Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 2. 2009)

25. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme na jeden zajímavý modul pro Apache, užitečnou kalkulačku pro příkazovou řádku. Dále tu pro vás mám jeden systém aplikující dynamické DNS a 2D grafický engine. A nakonec nás čeká neobvyklý dvojitý nášup blbinek.

mod_gfx

Pokud máte web, kde máte plno obrázků a rádi byste je zobrazovali v různých velikostech, tak můžete sáhnout po mod_gfx. Ten používá knihovnu libgd pro přímou manipulaci s obrázky za běhu apache. Ačkoliv je to napsané jako handler Apache a je tedy dost rychlý, tak asi stejně nepřebije cachování na disk. Ale na projekty typu „rodinné fotoalbum“, kde je člověk líný si napsat vlastní CGI aplikaci, může být více než postačující. Mod_gfx funguje tak, že definujete nějakou cestu – /regexp/cesta/k/sou­boru.jpg a handler pak stáhne ze zadané lokace (může jich být více) tento soubor a provede na něm operace, které jsou definované v sekci, která vyhovuje řetězci „regexp“. Obrázek můžete zvětšit, zmenšit, oříznout, přidat k němu vodoznak nebo jenom vynutit změnu formátu (např z PNG na JPG).

nauticaltech.com/sof­tware/mod_gfx/, 0.1, GPLv3

Clac

Občas potřebuji něco rychle spočítat v příkazové řádce. A je fakt, že bc nebo aritmetická expanze jsou po ruce vždy. Ale uživatelsky přítulné to rozhodně není. Pro takové počítání na řádce se může hodit CLAC (Command Line Advanced Calculator). Na rozdíl od většiny podobných programů počítá v infixu (tedy normálně) a umí počítat s matematickými konstantami a i iracionálními čísly. Počítání je přirozené a intuitivní. Příjemným bonusem je, že CLAC může sloužit jako filtr (čte STDIN, píše na STDOUT). Drobnou chybou je, že, zřejmě díky zaokrouhlování, mu to občas numericky ujede. Např. při výpočtu e**(pi*i) má chybu na 16. desetinném místě. Jestli vám to stačí, nechám již na vás.

sourceforge.net/pro­jects/clac/, 0.1, GPLv3

Yadynns

Yadynns je služba pro dynamické registrování DNS záznamů (podobně jako DynDNS). Výhodou je, že je k dispozici zdrojový kód i serverové části, takže si můžete vytvořit vlastní dynamický DNS server. Navíc autor se chlubí, že na změnu DNS mu stačí jeden UDP packet. Klientské programy jsou k dispozici napsané v shellu, PHP, C a D. Plus je k dispozici HTTP rozhraní. Pokud vám při stahování zdrojáku bude váš program hlásit poškozený archív, tak vězte, že poškozený není, jenom je blbě pojmenovaný. Co s tím? Neprozradím! Berte to jako další (neoficiální) úkol k výročí Root.cz. Autora jsem již o problému informoval.

www.yadynns.net, 0.2, Freeware

Quad-Ren

Quad-Ren je 2D grafický engine. Těch 3D existuje již dost. Ale kvalitní 2D engine těžko pohledat. Ty stávající většinou používají blit. Což má několik nepříjemných důsledků; například obvykle chybí antialiasing, není možno měnit rozlišení a pro pootočené objekty je nutné definovat nové sprity. Quad-ren naproti tomu umožňuje definovat a používat prakticky libovolný počet vrstev. Každý obrázek může mít i alfa kanál. Což znamená mj. i podporu antialiasingu. Objekty je možné rotovat a měnit jejich velikost. Můžete měnit rozlišení, poměr stran okna a přecházet mezi oknem a full screenem. Quad-Ren je napsán v C++ a pro stejný jazyk má dostupné API.

quad-ren.sourcefor­ge.net/, 0.2, LGPL

V rychlosti

Vyšla nová verze cx_Oracle, která podporuje Database change notification – tedy že vaše aplikace dostane notifikaci, pokud se změní DDL nebo DML struktura, kterou chcete sledovat.

Pokud jste byli minulý týden na lyžovačce, tak vám mohlo uniknout že vyšel Debian Lenny. Obsahuje: GNU C knihovnu 2.3.6, Python 2.4, PHP 5.2, GNU GCC 4.1 jako default kompilátor, Linux kernel 2.6.26, Xorg 7.3, GNU Emacs 22, GNOME 2.22, KVM a mnoho nových fontů. Instalátor nyní může být spuštěn i z Windows.

CS24_early

Blbinka

Kde vzala pizza své jméno?

Napsali jste nový program? Přemýšlíte nad vhodnou licencí? Zvolte si WTF Public Licenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.