Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 4. 2020)

22. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes spustíme IPFS démona z prostředí vzdáleného příkazové řádce, zdokumentujeme zdrojový kód (Ruby), zprovozníme systém detekce škodlivého trafficu a nakonec se naučíme hrát na klavír.

IPFS Desktop

Multiplatformní klient IPFS Desktop umožňuje spustit IPFS uzel na lokálním stroji bez interakce s příkazovou řádkou. Zajistí běh IPFS démona, umožní pracovat s protokoly a odkazy (ipfs://, ipns://, dweb:) na úrovni operačního systému, přidávat soubory a složky do IPFS nebo pořizovat snímky obrazovky a automaticky je přidávat do IPFS.

github.com/ipfs-shipyard/ipfs-desktop/, 0.10.4

YARD

YARD (Yay! A Ruby Documentation Tool) je nástroj pro generování dokumentace zdrojového kódu v Ruby. Umožňuje sestavit dokumentaci a exportovat její obsah do jednoho z několika formátů. Je kompatibilní s RDoc formátováním. Lze jej také rozšiřovat a přizpůsobovat prostřednictvím pluginů. Součástí je šablonovací systém, možnost použití surových dat pro vytvoření výstupu pro libovolný formát (např. YAML) či lokální server určený k nahlédnutí do současné podoby dokumentace.

yardoc.org/index.html, 0.9.24

Maltrail

Maltrail je systém pro detekci škodlivého trafficu. Využívá veřejně dostupný seznam (black list) obsahují škodlivé nebo podezřelé IP adresy, DNS názvy, URL cesty nebo HTTP User-Agents (např. sqlmap), ale i statické stopy sestavené z reportů antivirových programů a uživatelsky definovaných seznamů. Podstatnou roli hraje i pokročilý heuristický mechanismus, který pomáhá objevovat dosud neznámé hrozby.

github.com/stamparm/maltrail/, 0.19

Symphonium

Na závěr něco na odlehčenou. Pokud jste se v době karantény začali učit nové věci a patří mezi ně i hraní na klavír, můžete dát šanci projektu Symphonium. Verze pro Linux a macOS je distribuována formou DIY, je třeba zkompilovat zdrojový kód. Release pro Windows je k dispozici ke stažení jako spustitelný soubor.

CS24_early

symphonium.net/, 0.1.0

Blbinka

Za všechno může Kal… Vlastně 5G.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku