Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 11. 2020)

25. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si extrahujeme zvukovou stopu z videa, vyzkoušíme nástroj pro vizualizaci síťového provozu, řekneme si o pokročilém YUV přehrávači a podíváme se na moderní desktopové prostředí.

Vitomu

VIdeo TO MUsic jak už název napovídá je nástroj na extrakci zvukové stopy z videa. Umí to jak z online tak z offline video souborů. Stačí jen táhnout a pustit místní soubor nebo URL a zahájit konverzi. Aktuální verze umí zpracovat videa z YouTube a lokální soubory ve formátu MKV a MP4.

github.com/digimezzo/vitomu, 2.0.4

Netvisix

Nástroj, který naslouchá místnímu síťovému rozhraní a pak vizualizuje tok paketů mezi jednotlivými hosty. K dispozici jsou také statistiky paketů ke každému hostovi. Tento program je vyvíjen už od roku 2014 a jeho grafické uživatelské rozhraní je napsáno v QT5.

github.com/bewue/Netvisix, 1.3.1

YUView

YUV přehrávač s pokročilými analytickými nástroji. Podporuje širokou škálu YUV formátů s různým podvzorkováním barvonosných složek a bitovou hloubkou, stejně jako RGB soubory, obrázky a obrázkové sekvence. Dále umí otevřít téměř jakýkoliv videoformát, vzájemně porovnávat snímky a spoustu dalšího.

github.com/IENT/YUView, 2.8

Regolith

Moderní desktopové prostředí postavené na GNOME a i3. Z GNOME si bere správu systému a tu kombinuje s ovládáním grafického prostředí klávesnicí z i3. Pokud chcete toto prostředí používat máte dvě možnosti. Buď instalační balíčky pro Ubuntu a nebo v samostatné distribuci Regolith Linux.

CS24_early

regolith-linux.org, 1.5

Blbinka

Taky na podzim rádi fotíte selfie se spadaným listím? Není nad to, když vám úřady vyjdou vstříc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.