazovou řádku pro program pro tvorbu elektronických faktur ve formátu strukturovaného PDF Factur-X/ZUGFeRD. Používá se pro tvorbu, vyhodnocení a parsování faktur. Dále umožňuje extrahovat a kombinovat PDF nebo XML z Factur-X a nebo je konvertovat do HTML.

www.mustangproject.org, 2.1.1

Fusuma

Aplikace pro tvorbu prezentací v jazyce Markdown a MDX. Mezi jeho nejsilnější stránky patří tvorba prezentací optimalizovaných pro webové stránky s podporou SEO. Podporuje javascriptovou knihovnu MathJax, díky které zvládá vytvářet vzorečky, rovnice nebo diagramy.

root_podpora

hiroppy.github.io/fusuma, 2.2.0

Blbinka

Před videokonferencí si vždy musíte zkontrolovat, jestli vše funguje, jak má. Jinak budete muset vysvětlovat, že nejste kočka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.