Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 9. 2020)

30. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme nástroj pro nastavení bezpečnosti a soukromí, podíváme se na utilitu, která generuje shell skripty, napíšeme si pár poznámek a vyzkoušíme si nástroj pro distanční vzdělávání.

privacy.sexy

Otevřený nástroj pro nastavení bezpečnosti a soukromí, protože podle tvůrců je soukromí sexy. Nejedná se o žádný kompilovaný software, který by musel mít přístup do vašeho systému, privacy.sexy pouze generuje a spouští skripty. Tento nástroj je snadno rozšiřitelný a plně transparentní.

github.com/undergroundwires/pri­vacy.sexy, 0.7.5

argbash

Utilita, která generuje shell skripty, přesněji řečeno tu část, která zpracovává příkazovou řádku. Vstupem utility je šablona, kde uživatel popisuje, jaké argumenty má skript přijímat, a výstupem je skript, který příkazovou řádku parsuje, a výsledek je k dispozici ve formě proměnných.

github.com/matejak/argbash, 2.10.0

NoteMaster

Minimalistická aplikace pro zapisování poznámek s tmavým vzhledem šetrným k vašemu zraku. Nemá žádné tlačítko pro uložení, poznámky se ukládají průběžně během psaní. Tyto poznámky pak můžete editovat, exportovat nebo v nich vyhledávat. Kromě toho je k dispozici podpora pro emoji nebo celoobrazovkové zobrazení.

github.com/LiamRiddell/NoteMaster, 0.2.3

Lumi

Desktopová aplikace, který nabízí sadu nástrojů pro tvorbu, editaci a sdílení digitální obsahu s vaší třídou. Tvůrci této aplikace se snaží zlepšit distanční vzdělávání, které je v této době určitě na pořadu dne. Jelikož je však tento software ještě ve velmi rané fázi vývoje, poskytuje zatím jen H5P editor. Další nástroje však budou co nejdříve přidány.

CS24_early

github.com/Lumieducation/Lumi, 0.2.33

Blbinka

Spojení starého a nového občas vytvoří úžasnou kombinaci. Ale občas taky ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.