Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 10. 2015)

21. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Nejmenší z hlavní trojice BSD se dočkal nové verze, podíváme se i na PDF/XPS prohlížeč „ořezaný až na kost“, optimalizujeme PNG/MNG pro zveřejnění na internetu a zkusíme kolonizovat nový svět. Nakonec se zamyslíme, zda je lepší se líbit nebo vylepšovat funkce.

OpenBSD

Podle vydávání nových verzí OpenBSD bychom si (téměř) mohli řídit kalendář, v říjnu nastal čas na verzi 5.8 systému. Nové OpenBSD přináší i nové verze LibreSSL, OpenSSH, OpenBGPD a dalšího software, vedle podpory (přibližně) 40 různých hardwarových platforem. Porty nabízí vše potřebné pro desktop i server. První verze OpenBSD se zrodila před 20 lety a za tu dobu urazili vývojáři obrovský kus cesty. Mimochodem, ve výchozím stavu se nabídne možnost „nepovolit připojení roota přes SSH“, neboli obrácení dosavadního chování.



Po bootu, před instalací

OpenBSD, (převážně) BSD, verze 5.8

MuPDF

Prohlížeč PDF je dnes takřka nedílnou součástí instalace desktopu. Miniaturní MuPDF podporuje PDF; verze 1.7; a XPS soubory. Při vykreslování je kladen důraz na přesnost zobrazení (přesné metriky, korektní mezery), samozřejmě s očekávanou podporou odkazů, anotací, průhlednosti, javascriptů a šifrování. MuPDF má podporovat i PDF formuláře. Prohlížeč je opravdu „ořezaný na kost“, ale uživatelům minimalistických správců oken by měl sloužit k plné spokojenosti. Pro vykreslování je využito OpenGL.

PS: Pokud chcete aktuální verzi, je potřebné stahovat z gitu ghostscriptu.

MuPDF, Affero GNU GPL, verze 1.8

pngcrush

Máte-li obrázky ve formátu png, které plánujete zveřejnit na webu, je vhodné použít maximální kompresi. Pokud si nejste jisti, že tak bylo učiněno, můžete si je upravit ručně, nebo využít dávkové zpracování programem pngcrush. Program se pokusí zredukovat velikost vyzkoušením různých kompresí PNG IDAT streamů i odstraněním nepotřebných dat. Díky bezeztrátovosti formátu PNG se není potřeba obávat snížení kvality. Program si poradí i s animovanými MNG.

pngcrush, Ruby License, verze 1.1.1

FreeCol

V roce 1994 vydal Sid Meier legendární hru Colonization, v níž se hráč snaží kolonizovat „nový svět“, tj. děj začíná roku 1492. Legenda se dočkala i svobodné reimplementace, napsané pro platformu Java, tudíž minimálně omezuje výběr platformy. Aktuální verze znamená přechod na Javu 8, protože předchozí verze již není podporována, a opravuje několik starších chyb. Z viditelných změn jsou to vylepšené reporty či možnost přetažení celého nákladu.

UX DAy - tip 2

FreeCol, GNU GPL, verze 0.11.6

Blbinka

Na vývojáře LibreOffice se dost pravděpodobně snese vlna kritiky, protože v roce 2016 začne do LO pronikat NotebookBar, který velmi nápadně připomíná ribbon (pás karet) ze software pro MS Windows. Zpočátku se objeví jen v textovém procesoru Writer. Část uživatelů se LibreOffice vysmívá, že bez ribbonu vypadá zaostale, ale není důležitější vylepšovat funkčnost, než se zalíbit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.