Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 12. 2020)

23. 12. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na obchod s Flatpak aplikacemi, řekneme si o otevřené platformě pro řízení procesů, seřadíme si své oblíbené recepty a vyzkoušíme linuxového klienta pro MS Outlook a Office 365.

Souk

Obchod s Flatpak aplikacemi napsaný od nuly v GTK4 a Rust. Samotné jméno „souk“ pochází z arabštiny a znamená „tržiště“. Nabízí klasické prostředí, ve kterém na pár kliků můžete procházet, instalovat, odstraňovat a aktualizovat aplikace. Kromě linuxových počítačů funguje i na mobilních platformách jako PinePhone, PineTab nebo Librem 5.

gitlab.gnome.org/haecker-felix/souk, 1.1.1

Apache Airflow

Otevřená platforma pro řízení pracovních procesů. Její vývoj začal v říjnu 2014 u Airbnb, kde bylo potřeba řešení pro zvládnutí tohoto rostoucího byznysu. Každý proces je definovaný jako kód, čímž se stává lépe udržovatelný, verzovatelný a testovatelný.

airflow.apache.org, 2.0

Birds Kitchen

Desktopová aplikace pro správu databáze receptů. Svá oblíbená jídla si můžete setřídit podle kategorií, hodnocení, ingrediencí nebo svých vlastních preferencí. Má líbivé rozhraní s výběrem grafických témat. V receptu můžete před tiskem dle libosti měnit poměr ingrediencí. Recepty lze ukládat jak na pevný disk, tak do cloudových úložišť.

tenbirds.online/birdskitchen, 0.7.3

Owatron

Linuxový emailový klient pro Microsoft Outlook a Office 365 postavený na Electronu. Kromě práce s mailem přidává ještě notifikace, kontrolu pravopisu, podporu kontextového menu a integraci do oznamovací oblasti. Zatím je k dispozici jen v angličtině a němčině, v plánu je ale překlad do dalších jazyků stejně jako přidání dalších funkcí.

CS24_early

github.com/roggenbrot/owatron, 0.3.0

Blbinka

Taky vám vrtají hlavou důvody nedostatku elektroniky na trhu? Je tu jedna konspirační teorie, která by ho vysvětlovala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.