Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 11. 2016)

23. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na cestu datagramu sítí na geografické mapě, vyzkoušíme emulátor IBM PC, budeme pracovat s MySQL databázemi a nakonec se necháme upozorňovat na přestávky při sezení u PC.

Open Visual Traceroute

Aplikace s GUI, která rozšiřuje schopnosti traceroute nástroje o vykreslení cesty datagramu na geografické mapě s možností přepínání mezi 2D a 3D pohledem. V tabulce vypisuje jednotlivé hopy, resp. významná místa, kterými datagram v rámci počítačové sítě projde. Zobrazuje jejich polohu (tzn. stát, město, zeměpisná šířka a délka), IP adresu, hostname a další údaje. Jako součást programu dobře poslouží také paketový sniffer a nástroj pro vyhledávání ve Whois databázi.

sourceforge.net/projects/o­penvisualtrace/, 1.6.4

PCem

Emulátor pro spouštění starých počítačových her, programů a operačních systémů. Je schopen emulovat IBM PC kompatibilní systémy / základní desky z období mezi léty 1981 a 1996. Nechybí mezi nimi téměř žádný IBM PC model (ani IBM PS/1 2121 a IBM PS/2 2011), některé American Megatrends BIOS klony, Award BIOS systémy nebo základní desky Intel Premiere/PCI a Intel Advanced/EV.

pcem-emulator.co.uk/, v11

ElectroCRUD

Multiplatformní aplikace postavená na frameworku Electron, kterou dostatečně specifikuje čtveřice písmen: CRUD (Create, Read, Update, Delete). Pracuje s databázemi typu MySQL, umožní procházení, aktualizování nebo mazání záznamů. Jednou z přidaných hodnot je podmíněné formátování, ale i filtrování a konfigurace widgetů.

github.com/garrylachman/ElectroCRUD, 0.8.4

SafeEyes

Netřeba rozebírat, že dlouhé sezení před monitorem může časem způsobit zdravotní komplikace spojené s nepřiměřeným namáháním zraku. Dokud to ještě jde, lze tomu částečně předejít pravidelnými přestávkami, na které vás tento pomocník spolehlivě upozorní.

CS24_early

github.com/slgobinath/SafeEyes, 1.1.0

Blbinka

Apple už tradičně zaměřuje své síly na předvánoční období. Ne že by jeho letošní reklamní spot předčil legendární útěk před kancem od Kofoly, ale českého prostředí si nelze nevšimnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku