Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 3. 2021)

17. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si uděláme pořádek v duplicitních a zbytečných souborech, vyzkoušíme grafické rozhraní pro FFmpeg, vygenerujeme si KML kód pro Google Earth fotky a přehrajeme si videa z YouToube v konzoli.

Czkawka

Aplikace pro vyhledávání duplicitních a zbytečných souborů. Umí na lokálním disku vyhledat duplicity, prázdné složky, velké soubory, prázdné soubory, dočasné soubory nebo poškozené soubory. Kromě toho umí porovnat a označit podobné obrázky, stejnou hudbu nebo nefunkční odkazy. Je napsaný v jazyce Rust a jeho grafické prostředí pak v GTK 3.

github.com/qarmin/czkawka, 3.0.0

Videomass

Multiplatformní grafické uživatelské rozhraní pro FFmpeg. Je určené pro ty, kteří potřebují spravovat profily nastavení za účelem automatizace konverze multimediálních souborů. Nabízí také grafické nástroje pro prohlížení, analýzu a zpracování streamů a ukládání videí.

github.com/jeanslack/Videomass, 3.3.8

Mapollage

Generátor KML kódu pro fotky určené pro Google Earth. KML je aplikace jazyka XML určená pro práci s geografickými daty. Díky tomuto programu si v grafickém rozhraní nastavíte popisek, zeměpisnou šířku a délku, název místa nebo vytvoříte trasu mezi dvěma body. Potom pohodlně a jednoduše vygenerujete KML kód.

github.com/trixon/mapollage, 2.1.0

ytfzf

Jste skalní příznivci konzole a opovrhujete „klikacím“ rozhraním? Tento program vám umožní v konzoli sledovat i videa z YouTube. Jedná se o POSIX script, který jako backend používá youtube-dl. Takže kromě přehrávání a vyhledávání videí je umí i stahovat a ukládat do vybraných formátů. Mezi další funkce patří náhledy, historie, odběry nebo fronta stahování.

root_podpora

github.com/pystardust/ytfzf, 1.0.1

Blbinka

Připadají vám periferie pro herní konzole příliš drahé? Co zkusit něco o několik řádů levnějšího.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.